Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, kokous 23.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 KulttuuriKannustin 2022

MliDno-2022-3

Valmistelija

  • Susanna Latvala, kulttuuripäällikkö, Susanna.Latvala@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin yleisissä kulttuuripalveluissa julistettiin haettavaksi 1.1. – 31.1.2022 välisenä aikana KulttuuriKannustin.

Kannustimen avulla pyritään löytämään idea, hanke tai tapahtuma, joka kehittää kaupungin kulttuuria ja edistää taiteen saavutettavuutta. Idean tulee olla uudenlainen, hyvä ja toteuttamiskelpoinen ja kaupungin strategiaan nojaava. KulttuuriKannustimen tarkoituksena on avustaa uuden, innovatiivisen idean, kehittämiskohteen tai toimintatavan käyttöönottoa Mikkelin kaupungissa. Ytimenä on taiteen ja kulttuurin edistäminen sekä hakea yllätyksellisyyttä, kekseliäisyyttä ja rohkeasti uutta Mikkelin kulttuurin kentälle. Hakijoiden tulee olla mikkeliläisiä, jonka lisäksi idea täytyy toteuttaa Mikkelissä. KulttuuriKannustimen hakijana voivat olla niin yksittäiset henkilöt, vapaamuotoiset työryhmät kuin rekisteröidyt yhdistykset. KulttuuriKannustimen tarkemmat hakuohjeet ja perusteet on vahvistettu kulttuuripalveluiden avustusohjeessa.

KulttuuriKannustimen myöntää vuosittain hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta. Lautakunta voi myös halutessaan jättää KulttuuriKannustimen jakamatta. KulttuuriKannustinta haettiin Mikkelin kaupungin sähköisen asioinnin kautta.

Vuoden 2022 KulttuuriKannustin -hakemuksia tuli määräaikaan mennessä 11 kappaletta. Lautakunnan jäsenet voivat tarvittaessa tutustua ennakkoon hakemuksiin kirjaamossa. KulttuuriKannustinta ovat hakeneet seuraavat henkilöt tai ryhmät:

