Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, kokous 29.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Saksalan entinen nuorisotalo, oikaisuvaatimus

MliDno-2022-4847

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jarkko Hyttinen, kiinteistöjohtaja, jarkko.hyttinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Saksalan entisellä nuorisotalololla on havaittu paikallinen kosteusvaurio elokuussa 2022 ja sen korjaaminen on aloitettu purkutöillä 15.8.2022. Työt on keskeytetty nopeasti vaurion laajuuden kartoituksen jälkeen.

Vahingon aiheuttajasta ei ole varmuutta. On mahdollista, että ilma-vesilämpöpumppujen asennuksen jälkeen seinustalle kertyy lisäkosteutta roiskevesien ja lumen kertymän muodossa. Vahinkoalueen vaurioista päätellen rakenteisiin on vaikuttanut pitkäaikainen kosteus, mikä on vaurioittanut rakenteita. Rakenteiden kastumiseen ja vaurioitumiseen voi olla useampia eri syitä.Terveysvalvonta on tarkastuskierroksella 16.8.2022 suositellut siirrettäväksi rakennuksen toiminnot muihin tiloihin työmaan ajaksi. Varsinaista käyttörajoitusta tiloille ei ole asetettu, vaan kyseessä on suositus toimintojen siirtämiseksi.

Saksalan nuorisotaloa on käyttänyt mm. 4H-kerho, partio, helluntaiseurakunta sekä muut seurat ja järjestöt. Rakennuksen päävuokralainen on kaupungin nuorisopalvelut,​ joka on luovuttanut tilat maksutta mainittujen nuorisoyhdistysten käyttöön nuorisolain mukaisena tukitoimena (Nuorisolaki 3 luku 8§). Rakennus ei ole toiminut enää varsinaisena nuorisotalona. Kaupunki on tarjonnut nuorisotaloa käyttäneille toimijoille korvaavia tiloja kaupungin omasta palveluvalikoimasta muun muassa Lähemäkitalolta. Nuorisopalveluilta perittyjen vuokrien hinnoittelussa on käytetty yhdenvertaisuusperiaatetta eli vuokrataso on sama kuin muillekin toimijoille. Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, jonka alaisuudessa Mikkelin kaupungin nuorisopalvelut toimii, päättää, jatkaako nuorisopalvelut korvaavien tilojen vuokraamista ja edelleen nuorisotoimijoiden käyttöön luovuttamista vuoden 2023 aikana.

Rakennuksen jäätyä tyhjilleen on sen jatkokäyttömahdollisuuksia kartoitettu yhteistyössä vuokraus- ja käyttöpalveluiden kanssa. Talonrakennuspalveluiden ja vuokraus- ja käyttöpalvelut yksiköiden näkemyksen mukaan rakennuksen kunnostaminen ja uudelleen käyttöönotto ei ole taloudellisesti kannattavaa. Saksalan entiselle nuorisotalolle ei ole jatkossa tarvetta kaupungin omassa palvelutuotannossa. Rakennuksen laskennallinen korjausvelka on noin 230 000 euroa, peruskorjaustarve 370 000 euroa ja perusparannustarve 660 000 euroa. Rakennuksen kirjanpitoarvo on 11 222 euroa, joka alaskirjataan realisoinnin vahvistuttua (lainvoimainen purkulupa).

Rakennukselle haetaan purkulupa ja alue hyödynnetään kaavoituksen kautta. Näin kaupunki saa vähennettyä käyttötalousmenoja ja korjausvelkaa.

Kaupungin nuorisopalvelut puoltavat päätösesitystä.

Päätösehdotus

Kaupunkikehityslautakunta päättää että Saksalan entisestä nuorisotalosta luovutaan ja rakennukselle haetaan purkulupa. Rakennus asetetaan kylmilleen odottamaan varsinaista purkamista.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että tämä pykälä käsiteltiin § 151 jälkeen.

Merkitään, että kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Valmistelija

Tarja Sinioja, nuorisopäällikkö, tarja.sinioja@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Saksalan entisellä nuorisotalolla on havaittu paikallinen kosteusvaurio elokuussa 2022 ja sen korjaaminen on aloitettu purkutöillä 15.8.2022. Työt on keskeytetty nopeasti vaurion laajuuden kartoituksen jälkeen.

