Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, kokous 22.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Kuntien yhteisen e-kirjaston avaaminen vuonna 2024

MliDno-2023-923

Valmistelija

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi
  • Pia Kontio, palvelupäällikkö, pia.kontio@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Koko Suomen kuntien yhteinen e-kirjasto avataan vuoden 2024 alussa. Sen myötä nykyisin alueellisesti tai paikallisesti hoidettavat e-kirjastopalvelut keskitetään valtakunnallisella tasolla hoidettaviksi. E-kirjasto on verkkosivun tai mobiilisovelluksen kautta käytettävä yhden luukun palvelu, joka antaa Suomen kirjastojen asiakkaille nykyistä tasa-arvoisemman ja helppokäyttöisemmän pääsyn kirjastojen digitaalisiin sisältöihin. E-kirjastoa valmistelee Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama E-kirjastohanke.

Yhteisen e-kirjaston käyttö edellyttää sitä, että oma asuinkunta on liittynyt mukaan e-kirjastoon. Jos kaikki Suomen kunnat liittyvät mukaan, on kaikilla asuinpaikasta riippumatta tasa-arvoiset mahdollisuudet käyttää yhtä laajaa e-aineistokokoelmaa eli e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtien digitaalisia näköisversioita. Kirjastoilla on tärkeä tehtävä sivistyksellisten perusoikeuksien edistämisessä ja asiakkaiden käyttäessä yhä enemmän digitaalisia palveluja kirjastojen on katsottava vahvasti tulevaisuuteen. Kuntien yhteisen e-kirjaston myötä suurin osa suomalaisista saa käyttöönsä nykyistä laajemman ja monipuolisemman e-kirjastokokoelman. Yhteisesti koko maan tasolla tuotettavat e-kirjastopalvelut ovat myös kustannustehokkaampia ja käyttäjäkokemus paranee, kun nykyisin eri palveluissa hajallaan oleva aineisto kootaan yhdelle alustalle.

Kunta liittyy e-kirjastoon tekemällä sopimuksen e-kirjaston taustaorganisaation kanssa. Päätös taustaorganisaatiosta tehdään vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen aikana. Taustaorganisaatio tulee olemaan joko Kansalliskirjasto, kuntien yhdessä perustama Suomen e-kirjastoyhdistys tai -osakeyhtiö. Liittymissopimukset lähetetään kaikkiin kuntiin alkusyksystä 2023. Liittymissopimus sisältää tiedot siitä, miten e-kirjastoon liitytään, miten siitä voi erota sekä tarkat tiedot kustannuksista. E-kirjaston toiminta rahoitetaan kunnilta perittävillä vuosimaksuilla, joiden suuruudesta sovitaan sopimuksella. Neuvottelut siitä, onko valtiolla mahdollisuutta osallistua e-kirjaston teknisen järjestelmän ylläpidon ja kehittämisen rahoittamiseen, ovat vielä kesken. Tällä hetkellä kunnat käyttävät e-kirjastopalveluihin keskimäärin 0,80 euroa/asukas. Lumme-kirjastojen, joihin Mikkelin seutukirjasto kuuluu, vuoden 2022 yhteisesti hankittujen ja ylläpidettyjen e-aineistojen kustannukset ovat olleet 0,98 euroa asukasta kohti. Kuntien yhteisen e-kirjaston aloittaessa toimintansa vuoden 2024 alussa sen kustannukset tulevat olemaan noin 0,70 euroa asukasta kohti.

E-kirjasto vastaa yhteisten e-aineistojen käytössä tarvittavien teknisten ratkaisujen ylläpidosta ja kehittämisestä sekä e-aineistojen hankintasopimuksista. Näissä hankinnoissa sillä on jäsenkuntiin nähden sidosyksikköasema, tai yhteishankinnat tehdään kuntien valtuuttamana, yhteistyösopimukseen perustuen. E-kirjasto-organisaatio vastaa myös yhteistyöstä kirja-alan toimijoiden kanssa, kirjastohenkilöstön kouluttamisesta, viestintä- ja koulutusmateriaaleista asiakkaiden käyttöön sekä palvelun visuaalisesta ilmeestä. Organisaatio toimii tiiviissä yhteistyössä kirjastojen kanssa. Kunnat hoitavat osan yhteisen e-kirjaston tehtävistä. Kirjastoammattilaiset kunnissa vastaavat edustuksellisissa työryhmissä e-aineistokokoelman muodostamisesta ja uutuushankinnoista sekä osallistuvat työryhmissä kirjavinkkausten ja aineistonostojen tekemiseen. Kirjastot myös opastavat asiakkaitaan e-kirjaston käytössä. Nämä ovat e-aineistoon liittyviä, yleisten kirjastojen lakisääteisiä, kirjastoammatillisia tehtäviä.

Kunnat voivat vaikuttaa yhteisen e-kirjaston toimintaan ohjausjärjestelmän kautta. Ohjausjärjestelmä tulee koostumaan ohjausryhmästä, strategisista työryhmistä sekä yleisten kirjastojen asiantuntijoista koostuvista työryhmistä, mikäli emo-organisaationa toimii Kansalliskirjasto. Jos e-kirjaston toiminnasta vastaamaan perustetaan yhdistys tai osakeyhtiö, ohjausjärjestelmä tulee koostumaan yhdistyksen tai yhtiön hallituksesta, vuosi- tai yhtiökokouksesta, strategisista työryhmistä sekä yleisten kirjastojen asiantuntijoista koostuvista operatiivisista työryhmistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi. 

Päätös

Merkittiin.

Merkitään,​ että kaupunginhallituksen edustaja Soile Kuitunen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn alussa.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.