Kaupunkikehityslautakunta, kokous 13.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 156 Henkilökuljetusten vapauttaminen väliaikaisesti arvonlisäverosta

MliDno-2022-6166

Valmistelija

  • Linda Asikainen, palvelujohtaja, linda.asikainen@mikkeli.fi
  • Suvi Lipsanen, joukkoliikenneinsinööri, suvi.lipsanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Hallituksen esityksen (HE 194/72022 vp; Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain väliaikaisesta muuttumisesta) mukaan Suomessa tapahtuvat henkilökuljetuspalvelut vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta. 

Vapautukseen liittyy oikeus vähentää hankintoihin sisältyvä arvonlisävero. Muutos on voimassa 1.1. - 30.4.2023. Henkilökuljetusten myyntiin on sovellettu 10 prosentin arvonlisäverokantaa.

Väliaikainen vapautus arvonlisäverosta koskee niitä henkilökuljetuspalveluja, jotka on suoritettu 1.1. - 30.4.2023. Kyse on ns. nollaverokannasta eli alv-rekisteröity palvelun myyjä saa vähentää palvelujen tuottamiseen sisältyneen arvonlisäveron alv-ilmoituksellaan. Muutos ei vaikuta henkilökuljetuspalveluja tuottavan toimijan vähennysoikeuteen.

Arvonlisäverolain muutos on voimassa 1.1. - 30.4.2023. Vapautusta arvonlisäverosta sovelletaan lain voimassaoloaikana Suomessa suoritettaviin henkilökuljetuspalveluihin. Palvelun myynnistä suoritettava arvonlisävero kohdistetaan sille verokaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu.

Tehdyn kartoituksen perusteella esimerkiksi Lahdessa, Salossa ja Kuopiossa asiakashinnat eivät muutu. Salossa lautakunta vahvisti, että voimassa olevat lippuhinnat sisältävät kulloinkin voimassa olevan arvonlisäveron, eli alv:n poistoa ei ohjata asiakkaille. Salossa perusteluna oli lippuhintojen yleisen korotuspaineen realisoitumisen lykkääminen sekä katsotun työmäärän kohtuuttomuus; asiakkaiden tiedottamisessa ja tariffien päivittämisessä eri rajapintoihin ja järjestelmiin.

Kuopiossa, kuten kaikkialla muuallakin, lippujen hintoihin kohdistuu korotuspainetta ja kohdistamalla tästä muutoksesta saatava etu viranomaiselle, saadaan siirrettyä lipun hintojen tarkistusajankohtaa eteenpäin. Helsingin Seudun Liikenne (HSL) on arvioinut, että kymmenen miljoonan euron alennuksesta yli puolet menisivät kustannuksiin, jotka syntyvät, kun veromuutos pitää ajaa sisään, HSL:n tapauksessa, jopa pariin kymmeneen järjestelmään ja myyntikanavaan.  

Osa Mikkelin alueen joukkoliikenteestä järjestetään Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa, joka valtion viranomaisena edellyttää, että ELY-keskuksen sopimusliikenteessä arvonlisäveron väliaikainen poisto huomioidaan asiakashinnoissa täysimääräisesti 1.1.-30.4.2023. Mikkelin kaupunki toimii joukkoliikenteen toimivaltaisena viranomaisena Mikkelin alueella, joten Pohjois-Savon ELY-keskuksen linjaus ei velvoita Mikkelin kaupunkia arvonlisäveron väliaikaiseen poistoon vaan kaupunki voi tehdä asiasta oman päätöksen.

Myös Mikkelin kaupungin osalta lippujen hintoihin on korotuspainetta. Mikäli arvonlisäveron väliaikaista poistoa ei viedä asiakashintoihin, voidaan lippujen hinnoittelussa pysytellä toistaiseksi nykytasolla. Jos arvonlisäveron muutos annetaan alennuksena, tulisi lippujen hintoja korottaa, ja näin ollen asiakkaan lippuhinnassa ei näkyisi muutoksia. Korotustarpeita arvioidaan väliaikaisen vapautuksen päätyttyä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää, että henkilökuljetusten arvonlisäveron väliaikaista poistoa 1.1. - 30.4.2023 ei viedä asiakashintoihin. Asiakashinnat pysyvät toistaiseksi nykytasolla.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Joukkoliikenneinsinööri, viestintäpäällikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunkikehityslautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.