Saksalan nuorisotalo on annettu nuorisojärjestöjen käyttöön 1980-luvulla; nuorisolautakunnan päätöksellä 15.9.1983 § 113 se on ollut 4H-yhdistyksen nimikkotila. Saksalan nuorisotaloa on käyttänyt 4H-yhdistyksen lisäksi muun muassa partio,​ kalakerho, kaupunginosayhdistys ja helluntaiseurakunta. Rakennuksen päävuokralainen on kaupungin nuorisopalvelut,​ joka on luovuttanut tilat maksutta mainittujen nuorisoyhdistysten käyttöön nuorisolain mukaisena tukitoimena (Nuorisolaki 1285/2016 3 luku 8 §). Tilassa on pidetty koululaisten iltapäiväkerhoa sekä järjestetty kokoontumisia, kerhoja ja muuta nuorisotoimintaa. Tilassa on ollut myös yhdistysten toimisto- ja varastotiloja.

Nuorisopalvelut on tehnyt kaupungin vuokraus- ja käyttöpalvelujen kanssa vuokrasopimuksen ajalle 1.10. – 31.12.2022 Lähemäkitalossa sijaitsevasta 311 m²:n tilasta, joka on luovutettu 4H-yhdistyksen ja partiolippukunta Mikkelin Leirityttöjen käyttöön maksutta korvaamaan Saksalan nuorisotalon tiloja. Nuorisopalvelut maksaa tilasta 3066,23 euron kuukausivuokraa.

Kaupunkikehityslautakunta on kokouksessaan 13.12.2022 § 150 päättänyt, että Saksalan entisestä nuorisotalosta luovutaan ja rakennukselle haetaan purkulupa. Rakennus asetetaan kylmilleen odottamaan varsinaista purkamista.

Kaupungilla on ollut menneinä vuosikymmeninä lukuisia nuorisojärjestöjen ja muiden yhdistysten käyttöön luovutettuja nuorisotiloja: vuoden 1984 valtionosuusselvityksen mukaan nuorisotiloja oli 16 eri pisteessä yhteensä 3728 m². Ajan mittaan tiloista on pääosin luovuttu siten, että nykyisin nuorisopalvelujen käytössä on vain omaan palvelutuotantoon tarvittavat tilat (Ristiinan ja Haukivuoren nuorisotilat koulujen yhteydessä, Kattilansillan nuorisotila, joka siirtyy Saimaanportin yhtenäiskoululle vuonna 2024, Rantakylän nuorisotalo ja nuorisotila Starlight) sekä Skeittihalli ja nyt purettavaksi päätetty Saksalan nuorisotalo. Rantakylän nuorisotalon yhteydessä on lämpökeskus, jossa toimii vakituisesti partiolippukunta Sokkalan sissit ry.

Viime vuosina tehtyjen talousohjelmien yhteydessä on päätetty, että kaupunki pyrkii luopumaan tiloista, joita ei tarvita omaan toimintaan. Tilojen maksuttomasta luovuttamisesta toimijoiden käyttöön on pääosin luovuttu; esimerkiksi urheiluseurat maksavat käyttämistään liikuntatiloista. Tilanne, jossa pysyväisluontoista toimitilaa annetaan maksutta vain 1 – 2 toimijalle, asettaa nuorisojärjestöt eriarvoiseen asemaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta päättää, että nuorisopalvelut jatkaa Lähemäkitalon vuokrasopimusta 31.5.2023 saakka, mikäli Mikkelin 4H-yhdistys ja partiolippukunta Leiritytöt ry käyttävät sitä toimintaansa. 1.6.2023 alkaen nuorisopalvelut luopuu Saksalan nuorisotaloa korvaavan tilan vuokraamisesta ja luovuttamisesta nuorisoyhdistysten käyttöön.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään,​ että puheenjohtaja Sari Noponen ilmoitti olevansa esteellinen (Mikkelin 4H-yhdistys ry:n hallituksen jäsen) ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitus hyväksyttiin. Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta valitsi puheenjohtajaksi tämän pykälän käsittelyn ajaksi Mikko Haverisen.

Valmistelija

  • Tarja Sinioja, nuorisopäällikkö, tarja.sinioja@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin 4H-yhdistys ry on tehnyt oikaisuvaatimuksen Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan 25.1.2023 § 14 päätökseen, joka koski Lähemäkitalon tilojen vuokraamista ja edelleen luovuttamista 4H-yhdistyksen ja partiolippukunta Leiritytöt ry:n käyttöön.

Kaupunkikehityslautakunta on kokouksessaan 13.12.2022 § 150 päättänyt, että Saksalan entisestä nuorisotalosta luovutaan ja rakennukselle haetaan purkulupa. 

