Konserni- ja elinvoimajaosto, kokous 8.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Mikkelin lukiotoiminnan järjestämistä koskeva analyysi

MliDno-2022-988

Valmistelija

  • Janne Skott, vs. taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin konserni- ja elinvoimajaosto on konserniyhtiötapaamisessa 13.1.2022 pyytänyt kaupungin tytäryhtiöitä selvittämään mahdollisia tapoja säästää kaupungin toimintakuluja osana ”Palvelut ja tulevaisuus” -ohjelmaa. Etelä-Savon Koulutus Oy:n toimitusjohtaja on tehnyt analyysin kaupungin lukiotoiminnasta. Analyysi on käsitelty Etelä-Savon Koulutus Oy:n hallituksessa 15.2.2022 ja luovutettu Mikkelin kaupungille 28.2.2022.

Lukiotoimintaa koskeva analyysi on tehty kulujen kehittymisen näkökulmasta ajanjaksolta 2019-2021 (tilinpäätökset) ja 2022 (talousarvio). Selvityksessä ei ole arvioitu lukion pedagogista toimintaa, opetuksen organisointia, laadullisia mittareita eikä opiskelijoiden tai henkilöstön hyvinvointiin liittyviä asioita. Kulujen kehittymisen lisäksi on tehty arvio muutoksista, mikäli Mikkelin kaupunki haluaisi siirtää lukiokoulutuksen tytäryhtiön hoidettavaksi.

Mahdollisten koulutuksenjärjestäjää koskevien muutosten lähtökohtana tulee olla opiskelijoille tarjottavat joustavat ja ketterät opiskelupolut toisella asteella kokonaisuutena. Jos lukiokoulutus kokonaan tai osin siirtyisi Etelä-Savon Koulutus Oy:lle, tarvitaan koulutuksen järjestämiseen lukiokoulutuksen järjestämislupa. Lukiokoulutuksen järjestämislupahakemus (luvan siirto kaupungilta osakeyhtiölle) on tehtävä yhdessä Mikkelin kaupungin kanssa.

Lukiokoulutuksen mahdolliseksi siirtämiseksi on kuitenkin tehtävä tarkemmat siirtosuunnitelmat kaikkien toimijoiden näkökulmasta.

Analyysi tausta-aineistoineen liitetään oheismateriaaliksi ja esitellään kokouksessa Esedun toimitusjohtaja Arja Flinkmanin toimesta. Analyysin loppupäätelmissä todetaan, että Esedu on avoin kaikille ratkaisuille, joita se voi yhtiöjärjestyksensä mukaisesti tehdä palvellakseen emokaupunkia. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto merkitsee saamansa lukiotoimitaa koskevan analyysin tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi. 

Lisäksi esittelijä täydensi esitystä seuraavasti: "Jaosto päättää, että asiasta tehdään tarkempi selvitys, johon osallistuvat kaikki Mikkelin kaupunkikonserniin kuuluvat toisen asteen koulutusta antavat toimijat. Selvitys tulee tehdä elokuun loppuun mennessä."

Esittelijän täydennetty esitys hyväksyttiin yksimielisesti. 

Merkitään, että Etelä-Savon Koulutus Oy:n toimitusjohtaja Arja Flinkman selosti asiaa konserni- ja elinvoimajaostolle ja oli läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Etelä-Savon Koulutus Oy/toimitusjohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.