Ristiinan aluejohtokunta, kokous 29.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Ns. testamenttivarojen käyttö osallistuvan budjetoinnin kautta, Ristiinan aluejohtokunta

MliDno-2022-1508

Valmistelija

  • Hannu Korhonen, hannu27.korhonen@gmail.com
  • Petri Tikkanen, tikkanen.p@gmail.com
  • Jaana Vartiainen, jaanakj.vartiainen@gmail.com

Kuvaus

Mikkelin kaupungilla on ns. testamentti- ja kuolinpesävaroja, joita voidaan käyttää yleishyödyllisiin erikseen määriteltyihin tarpeisiin. Varoja on käytetty myös ns. osallistuvan budjetoinnin kautta. Osallistuvalla budjetoinnilla tarkoitetaan sitä, että asukkailta kysytään ideoita varojen käyttöön.

Mikkelin kaupungin osallisuussuunnitelmassa todetaan, että osallistuvaa budjetointia pyritään hyödyntämään entistä enemmän. Osa osallistuvasta budjetoinnista ja testamenttivarojen käytöstä voidaan toteuttaa aluejohtokuntien kautta.

Testamenttivaroja on käytettävissä muun muassa seuraaviin tarkoituksiin:

  1. ikääntyneiden ja vammaisten toimintakyvyn tukemiseen ja yksinäisyyden ennaltaehkäisemiseen tukemalla liikuntamahdollisuuksia eri järjestöjen kautta
  2. sähköisten palveluiden ja vanhusten palveluihin liittyvien turva- ja hyvinvointipalveluiden edistämiseen ja kehittämiseen sekä matalan kynnyksen palveluihin
  3. ikäihmisten hyvinvointiin ja osallisuuden edistämiseen
  4. lapsiperheiden (vähävaraisten) hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen
  5. Lapsiperheiden ja nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen. Selvitetään tuen tarpeita ja vertaistuen tarjoamiskeinoja
  6. yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisyyn ja mielenhyvinvoinnin tukemiseen kaupunginosissa, kortteleissa ja maaseutuyhteisöissä. Tarkemmat käyttökohteet voidaan määritellä esim. osallistuvan budjetoinnin menetelmillä.


Ristiinan kohdalla on vielä erikseen käytettävissä rahaa ikääntyneiden ristiinalaisten virkistykseen ja hyvinvointiin. Ristiinan aluejohtokunta voi halutessaan tehdä vuoden 2022 aikana käyttää noin 10.000 euron käyttämisestä osallistuvan budjetoinnin kautta johonkin testamenttivaroille tarkoitettuun kohteeseen.

Lopullisen päätöksen testamenttivarojen käytöstä tekee kaupunginjohtaja aluejohtokunnan esityksen pohjalta

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Korhonen, hannu27.korhonen@gmail.com

Ristiinan aluejohtokunta päättää kartoittaa mahdollisuudet 10.000 euron käyttämiseen vuoden 2022 aikana ikääntyneiden ristiinalaisten virkistykseen ja hyvinvointiin. Aluejohtokunta sopii osallistuvan budjetoinnin menettelystä ja nimeää vastuuhenkilöt osallistuvan budjetoinnin toteuttamiseen. Lopullisen päätöksen testamenttivarojen käytöstä tekee aluejohtokunnan esityksestä kaupunginjohtaja.

Päätös

Ristiinan aluejohtokunta keskusteli asiasta ja päätti, että aluejohtokunnan puheenjohtaja Hannu Korhonen on yhteyksissä Ristiinalaisiin eläkejärjestöihin. Järjestöiltä pyydetään toiveita erilaisista toiminnoista ja tapahtumista, että mitä halutaan.

Tiedoksi

Kansalaisopiston rehtori Matti Laitsaari

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.