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta päätti kokouksessaan 25.1.2023 § 14, että nuorisopalvelut jatkaa Saksalan nuorisotalon korvaajaksi tilapäisesti vuokratun Lähemäkitalon vuokrasopimusta 31.5.2023 saakka, mikäli Mikkelin 4H-yhdistys ja partiolippukunta Leiritytöt ry käyttävät sitä toimintaansa. 1.6.2023 alkaen nuorisopalvelut luopuu Saksalan nuorisotaloa korvaavan tilan vuokraamisesta ja luovuttamisesta nuorisoyhdistysten käyttöön.

Päätöksen perusteet olivat seuraavat. Viime vuosina tehtyjen talousohjelmien yhteydessä on päätetty, että kaupunki pyrkii luopumaan tiloista, joita ei tarvita omaan toimintaan. Tilojen maksuttomasta luovuttamisesta toimijoiden käyttöön on pääosin luovuttu; esimerkiksi urheiluseurat maksavat käyttämistään liikuntatiloista. Tilanne, jossa pysyväisluontoista toimitilaa annetaan maksutta vain 1 – 2 toimijalle, asettaa nuorisojärjestöt eriarvoiseen asemaan.

Lautakunnan päätös koski yksinomaan sitä, jatkaako nuorisopalvelut Lähemäkitalon vuokraamista ja sen luovuttamista edelleen maksutta 4H-yhdistyksen ja partiolippukunta Leiritytöt ry:n käyttöön. Päätöksen esittelytekstissä on mainittu, että tilassa on pidetty koululaisten iltapäiväkerhoa sekä järjestetty kokoontumisia, kerhoja ja muuta nuorisotoimintaa ja siellä on ollut myös yhdistysten toimisto- ja varastotiloja.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan tekemä päätös olisi aiheuttanut sopimusrikkomuksen kaupungin ja 4H-yhdistys ry:n iltapäivätoiminnan järjestämistä koskevaa sopimusta kohtaan. Mainitussa sopimuksessa todetaan seuraavaa:

Sopimuksen kohta 1, Palvelutoiminta:

Mikkelin 4H-yhdistys ry järjestää Saksalan nuorisotalon tai muissa vastaavissa tiloissa lähinnä Lähemäen koulun oppilaille iltapäivätoimintaa kaikkina koulupäivinä.

Sopimuksen kohta 2, Kaupungin tehtävät

2.2. [Kaupunki] Antaa ja varustaa iltapäivätoiminnalle tarpeelliset tilat kouluista tai muista kaupungin tiloista korvauksetta toiminnan järjestämiseen.
​​​

Iltapäivätoiminta on tarkoitettu ensisijaisesti peruskoulun 1. luokan oppilaille, erityistuen piirissä oleville oppilaille ja mikäli toimintaryhmissä on tilaa myös 2. luokan oppilaille.

Aamu- ja iltapäivätoiminta asemoituu Mikkelissä perusopetukseen, ja siihen myönnetään oma laskennallinen valtionosuus, joka oli 320 586 euroa vuonna 2022.

Nuorisopalvelut ei ole vastuussa koululaisten iltapäivätoiminnasta eikä tilojen tarjoamisesta iltapäivätoiminnalle eikä se ole ollut sopimusosapuolena 4H-yhdistys ry:n kanssa tehdyssä iltapäivätoimintaa koskevassa sopimuksessa.

Aamu- ja iltapäivätoimintaa toteutetaan Mikkelissä pääosin kouluilla, ja kouluilla toimimiseen myös 4H yhdistys ry:n kanssa tehty sopimus antaa kohtien 1 ja 2.2. mukaisesti mahdollisuuden. Päätös siitä, että nuorisopalvelut ei 1.6.2023 jälkeen jatka Lähemäkitalon vuokraamista ja luovuttamista maksutta 4H yhdistys ry:n ja partiolippukunta Mikkelin Leiritytöt ry:n käyttöön, ei siis riko 4H-yhdistyksen ja kaupungin perusopetuksen tekemää sopimusta iltapäivätoiminnan järjestämisestä. Lautakunnan päätöksen mukaisesti Lähemäkitalon vuokraaminen päättyy vasta kuluvan lukukauden lopussa, jotta 4H-yhdistykselle ja perusopetukselle jäisi riittävästi aikaa toimitilaratkaisun hakemiselle ennen seuraavan lukuvuoden alkua elokuussa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta päättää esitetyillä perusteilla hylätä hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan päätöksestä  25.1.2023 § 14 tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään,​ että Sari Noponen ilmoitti olevansa esteellinen (4H-yhdistyksen hallituksen jäsen) ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitus hyväksyttiin.

Merkitään, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.

Tiedoksi

Mikkelin 4H-yhdistys ry, Mikkelin kaupunki/vuokraus- ja käyttöpalvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että:

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00­–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.