Kaupunkikehityslautakunta, kokous 23.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Talouden seuranta 10/2021 ja määrärahamuutokset, kaupunkikehityslautakunta

MliDno-2021-1166

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
Mari Komulainen, controller, mari.komulainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Oheinen talouden seuranta ajalta 3/2021 on aikataulusta johtuen toimitettu suoraan kaupunginhallitukselle.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta merkitsee oheisen talouden seurannan ajalta 3/2021 tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.

Valmistelija

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
Mari Komulainen, controller, mari.komulainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Talousarvion 2021 mukaisesti kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle annetaan selvitys talouden ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta 7/2021 seurannan yhteydessä. Raportti toimii samalla vuoden 2022 talousarvion valmistelun tukena.

Heinäkuun seurannassa raportoidaan talouden toteutuman lisäksi myös strategisten ohjelmien seuranta talousarviossa 2021 esitettyjen ohjelmakorttien muodossa. Palvelualueet sekä liikelaitokset ja taseyksikkö esittävät seurannan tilanteen ja merkittävät muutokset tavoitteittain ohjelmakorteilla, jotka toimitetaan myös kaupunginvaltuustolle.

Seurantaraportti sisältää seuraavat osat:

  • johdon analyysi: olennaiset seikat, kuten merkittävät talouden poikkeamat, olennaiset toiminnalliset muutokset sekä arvio toimenpiteistä talouden tasapainossa pitämiselle ja toiminnan kehittämiselle.
  • talouden toteuma- ja ennustetiedot
  • ohjelmakortit
  • suoritetaulukot
  • tiliryhmäkohtaiset toteuma-analyysit.
     

Mahdolliset määrärahamuutokset haetaan ensisijaisesti vasta 10/2021 seurannan yhteydessä. Heinäkuun seurannan yhteydessä voidaan kuitenkin hakea sellaisia määrärahamuutoksia tai -siirtoja, jotka perustuvat jo olemassa oleviin toiminnan laajennus-, muutos- tms. päätöksiin, joista on jo syntynyt lisäkustannuksia ja joihin ei ole varauduttu talousarviossa.

Investointien toteutuminen ja ennusteet sekä selvitykset toteutuvista investoinneista kootaan keskitetysti kaupunkiympäristölautakunnan seurantaraportille.

Seurantaraporttien on oltava talouspalveluiden käytettävissä W-aseman toimialakohtaisissa kansioissa ke 8.9.2021 mennessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy talouden seurannan liitettäväksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle menevään koko kaupungin seurantaan.

Päätös

Esittelijä kertoi, että alkuperäiseen liitteeseen tehdään tekninen korjaus, joka koskee pysäköinninvalvonnan tuloja. Tämä vaikuttaa myös palvelualueen kumulatiiviseen ennusteeseen. Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
  • Mari Komulainen, controller, mari.komulainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Käyttötalous

Lautakunta ja johtaminen

Strategiset projektit mm Satamalahti ovat määrittyneet rakentamisen ja investointiaikataulun näkökulmasta. Veturitallien alueen kiinteistöinvestoinnit ovat käynnistymässä yksityisin investoinnein. Kaupunki on käynnistänyt alueelle selvityksiä ja asemakaavoituksen aloittamisen mahdollistavia selvityksiä. Tämä näkyy yhtäällä alkuvuoden kustannusten toteutumattomuutena, mutta myös toisaalta toimenpiteiden ja kustannusten käynnistymisenä kesän jälkeen.

Ennusteessa kuluja on pienennetty (-350 000 euroa). Henkilöstökulut ovat -100 000 e, johtuen mm. lentokentästä (lennontiedottajaa ei ole rekrytoitu).

Kaupunkikehitys

Maaomaisuuden hallinnan vuokratuotot ovat ylittymässä 100 000 euroa. Kehittämiskorvaukset ylittyvät 50 000 euroa.

Tilavuokratulot toteutuvat n. 230 000 euroa arvioitua pienempänä, johtuen muutoksista vuokrattavissa kohteissa sekä sopimuksissa.

Vuokrakustannukset ylittyvät 550 000 euroa, johtuen mm. väistötilojen kustannuksista (Kattilansillan päiväkoti ja Rantakylän päiväkoti).

