Kuvaus
Kuntalain mukaan tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot kunnan toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Toimintakertomus on osa kuntalain määrittelemää tilinpäätöstä.
Toimintakertomuksessa annetaan tiedot kunnan toiminnan kehittymistä koskevista tärkeistä seikoista. Toimintakertomuksen erityisenä tehtävänä on selvittää valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen. Lautakuntien, johtokuntien ja taseyksiköiden sekä konserniyhtiöiden on annettava toimintakertomuksen tiedot torstaihin 24.2.2022 mennessä.
Talousarvion rakenne
- Palvelusuunnitelman toteutuminen: talousarviossa 2021 päätetyn toimielimen palvelusuunnitelman toteu-tuminen raportoidaan tässä osiossa olennaisuuden periaatetta noudattaen. Raportoinnissa on mainittava, mitä osaa suunnitelmasta ei ole toteutettu ja miksi. Lisäksi on annettava arvio merkittävistä todennäköisis-tä tulevista muutoksista (yhtiöittäminen, palvelurakennemuutos).
- Talouden toteutuminen ja olennaiset poikkeamat: Talouden toteutuminen analysoidaan siten, että muodostuu kokonaiskuva toimielimen taloudellisesta tuloksesta. Toimielimen on tilinpäätöksessä raportoitava olennaiset poikkeamat ja annettava selvitys tulojen alituksista sekä menojen ylityksistä.
- Valtuustoon nähden sitovien tavoitteiden raportointi: valtuustoon nähden sitovat tavoitteet raportoidaan toimielimen ohjelmakorteilla.
- Tunnusluvut: tunnuslukujen osalta raportoidaan TP2020 / TA2021 / TP2021 ja Toteutuma-%. Jos tunnusluvuissa on olennaisia poikkeamia, poikkeamista on annettava tiivis tekstimuotoinen selvitys.
- Suoritetaulukot: palvelumäärissä tapahtuneet toiminnan lisäykset ja vähennykset sekä niiden syyt raportoidaan Keskeiset tapahtumat kaudella -tekstikentässä. Yksikkökustannuksien kasvun syyt on myös raportoitava.
Yhteenvetona vuoden 2021 toiminnan toteutumisesta voidaan todeta, että
- Koronapandemia vaikutti lautakunnan alaisten tulosalueiden toimintaa. Toimintatuotot olivat noin 2 200 500 euroa ja ne alittivat talousarvion noin 34 000 euroa. Toimintakulut olivat noin 18 369 000 euroa ja ne alittivat talousarvion noin 1 469 600 euroa. Toimintakate oli noin 16 168 500 euroa ja se muodostui noin 1 435 600 euroa talousarviota paremmaksi.
- hallinnon toimintatuotot ylittivät talousarvion noin 24 200 euroa ja toimintakulut ylittivät talousarvion 3 600 euroa. Toimintakate muodostui näin ollen 20 600 euroa talousarviota paremmaksi; "Kulttuurin unelmavuosi 2022"-hanke käynnistyi 1.1.2021, hankkeen omarahoitusosuus katettiin määrärahasiirroilla kansalaisopiston (50 000 euroa) ja yleisten kulttuuripalvelujen (36 600 euroa) tulosalueelta.
- kansalaisopiston toimintatuotot alittivat muutetun talousarvion 42 000 euroa ja toimintakulut alittivat muutetun talousarvion 362 600 euroa. Toimintakate muodostui näin ollen 320 600 euroa muutettua talousarviota paremmaksi. Koronapandemia supisti voimakkaasti kansalaisopiston toimintaan: tulopuolella kurssimaksutuotot ja tilavuokrat alittivat talousarvion - toisaalta kurssien perumisesta johtuen henkilöstömenot alittuivat.
- kirjastopalvelujen toimintatuotot ylittivät talousarvion 93 500 euroa ja toimintakulut alittivat talousarvion lähes 328 000 euroa. Toimintakate muodostui näin ollen 421 500 euroa talousarviota paremmaksi. Koronapandemiasta johtuen kirjaston palveluja (tapahtumia, asiakaspalvelua ja chat-palveluaikaa) siirrettiin verkkoon. Lainamäärätä lisääntyivät, mutta kirjastokäynnit laskivat merkittävästi. Kaikissa kirjastoissa mahdollistui omatoimiaika.
- museopalvelujen toimintatuotot ylittivät talousarvion 37 300 euroa ja toimintakulut alittivat talousarvion noin 68 000 euroa. Toimintakate muodostui näin ollen 105 300 euroa talousarviota paremmaksi. Museot olivat kokonaan suljettuina keväällä 2021. Museoiden yö toteutui menestyksekkäästi: kohteissa oli yhteensä 11 040 käyntiä yhden illan aikana. Mikkelin kaupungin museoiden kohteissa oli vuoden aikana yhteensä yli 40 000 kävijää.