  1. *********, lumimandalat ovat suosittuja Keski-Euroopassa, joissa luovat ihmiset ja ryhmät tekevät näitä ympäristöystävällisiä teoksia. Perusidea teoksen tekemisessä on osoittaa 3-12 hengen ryhmälle alue, jonne he suunnittelevat ohjatusti oman mandalan. Se muotoutuu lumeen askelista tai vaihtoehtoisia työtapoja käyttäen. Apuna tasaisen lopputuloksen saamiseksi toimivat mittatikut ja langat, sekä tupsut, jotka ohjaavat askelten kulkua. Kenkäveron pellot. Kenkäveroa vastapäätä ja Kenkäveron pappilan viereiselle pellolle Saimaan rannalla. Saimaan puolelle tulevaan teokseen laaditaan osallistavaa materiaalia, joka kannustaa kävelemään teoksen sisällä ja kokemaan sen luontoelämyksenä.
  2. Teatteriravintola ILO, näyteikkunaesiintymiset. Vallitsevan tilanteen vuoksi, kokoontumiset sisätiloissa kulttuurin(kin) merkeissä ovat lähes mahdottomia. Niinpä tuomme esityksiä Teatteriravintola ILOn näyteikkunaan, jonne rakennetaan pieni, korotettu esiintymislava. Kävelykadulla on katsomo turvavälein. Esityksinä paikallisten taiteilijoiden n. 10-20 min musiikki,- lausunta,- stand up,- ja käsityönäytöksiä. Toteutusaika maalis-huhtikuu / kerran viikossa.
  3. Kauriansalmen kylät ry, Taiteilijat, koululaiset, kaikki suomenniemeläiset haastetaan tuottamaan lintuaiheisia taideteoksia, joita he voivat sijoittaa eri puolille Suomenniemeä (omille pihoille, pientareille, omiin metsiinsä tai julkisille paikoille, joihin on saatu maanomistajilta sijoittamislupa). Taideteokset valokuvataan ja kuvat esitellään www.suomenniemi.fi -verkkosivustolla, jolloin teoksiin on mahdollista tutustua etänä. Taideteoksiin, joihin voi käydä paikan päällä tutustumassa, sijaintitiedot ovat kuvien yhteydessä verkkosivuilla.
  4. Ylienkeli Mikaelin kirkon ystävät ry, seminaarin järjestäminen 19.2.2022 aiheesta Pyhät ja pyhyys ortodoksisuudessa. Puhujina seminaarissa ovat ortodoksisen kulttuurin huippuasiantuntijat, metropolita *********, nunna *********, rovasti, TM ********* ja teologian tohtori *********. Seminaarista on tarkoitus tehdä vuosittain toistuva ortodoksinen tapahtuma Mikkeliin.
  5. *********, MIÄ MIÄ MAA - Tarinallinen kuvakertomus kotikaupunkirakkaudesta. Projektissa 13 mikkeliläistä kertovat haastattelussa miksi rakastavat Mikkeliä. Henkilöt dokumentoidaan valokuviksi omissa suosikkipaikoissaan ja kuvaa tukeviksi lyhyiksi tarinoiksi. Kuvista ja tarinoista tehdään 13 kyltin ulkotaidenäyttely, joka on esillä Mikkelin keskusta-alueella kolmen viikon ajan syyskuussa 2022.
  6. Nukketeatteri Kaamossaaga, *********, elämyksellinen nukkenäyttely GalleriArissa, joka sisältää sekä taide- että teatterinukkeja. Hahmot ja tarinat ammentavat kansanperinteestä. Näyttelyssä on 20 erilaista kokonaisuutta jotka koostuu eri tekniikoin valmistetuista taide- ja teatterinukeista sekä niille luoduista lavasteista joilla tuetaan nuken tarinaa.
  7. *********, kaupunkipakopeli joka laittaa ihmiset liikkumaan Mikkelin keskustan lähialueella, tutustumaan ei-niin tunneittuihin kohteisiin, katsomaan kaupunkia erilaisesta vinkkelistä ja syynäämään kaupungin pieniä yksityiskohtia koodien toivossa. Pakopeli perustuu kuvitteelliseen tarinaan ja sen kesto on noin 1-2h. Peli tekee tunnetuksi mm. Mikkelin julkista taidetta ja kulttuurimaisemia. Pelissä etsitään koodeja, joita löytyy vihjeiden avulla Mikkelin arkkitehtuurista, taiteesta ja muista kulttuurikohteista. Kulttuurikannustimen avulla peli käsikirjoitetaan, tuotetaan ja ostetaan tarvittavat materiaalit ja pelinosat. 
  8. *********, luvanvaraisia graffitiseiniä (maalausseiniä), jonne voi mennä vapaasti tekemään katutaidetta/graffiteja. Seinät olisivat vaneerista tehtyjä, helppo pystyttää mutta joita ei voi kaataa. Seiniä tulisi 4 kpl. 1kpl Ristiinaan ja 3kpl Mikkeliin (mahdollisesti yksi kpl Otavaan tai Anttolaan). Tämä olisi ns. kokeilu, eli mikäli seinät ja niiden ympärys pysyy siistinä ja palaute positiivisena voitaisiin ne toteuttaa pysyvinä rakenteina ympäristöön. 
  9. *********, koko Mikkelin #valoapimeyteen -runot. Valaistu Koivakkalantie - #valoapimeyteen on nollabudjetilla vuodesta 2017 toteutettu paikallistapahtuma Mikkelin Koivakkalassa. 12.11.2022 toteutettavassa Valoa pimeyteen -valotapahtumassa kierrätys- ja lahjoitusulkotulet syttyvät kuudennen kerran. Valoa mieleen tuovat asukkaiden ja yhteisöjen kirjoittamat haiku- ja tankarunot osaksi kyseistä tapahtumaa.
  10. Saimaan Seireenit -kollektiivi *********, moniaistillinen valokuvanäyttely. Valokuvanäyttely heinäkuu 2022 (Kallioniemi, GalleriAri tms.), Astuvansalmi on osa valokuvanäyttelyn kokonaisuutta, tapahtuma Astuvansalmen kalliomaalauksilla kesä 2022, valokuvanäyttely marraskuu 2022 (Mikkelin keskustan alueella), tapahtuma Mikkelin keskustassa tai luonnossa. Kytkeytyy kaupungin strategiaan: projekti yhdistää historian, Saimaan järviluonnon, pyhät paikat, kulttuuritoimijoita ja matkailualan yrittäjiä. Saimaan Seireenit projekti tuo aluetta näkyväksi juurevan väkevällä moniulotteisella tavalla.
  11. Urpola-seura ry, saunalautta 1970-luvulla puretun Urpolan kartanon rantasaunan korvaajaksi. Saunalautalla olisi myös lisäarvoa kartanoa vuokraaville. Saunatilojen lisäksi suunnitelmassa on laaja grilliterassialue, joka olisi vapaa ja lukitsematon kaikkien käyttöön ei vuokratunteina. Saunalautan vuokraukseen hinnasto ja varausmahdollisuus esim. sovelluksen kautta. Saunalautta tukee kaupungin matkailua ja tarjoaa luonto-, vesielämä- ja saunakulttuuria, lisäksi pukuhuonetuvassa olisi vaihtuva taidenäyttely. Kohderyhmänä rantaelämää viettävät kaupunkilaiset ja turistit sekä erilaiset ryhmät.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta vahvistaa KulttuuriKannustimen euromäärän sekä päättää vuoden 2022 KulttuuriKannustimen saajan.

Päätös

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta päätti myöntää KulttuuriKannustimen kaupunkipakopelille 3400 €.

Merkitään, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.

Tiedoksi

Hakijat, toimistosihteeri Arja Tuukkanen

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.