Kuljetuspalveluiden (joukkoliikenne, koulukuljetukset) lipputulot alittuvat 150 000 euroa ja vastaavasti joukkoliikenteeseen saatava avustus toteutunee noin 150 000 euroa budjetoitua suurempana.

Pysäköintipalveluiden maksutuotot alittuvat koronan ja henkilöstövajeen vuoksi noin 300 000 euroa.

Kaupunkikehityksen tulosalueen toimintakuluissa on odotettavissa alittumista (mm. ostopalvelut ja henkilöstökustannukset), mutta merkittävistä tuottojen alittumisista johtuen tulosalueen toimintakate tulee olemaan arvioitua pienempi.

Kaupunkiympäristön elinkaaripalvelut

Metsien hakkuiden osalta tulot alittunevat noin 200 000 euroa. Syynä henkilöstön eläköityminen, ennakoitua pienemmät leimikoiden puumäärät. Myös lauha syksy on vaikeuttanut tavoitteeseen pääsyä. Hulevesien osalta maksutuotot jäävät budjetoidusta noin 350 000 euroa. Vastaavasti Liikeväylienmaksutuotot tulevat ylittymään noin 170 000 euroa.

Kaupunkiympäristön elinkaaripalvelut tulosalueen kustannuksien odotetaan alittuvat mm. henkilöstökulujen ja mahdollisesti myös energiakustannusten osalta. Toimintakatteen arvioidaan jäävän hieman pienemmäksi kuin talousarviossa on esitetty.

Rakennusvalvonta

Lupamaksutuoton euromäärä vaihtelee rakennushankkeiden koosta johtuen. Maksutuottojen arvioidaan alittuvan noin 60 000 euroa. Talousarviossa esitettyyn tavoitteeseen voidaan kuitenkin päästä, jos loppuvuodesta tulee isompia lupahankkeita vireille.

Toimintakulujen osalta arvioidaan saatavan tulojen alittumista vastaava säästö ja noin Rakennusvalvonta tulosalueen arvioidaan pääsevän toimintakatetavoitteeseensa.

Maaseutu- ja lomituspalvelut

Maaseutu- ja lomituspalvelujen toiminnan tuotot ja kulut jäävät suunnitellusta, koska toiminta on supistunut. Tämän vuoksi esitetään tulosalueen tulojen sekä vastaavasti menojen määrärahamuutosta 300 000 euroa.

Koko palvelualue

Asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen toiminnan tuotot alittuvat (n. 1 190 000 €). Valmistus omaan käyttöön toteutuu arvioitua suurempana (n. 75 000 €). Toiminnan kulut (n. 815 000 €) jäävät talousarviosta, jolloin toimintakatteen ennustetaan toteutuvan n. 300 000 talousarviota alhaisempana. Toimintakatteen arvioidaan olevan -690 000 euroa, kun talousarviossa on -386 000 euroa. Tulosalueiden väliset menojen ylitykset sekä alitukset saadaan pääasiassa katettua, joten määrärahasiirtoja tarvitaan ainoastaan Lomituksen sekä muiden isompien tuloalitusten osalta.

 

Investoinnit

Palvelualueen kautta kootaan koko kaupungin investointien toteutumaseuranta. Koko kaupungin investointien toteutuma ja määrärahaesitykset kootaan kaupunginhallitukselle menevään seurantaraporttiin kokonaisuutena. Seurantaraportin investointiosassa on raportoitu kaupungin investoinnit. Määrärahamuutokset ja mahdolliset lisämäärärahaesitykset koskevat kaupunkikehityslautakunnan alaisten investointien määrärahoja.

Maa- ja vesialueiden myyntitulot jäävät noin 700 000 euroa talousarviosta. Rakennusten myynti toteutunee talousarvion mukaisena.

Itäisen alueen päiväkotiratkaisuja on käsitelty päätöselimissä vuodesta 2020. Hanketta laajennettiin ottamalla tarkasteluun myös kouluverkko ja sen mahdollisuudet mm. varhaiskasvatuksen ja koulutoimen yhteiskäyttötiloina. Itäisen alueen varhaiskasvatuksen ja koulupolun tilaratkaisujen selvitykset ja käsittely jatkuvat edelleen aikataulutuksen ja rahoituksen osalta.

