Ristiinan aluejohtokunta, kokous 29.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Ristiinan alueen tiestö ja kevyen liikenteen väylä, Ristiinan aluejohtokunnan kannanotto

MliDno-2022-5026

Valmistelija

  • Hannu Korhonen, hannu27.korhonen@gmail.com
  • Petri Tikkanen, tikkanen.p@gmail.com
  • Jaana Vartiainen, jaanakj.vartiainen@gmail.com

Kuvaus

Ristiinan aluejohtokunta lähettää seuraavan kannanoton koskien Ristiinan alueen tiestöä ja kevyenliikenteen väylää:

Mikkelin kaupunki

Etelä-Savon ELY-keskus

 

LIIKKUMINEN TURVALLISEKSI RISTIINASSA

Ristiinan aluejohtokunta kiirehtii paikkakunnan tiestön ja kevyen liikenteen väylien parantamista. Useat tieosuudet ovat päässeet viime vuosina huolestuttavaan kuntoon. Suurlahdentien heikkotasoinen ja monin paikoin särkynyt pinnoite ei mahdollista sujuvaa ajoneuvoliikennettä. Tieosuutta voitaisiin hyödyntää ympäristöystävällisiin työmatkoihin, mutta nykyisellään tielle uskaltautuminen esimerkiksi polkupyörällä on vaarallista. Autot joutuvat väistelemään kuoppia ja kelvottomia pinnoitepaikkauksia, jolloin tien kapealla pientareella liikkuminen on turvatonta.

Suurlahdentie on tärkeä yhteyssuunta pitäjän keskustasta Puumalaan päin. Tieosuuden varteen on rakentunut yritystoimintaa ja mm. valtakunnallisesti merkittävä Pien-Toijolan talonpoikaiskulttuuriympäristö. Vastaavalla tavalla Himalanpohjantie on paikoin erittäin huonossa kunnossa. Kelirikkoaikaan maantieosuus on lähes liikkumiskelvoton, ja se on käytännössä ainoa sujuva yhteys Himalanpohjan ja Himalansaaren asuinalueelle, yrityskiinteistöihin ja tiloille. Samalla tavoin heikkoon kuntoon taajamassa ovat päässeet mm. Kristiinantie ja Ponnantie.

Kevyen liikenteen väylä Ristiinan taajaman ja Pelloksen välillä on odottanut pinnoitteen korjausta jo vuosia. Pinnoite on katkeillut muutaman metrin pätkiin käytännössä koko mitaltaan ja lisäksi vielä routinut vaaralliseksi. Väylä on tärkeä työmatkapyöräilijöille. Hyväkuntoinen kevyenliikenteen väylä olisi myös erinomainen virkistysliikkumisen kohde ja houkuttelisi varmasti pyöräilijöiden lisäksi myös rullaluistelijoita ja -hiihtäjiä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Korhonen, hannu27.korhonen@gmail.com

Merkitään tiedoksi.

Lisäksi merkitään, että Lotta Tuominen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Päätös

Hyväksyttiin yksimielisesti lisäyksellä ”Suurlahdentie Vihreänkullantienä…”.

Tiedoksi

Kaupungininsinööri Pekka Kammonen, Etelä-Savon ELY-keskus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.