- yleisten kulttuuripavelujen toimintatuotot ylittivät muutetun talousarvion 4 200 euroa ja toimintakulut alittivat muutetun talousarvion 152 500 euroa. Toimintakate muodostui näin ollen 156 700 euroa muutettua talousarivota paremmaksi. Tapahtumatoimintaa ei käytännössä katsoen ollut tammi-toukokuun aikana - joitakin toimintoja järjestettiin etätoteutuksin. Hulivilikarnevaali toteutettiin hybridimallilla ja menestyksekäs Museoiden yö pystyttiin järjestämään lähes ilman erityisjärjestelyjä.
- kaupunginorkesterin toimintatuotot alittivat muutetun talousarvion lähes 12 000 euroa ja toimintakulut toteutuivat lähes muutetun talousarvion mukaisina, alitus 300 euroa. Toimintakate muodostui näin ollen 11 700 euroa talousarviota heikommaksi. kaupunginorkesterin kausikonsertit totetettiin pääosin ilman yleisä suorina internetlähetyksinä. Kesäkuussa oreksteri esiintyi MIkkelin alueen palvelukodeissa ja Kulttuuripolku 6-luokkalisille toteutettiin digitaalisesti. Orkesteri oli mukana usseassa videoproduktiossa ja äänitti levyn, joka julkaistaan vuoden 2022 alussa.
- liikuntapalvelujen toimintatuotot alittivat muutetun talousarvion 217 400 euroa ja toimintakulut alittivat muutetun talousarvion 455 300 euroa. Toimintakate muodostui näin ollen 237 900 euroa muutettua talousarviota paremmaksi. Liikkuva Mikkeli 2030 -ohjelma valmistui. Uusi jalkapallohalli ja kuntoportaat valmistuivat Kalevankankaalle ja Urpolan tekojääkaukalo otettiin käyttöön syksyllä 2021. Yhteistyö Essoten kanssa senioreiden elintapaohjauksessa jatkui. Seurafoorumi perustettiin yhteistyössä Etelä-Savon Liikunnan kanssa.
- nuorisopalvelujen toimintatuotot ylittivät talousarvion 78 200 euroa ja toimintakulut alittivat talousarvion noin 106 700 euroa. Toimintakate muodostui näin ollen 185 000 euroa talousarviota paremmaksi. Digitaalisia toimintaympäristöjä hyödynnettiin nuorten kohtaamisissa. Ehkäisevän päihdetyön viikko "SAFE7" toteutettiin Mikkelin seiskaluokkalaisille. Mikkelin nuorisovaltuuston 20-vuotisjuhlaa vietettiin marraskuussa. Etsivä nuorisotyö jatkui. Päätoiminen koulunuorisotyö aloitettiin hankerahoituksen turvin Rantakylän yhtenäisköululla ja Lyseon koululla.
Kaupungin hallintosääntö ja sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen toimintasääntö ohjaavat lautakunnan alaista toimintaa ja päätöksentekoa. Lautakunnan alaisessa toiminnassa noudatetaan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjetta. Sääntöjä ja päätöksiä noudatetaan ja toiminnan tavoitteita toteutetaan ja niitä seurataan säännöllisesti. Taloutta valvotaan ja seurataan vahvistettujen ohjeiden mukaisesti ja siitä raportoidaan lautakunnalle kuukausittain. Taloudelliset vastuut on jaettu siten, että asiantarkastuksesta ja hyväksynnästä vastaavat eri henkilöt. Järjestely on toiminut hyvin. Suurimmat hankinnat on kilpailutettu hankintapalveluiden avulla, ja muissa hankinnoissa on noudatettu hankintasääntöä. Sopimukset ovat ajan tasalla, ja sopimusseuranta on järjestetty. Sopimuksia on noudatettu. Henkilökunnan rekrytoinnissa on noudatettu kaupungin voimassa olevia ohjeita. Lakien ja sääntöjen mukaista toimintaa on tarkasteltu normaalin päätöksenteon yhteydessä. Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan alaiset tulosalueet luovat edellytyksiä ja toteuttavat laadukasta yleissivistävää koulutusta sekä toimivat lasten, nuorten ja aikuisten elinikäisen kasvun ja oppimisen jatkumona. Toimintakertomukseen on liitetty lautakunnan alaisten tulosalueiden talouden ja toiminnan toteumatiedot.
Kaupunginvaltuusto myönsi 13.12.2021 § 185 toimintatuottoihin alitusluvan 491 000 euroa. Tämän lisäksi kaupunginvaltuustolle esitetään 34 000 euron alitusta liikuntapalvelujen vuokratuottoihin.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi
Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta hyväksyy toimintakertomuksen liitteen mukaisena ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle. Lisäksi lautakunta valtuuttaa talouspalvelut tekemään tilinpäätökseen tarvittaessa teknisiä korjauksia. Mahdollisesti tehdyt korjaukset tuodaan tiedoksi lautakunnalle kaupunginhallituksen tilinpäätöskäsittelyn jälkeen.
Lisäksi hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi tulojen alitusta 34 000 euroa (liikuntapalvelujen vuokratuotot).
Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.