Otavan opiston asuntolan 4. kerroksen peruskorjaushanke on edennyt aikataulussaan. Korjauksessa uusitaan asuntolan kylpyhuoneet rakenteineen ja kalusteineen. Kaupunginvaltuusto myönsi hankkeelle tarvittavan lisämäärärahan 4.10.2021. Töiden on määrä valmistua vuoden 2021 loppuun mennessä.

Rantakylän päiväkodin rakennustyöt alkoivat huhtikuussa 2020 ja kohde valmistui aikataulun mukaisesti kesäkuussa 2021. Vuodelle 2020 arvioituja kustannuksia siirtyi vuodelle 2021, eikä niitä ole osattu täysimääräisesti huomioida talousarviovalmistelussa. Hankkeen kokonaiskustannukset eivät kuitenkaan tämän takia muuttuneet. Ylimääräisiä kustannuksia syntyi piha-alueella rakentamisaikana löydetyistä maakaatopaikan kerroksista.

Eteläisen aluekoulun osalta kaupunginhallitus valitsi helmikuussa 2021 osallistumishakemuksen jättäneistä tarjoajista vertailujen perusteella viisi urakoitsijaa, joiden kanssa käynnistettiin kilpailullinen neuvottelumenettely. Neuvottelumenettely alkoi ensimmäisellä neuvottelukierroksella maaliskuussa 2021. Neuvottelukierrosten jälkeen hankkeesta julkaistiin lopullinen tarjouspyyntö. Kaikki neuvottelumenettelyssä olleet tarjoajat jättivät urakkatarjouksensa 10.9.2021 mennessä. Kaupunginhallitus hyväksyi 18.10.2021 NCC Suomi Oy:n KVR-urakkatarjouksen. Hankkeelle on varattu tälle vuodelle 5 M€:n määräraha. Toteutussuunnittelu on tarkoitus aloittaa loppuvuodesta 2021 ja varsinainen rakentaminen keväällä 2022. 

Kalevankankaan jalkapallohallin rakentaminen päästiin aloittamaan elokuussa 2020 ja uusi halli valmistui kesäkuun 2021 lopussa. Hallin tekonurmen uusimiselle saatiin alun perin liikuntapaikka-avustusta 160 000 euroa ja lisäavustuksena 35 000 euroa eli yhteensä 195 000 euroa.

Kaupungin virastotalon vesikaton peruskorjaus käynnistyi kesäkuussa 2020 ja valmistui tammikuussa 2021. Kaupungin virastotalon LVIS-peruskorjaus sekä sisäilmakorjaukset 3. kerroksen keskiosan osalta valmistuivat vuoden 2021 alussa. Vilhonkadun puoleisen siiven hissi on uusittu kesällä 2021. LVIS-peruskorjaushanke jatkuu tänä vuonna mm. 1. ja 4. kerroksien, autohallin ilmanvaihdon ja yhden ilmanvaihtokonehuoneen osalta. Työmaat valmistuvat marraskuun loppuun mennessä. Hanke tulee jatkumaan tulevina vuosina, kunnes kaikki virastotalon kaikki tilat on saatu korjattua. Neljännen kerroksen julkisivun korjaustyö tulee toteuttaa lähivuosina.

Ristiinan Sotakoulun kunnostaminen on paikallisten järjestöjen ja seurojen monivuotinen talkootyöllä toteutettava yhteishanke. Talousarviossa on kirjattu hankkeen menoille 300 000 euron määräraha sekä 150 000 euroa tuloja. Määräraha on varattu omavastuuosuuden kattamiseksi Sprengtporten-rahoitukselle (Suomen ja Venäjän kulttuuriperintöhanke). Saatujen tarjousten perusteella hankkeen määrärahat olisivat kuitenkin ylittyneet, joten hanketyöryhmä päätti kilpailuttaa urakat uudelleen suppeamassa kokonaisuudessa. Hanke ei ole käynnistynyt arvioidussa aikataulussa.

Kiinteistöjen muut muutos- ja peruskorjaustyöt -määrärahalla on toteutettu mm. Lähemäen koulun keittiön muutostyöt, Lähemäki-talon pihan leikkivälineiden lisäys- ja kunnostustyöt, Tuppuralan koulun vanhan osan vesikaton uusiminen sekä pienempiä peruskorjausluontoisia hankkeita.

