Haukivuoren aluejohtokunta, kokous 25.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Tervalahden tasoristeyksen poisto ja siihen liittyvät suunnitelmat

MliDno-2021-2313

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Väyläviraston suunnitelmissa on sekä Tirkkosen että Tervalahden tasoristeysten poistaminen ja tasoristeysten korvaaminen teiden uusilla linjauksilla, koska alikulkujen ja siltojen rakentaminen tasoristeysten kohdalle ei ole mahdollista.

Lisäksi Väylävirasto suunnittelee Haukivuoren ratapihan oikaisemista, että junien huippunopeutta voidaan ratapihan kohdalla nostaa. Oikaiseminen tarkoittaa käytännössä asemalaiturien purkamista ja meluvallien rakentamista radan molemmin puolin Drumliinitie 72:n sillalta aina Porsaskosken tien sillalle saakka.

Päätös

Haukivuoren aluejohtokunta esittää Etelä-Savon maakuntaliitolle ja Mikkelin kaupungille, että ne pyrkivät estämään Haukivuoren ratapihan oikaisun. Lisäksi aluejohtokunta esittää Väylävirastolle, että Tirkkosen ja Tervalahden tasoristeysten poistamista koskevat suunnitelmat otetaan uudelleen käsittelyyn niin, että ratkaisut soveltuvat alueiden asukkaille ja teiden käyttäjille.

Aluejohtokunta esittää lisäksi, että Mikkelin kaupunki lähettää lähetystön kaupunginhallituksen puheenjohtajan Arto Seppälän johdolla käymään Väylävirastossa ja liikenneministerin luona. Lähetystöön otetaan mukaan aluejohtokunnan puheenjohtaja Leo Laukkanen ja tietokirjailija ********* sekä maakuntaliiton edustaja.

Merkitään, että tämä pykälä käsiteltiin pykälän 28 jälkeen ja että ********* osallistui asian käsittelyyn.

Valmistelija

Eveliina Naumanen, eveliina.naumanen@hotmail.com
Eljas Pölhö, eljaspolho@me.com
Elina Vauhkonen, elina.vauhkonen@gmail.com

Kuvaus

Väyläviraston suunnitelma Tervalahden tasoristeyksen poistosta sisälsi esityksen liikenteen ohjaamisen Halonharjuntienkautta Pitkänhiekan kohdalle Porsaskoskentielle. Keskustelutilaisuuden (9.9.2021) tuloksena esitys sillan paikasta poikkeaa suunnittelijoiden esittämästä. Kyläläisten mielestä kylän kannalta toimivin ratkaisu on nykyisestä tasoristeyksestä pohjoiseen tehtävä silta, joka hankaloittaa mahdollisimman vähän mm. maanviljelijöitä ja muita alueen yrittäjiä sekä työmatka – ja muuta liikennettä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Eveliina Naumanen, eveliina.naumanen@hotmail.com

Haukivuoren aluejohtokunta puoltaa 9.9.2021 ollutta kyläkokouksen esitystä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Eveliina Naumanen, eveliina.naumanen@hotmail.com
  • Eljas Pölhö, eljaspolho@me.com
  • Elina Vauhkonen, elina.vauhkonen@gmail.com

Kuvaus

Tervalahden tasoristeys on nykyisten toimenpiteiden jälkeen viimeinen tasoristeys Mikkelin ja Pieksämäen välillä. Sen korvaaminen sillalla on aiemmin peruttu määrärahojen puutteeseen. Alustavassa suunnitelmassa (2018) tasoristeys on merkitty poistettavaksi ilman sille paikalle tulevaa maantiesiltaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Eveliina Naumanen, eveliina.naumanen@hotmail.com

Haukivuoren aluejohtokunta esittää, että kun tasoristeyksen poiston suunnittelutyö aloitetaan, siinä otetaan huomioon kyläyhteisön laatima suunnitelma ylikulkusillan paikasta ja tieyhteyksien linjauksesta, mihin on saatu tukea myös raskaan tieliikenteen harjoittajilta. Tarkemmin liitteessä.

Koska kyseessä on paikallisesti merkittävä raskaan liikenteen väylä ja toisaalta rautatie jakaa kylän kahtia, niin Haukivuoren aluejohtokunta odottaa sekä Väyläviraston että Mikkelin kaupungin olevan yhteydessä Haukivuoren aluejohtokuntaan jo suunnitteluvaiheessa, jotta paikallisten olosuhteiden hyvä tunteminen tulee hyödynnettyä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginjohtaja, kaupunkikehitysjohtaja, kaupunkikehityslautakunta, Etelä-Savon maakuntaliitto, Pohjois-Savon ELY-keskus, Väylävirasto, Traficom

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.