Kaupunginhallitus, kokous 8.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 204 Mikkelin kaupungin tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2020 - 2021

MliDno-2020-544

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin henkilöstöä koskeva tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on päivitetty vuosille 2020 - 2021. Suunnitelman päivitys on tehty yhteistyössä eri henkilöstöryhmien (mm. sivistyspalveluiden ja kehitysyksikön edustuksen) kanssa. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoituksena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja sitä kautta lisätä hyvinvointia ja työssä viihtymistä. Suunnitelma pohjautuu tasa-arvolakiin (1329/2014), yhdenvertaisuuslakiin (1325/2014), työsopimuslakiin (55/2011) sekä Mikkelin kaupungin strategiaan (2018 -2021). Suunnitelma esittelee tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskevaa lainsäädäntöä, auttaa tunnistamaan mahdollista syrjintää ja siten puuttumaan siihen, auttaa arvioimaan työpaikan toiminnan ja käytäntöjen vaikutuksia tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen ja esittelee keinoja ja toimenpiteitä, joilla Mikkelin kaupunki edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Tässä suunnitelmassa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus on käsitelty, edellisten vuosien 2017 -2019 tapaan samassa suunnitelmassa.  Muutokset edelliseen suunnitelmaan verrattuna ovat seuraavat:

  • käsitteitä on avattu aiempaa enemmän
  • nais- ja miessukupuolien rinnalle on nostettu maininta muun sukupuolisista
  • saavutettavuusdirektiiviä on huomioitu
  • kahden vuoden välein tapahtuvasta seurantakyselystä on tehty linjaus
  • taulukossa on esitetty tavoitteet, toimenpiteet ja pääasialliset vastuutahot
  • on kiinnitetty huomiota siihen, että yhdenvertaisuus-sana kulkee mukana koko suunnitelman ajan
     

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista seurataan vuosittain muun muassa henkilöstöraportin, työhyvinvointikyselyiden ja kehityskeskustelujen avulla. Lisäksi vuonna 2020 tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisen tilanteesta on tarkoitus toteuttaa erillinen tai työhyvinvointikyselyyn liitetty kysely Mikkelin kaupungin henkilöstölle.

Päätösehdotus

Esittelijä

Maria Närhinen, vs. valvontaeläinlääkäri, Maria.Narhinen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.

Merkitään, että tarkempi palkkakartoitus liitetään suunnitelmaan vuoden 2020 loppuun mennessä ja viedään kaupunginhallitukselle tiedoksi.

Valmistelija

  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi Mikkelin kaupungin henkilöstöä koskevan tasa-​arvo-​ ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuosille 2020-​2021.

Päätös

Merkittiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.