Konserni- ja elinvoimajaosto, kokous 8.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Ennakkokanta Kiinteistö Oy TeknoGraanin osakekauppaan

MliDno-2022-976

Valmistelija

  • Tiia Tamlander, vt. talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi
  • Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi
  • Janne Skott, vs. taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Kiinteistö Oy TeknoGraani -niminen yhtiö on kaupungin tytäryhtiö Kiinteistökehitys Naistinki Oy:n tytäryhtiö, joka omistaa ja hallinnoi osoitteessa Graanintie 5 sijaitsevaa toimisto-/liiketilarakennusta. Naistinki omistaa yhtiöstä 57,98 %. Kaupungin tytäryhtiö Etelä-Savon Energia Oy omistaa Koy TeknoGraanista 17,66 %, joten kaupungin konserniomistus Koy TeknoGraanista 100-prosenttisesti omistettujen tytäryhtiöiden kautta on yhteensä 75,64 %.

Naistinki Oy ja Etelä-Savon Energia Oy:n hallitukset ovat alustavasti päättäneet kyseisen yhtiön osakekaupasta siten, että Naistinki ostaisi kaikki Etelä-Savon Energian omistamat osakkeet. Kaupan tarkoituksena on ko. yhtiön omistuksen keskittäminen Naistingille tarkoituksenmukaisuussyistä. Mikkelin kaupungin konserniomistus Koy TeknoGraanista ei muutu osakekaupan myötä. Luovutettavat osakkeet oikeuttavat rakennuksen 2. kerroksessa sijaitsevien neljän huoneiston hallintaan. Kauppahinnaksi on sovittu osakkeiden tasearvo.

Konserniohjeen kohdan 2.1 mukaan kaupunginvaltuusto mm. päättää kaupunkikonsernin rakenteesta päättämällä konsernin osien perustamisesta, lakkauttamisesta ja muusta muuttamisesta kuten kaupungin tytäryhtiöiden omistusta koskevista merkittävistä osakassopimus- ja yhtiöjärjestysmuutoksista sekä olennaisista osakkeiden realisoinneista.

Konserniohjeen kohdan 4.6 mukaan tytäryhtiöillä on velvollisuus pyytää kaupungin ennakkokantaa merkitykseltään suurempiin toimenpiteisiin. Konserniohjeen ao. kohdassa erikseen listattujen tilanteiden lisäksi todetaan ennakkokannan alaiseksi myös muut merkittäväksi katsottavat asiat ja toimenpiteet.

Tapauksessa on konserniohjeen näkökulmasta tulkittu olevan kyseessä em. muu merkittäväksi katsottava toimenpide. Kaupunginvaltuuston päätös vaaditaan tilanteisiin, joissa kaupungin konsernirakenne tosiasiallisesti muuttuu – tyypillisimpiä tilanteita ovat uusien yhtiöiden perustaminen, yhtiöiden lakkaaminen tai myyminen taikka kaupungin tytäryhtiön omistaman tytäryhtiön osakkeiden myyminen siten, että yhtiö poistuu kokonaan konsernirakenteesta tai muuttuu tytäryhtiöstä osakkuusyhtiöksi. Nyt kyseessä olevassa tapauksessa Koy TeknoGraani ei ole Etelä-Savon Energia Oy:n tytäryhtiö taikka osakkuusyhtiö, sillä omistusosuus on alle 20 %. Naistinki Oy:n ja koko kaupunkikonsernin näkökulmasta Koy TeknoGraanin asema konsernirakenteessa Naistingin tytäryhtiönä säilyy edelleen samana Naistingin omistusosuuden kasvaessa aiempaa suuremmaksi kaupan myötä. Kaupungin konserniomistus Koy TeknoGraanista ei kaupan seurauksena muutu. Osakekaupan toteuttamiseen tarvitaan näin ollen konserni- ja elinvoimajaoston myönteinen ennakkokanta.

Mikkelin kaupungin konserniohjausryhmä puoltaa luvan antamista osakekaupalle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto myöntää kaupungin ennakkokantana luvan Kiinteistökehitys Naistinki Oy:n ja Etelä-Savon Energia Oy:n väliselle osakekaupalle, jossa Etelä-Savon Energia Oy:n omistamat Kiinteistö Oy TeknoGraanin osakkeet siirtyvät Kiinteistökehitys Naistinki Oy:n omistukseen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunkikehitysjohtaja, Kiinteistökehitys Naistinki Oy/Ylijoki, Etelä-Savon Energia Oy/Karppanen

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.