Kaupunginvaltuusto, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Valtuustoaloite: Elinvoiman; yritysten ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin panostaminen (lisäpykälä)

MliDno-2023-1044

Kuvaus

Valtuutettu Jaana Strandman ym. esittivät 20.2.2023 valtuustoaloitteenaan otsikkoasiasta seuraavaa:

Työnantajayrityksien Kuntarankingissa Mikkelin seudun arvosana laski jälleen. Arvosana on laskenut vuodesta 2019 lähtien elinkeinopolitiikan, saavutettavuuden, kuntatalouden ja yritysilmaston osa-alueilla.

Mikkelin rooli Etelä-Savon keskuskaupunkina tulee olla vetovoimainen. Elinvoiman kasvattamisessa ja menestymisessä tarvitaan suoraviivaisia ja määrätietoisia konkreettisia toimia luottamushenkilöiden, kuntien viranhaltijoiden, oppilaitoksien ja yrittäjien yhteistyönä. Tämä työ meillä Mikkelissä on jäänyt puheen tasolle. Tavoitteenamme on ollut onnellisten yritysten kaupunki. Tämä edellyttää kaupungin kilpailukyvyn vahvistamista. Esitämme, että kaupunki ja Miksei ryhtyy välittömästi seuraaviin toimenpiteisiin yritysten ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksien parantamiseksi:

  1. PÄÄTÖSTEN VAIKUTTAVUUS: Käynnistää luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden yrityskoulutukset/ohjaukset, joissa perehdytään päätöksenteon yritysvaikutuksien ja elivoiman arvioimiseen jo valmisteluvaiheessa ennakoiden. Selkeytetään kaupungin strategia ja visio vastaamaan yrityksien elinvoimaan mahdollistavana ja tukevana.
  2. KOULUTUS JA OSAAVAN TYÖVOIMAN SAATAVUUS: Koulutus ja tutkimus hyödynnetään työvoiman saatavuudessa. Oppilaitoksien opiskelijamäärien kasvattaminen niissä opintolinjoissa, joita työmarkkinamme tarvitsevat Etelä-Savossa. Joustavat oppisopimuskoulutukset mm. Yrityksien sukupolvenvaihdoksissa. Pienten yritysten yhteisten Rekry-koulutusten ja verkostorekrytointimarkkinoinnin vahvistaminen yhdessä TE-palvelujen/ELY-keskuksen yhteistyönä. Tavoitteena kouluttaa yritykselle räätälöidysti uusia työntekijöitä.Otetaan yrittäjäkasvatus ja -koulutus vahvasti oppilaitoksien opetussuunnitelmiin.
  3. SAAVUTETTAVUUS: Tehdään kokonaisvaltainen liikenneyhteyksien ja logistiikan sekä etäyhteyksien parantamisen toteutussuunnitelma. Varmistetaan edunvalvonta.
  4. VAPAAT LIIKETILAT JA MAATILAT: Selvitetään ja ryhdytään aktiivisesti markkinoimaan kilpailukykyisiä liike- ja asuinpaikkoja ja yritystontteja. Perikuntien omistuksessa olevien maatilojen kartoitus ja myynnin edistäminen.
  5. KUMPPANUUSPÖYTÄ: Käynnistetään yritysten ja yhteisöjen sekä kaupungin kumppannuuspöytä. Jokaisella kokoontumiskerralla otetaan elinvoimaa edistävä konkreettinen toimenpide, johon luodaan yhteiset stepit ja vastuut. Esim. Kaavoitus, jalostusarvo, hankkeiden kokonaisvaikutukset.


Mikkelissä 20.2.2023

Jaana Strandman

Jussi Marttinen, Liisa Ahonen"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.