Konserni- ja elinvoimajaosto, kokous 8.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Ennakkokanta, Mikalo Oy: purkulupa Pellosniementie 1-7

MliDno-2019-2149

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikalo Oy (kaupungin 100 % omistama vuokrataloyhtiö) omistaa Mikkelin Pellosniemellä, Pellosniementie 1-7 kiinteistön (4 rakennusta) ja pyytää omistajalta lupaa kohteen myymiseen.

Asuntoja neljässä rakennuksessa on yhteensä 44 kappaletta, joista kahdessakymmenessäyhdessä (21) on vuokralainen. Kohde on pitkään ollut taloudellisesti tappiollinen. Heikko vuokrausaste on jatkunut kohteissa pidempään markkinointiponnisteluista huolimatta.

Mikalo on myynyt alueelta aiemmin taloja, Karsikkoniementieltä kolme (3) taloa vuonna 2016 ja Leppälaaksontieltä viisi (5) taloa vuonna 2019 yksityisille sijoittajalle samoin perustein.

Asunnot säilyivät alueella vuokrattavina uudella omistajalla.

Pelloksen alueella asuu pysyvästi n. 550 henkilöä. Mikalo Oy myi samalta alueelta aiemmin taloja, Karsikkoniementieltä kolme (3) taloa vuonna 2016 ja Leppälaaksontieltä viisi (5) taloa vuonna 2019 yksityisille sijoittajille samoin perustein.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto toteaa kohteen historian ja nykytilanteen sekä sen aiheuttaman taloudellisen paineen Mikalo Oy:lle ja omistajaohjauksena antaa yhtiölle luvan myydä Mikkelin Pellosniemellä, Pellosniementie 1-7 kiinteistön (4 rakennusta) markkinoilta parhaalla saatavilla olevalla hinnalla. Myynnin tulee tapahtua julkisesti ja ilmoittelun valtakunnallisesti jakelussa olevassa mediassa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä muutti esitystään siten, että asia palautetaan uuteen valmisteluun.

Puheenjohtaja totesi, että esitelijän muutettu esitys hyväksyttiin.

Merkitään, että Markku Kakriainen ilmoitti olevansa esteellinen (Mikalo Oy:n hallituksen jäsen) ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsitelyn ajaksi sekä poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen. Ilmoitus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
  • Tiia Tamlander, vt. talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin konserniohjeen kohdan 4.6 mukaan tytäryhtiöllä on velvollisuus pyytää kaupungin ennakkokantaa merkittävistä toimenpiteistä. Hallintosäännön 28 § kohdan 5 mukaan konserni- ja elinvoimajaosto päättää konserniyhtiöille annettavasta ennakkokannasta. Kaupungin kokonaan omistama tytäryhtiö Mikalo Oy pyytää ennakkokantaa yhtiön omistamien vuokratalojen purkamiseen liittyen.

Mikalo Oy haki marraskuussa 2019 myyntilupaa omistamalleen vuokratalokohteelle osoitteessa Pellosniementie 1-7. Neljässä rakennuksessa on yhteensä 44 asuntoa. Kohde on ollut jo pitkään tappiollinen, ja heikko vuokrausaste on jatkunut markkinointitoimenpiteistä huolimatta. Mikalo on myynyt alueelta yksityisille sijoittajille aiemmin useampia taloja; kolme taloa Karsikkoniementieltä vuonna 2016 ja viisi taloa Leppälaaksontieltä vuonna 2019.

Koska Mikalo ei aiemmin saanut kaupungilta myyntilupaa Pellosniementie 1-7 rakennuksille, on yhtiön hallitus 14.4.2020 pitämässään kokouksessa päättänyt purkaa talot. Kohteen vuokrasopimukset on irtisanottu päättymään 31.1.2022, ja purkutöiden on tarkoitus alkaa helmikuussa 2022.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto antaa kaupungin ennakkokantana purkuluvan Mikalo Oy:n omistamille rakennuksille osoitteessa Pellosniementie 1-7.

Päätös

Konserni- ja elinvoimajaosto ilmoittaa ennakkokantana antavansa purkuluvan Mikalo Oy:n CD-kerrostalorakennukselle osoitteessa Pellosniementie 1-7.

Tiedoksi

kaupunkikehitysjohtaja, Mikalo Oy:n toimitusjohtaja, taloussuunnittelupäällikkö. kaupunginlakimies

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.