Ristiinan koululla lukiolta vapautuneiden tilojen muutoksia uuteen käyttötarkoitukseen ei päästy aloittamaan vielä vuonna 2020 johtuen pitkittyneestä päätöksentekoprosessista. Tilat on suunniteltu alkuvuodesta 2021. Nuorisotilojen sisäpuolinen kunnostustyö valmistui lokakuussa 2021. Nuorisotilan piha-alueen rakentaminen on vielä kesken. Kaupunkiympäristölautakunnan elokuisen kokouksen päätöksen mukaisesti kirjastohankkeen osalta suunnitelmista etsitään vielä kustannussäästöjä ja se kilpailutetaan uudestaan niin, että työt voisivat alkaa kevättalvella 2022.

Tuppuralan koulun liikuntasali paloi tuhopolton seurauksena kesällä 2019. Liikuntasalin rakentaminen käynnistyi huhtikuussa 2020 ja valmistui helmikuussa 2021. Vakuutusyhtiö korvaa uuden liikuntasalin rakentamisen. Hanke päättyi elokuun 2021 loppuun. Kaupungin investointikustannukseksi jäi lopulta noin 20 000 euroa.

Rantakylän urheilukentän huoltorakennus paloi tuhopolton seurauksena toukokuussa 2020. Korvaavan rakennuksen suunnittelu valmistui syksyllä 2020, urakat kilpailutettiin loppuvuodesta 2020 ja rakennus valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä. Työt etenevät aikataulussa. Vakuutusyhtiö antoi korvauspäätöksensä vasta toukokuussa 2021 eli vuosi palon jälkeen. Ensimmäisessä korvauspäätöksessä vakuutusyhtiö suostuu korvaamaan vain noin 200 000 euroa, todellisten kustannusten ollessa noin 557 000 euroa. Neuvottelut vakuutusyhtiön kanssa korvauspäätöksestä jatkuvat edelleen.

Investoinnit, Kaupunkiympäristö

Lotjasaaressa on tapahtunut öljyvahinko ja alueen pilssi- ja septivesien varastosäiliöt on siirretty laiturin päästä kuivalle maalle. Itse imulaitteisto jäi omalle paikalleen laiturin päähän. Lisäksi on työn alla Anttolan sataman jätehuoltokatoksen ja pilssivesisäiliön kunnostaminen ja uusiminen.  Satamien kunnostus investointimääräraha 30 000 euroa ja arvioitu loppusumma 130 000 euroa.

Ruutukaava, keskustan kehittäminen investointimääräraha on 50 000 euroa. Arvioitu loppusumma 100 000 euroa.   Toteutettu mm.  torin kalusteet ja pikkutorin vesihuollon rakentaminen.

Naistingin lintukosteikon kunnostaminen. Rakennettu hulevesien viivytysallas ja jatkettu hankkeen rakennussuunnittelua. Ruoppaus vesialueella on suunniteltu tehtäväksi talvella.  Investointimääräraha 30 000 euroa. Arvioitu loppusumma yhteensä 100 000 euroa. Hulevesien hallintaan on hulevesiohjelmassa budjetoitu 150 000 ja toteutuma-arvio 200 000, joten ylitys arvioidaan 50 000 euroa.

Katuihin on budjetoitu talousarviossa 600 000 euroa ja toteutuma-arvio 750 000 euroa, ylitystä arvioidaan 150 000 euroa. Lisäksi yritys ja uuden asuinrakentamisen tukemisen katuihin on budjetoitu 1 000 000 euroa ja toteutuma-arvio 1 150 000 euroa, ylitystä arvioidaan 150 000 euroa.

Koko vuoden 2021 perus kaupungin investointiohjelma tulee toteutumaan menojen osalta talousarviota lähes 5,5 M€ alhaisemmalla tasolla.

Kaupunkikehityslautakunnan vastuulle kuuluvien investointien (kunnallistekniikka, maa- ja vesialueet, talonrakennus) määrärahojen muutos- ja lisäystarpeet:

Menomäärärahamuutokset

Projektilta 10630/Eteläinen aluekoulu (TA 5.000.000 euroa) siirretään -999.000 euroa:

  • Rantakylän alueen uusi päiväkoti (TA 1.700.000 euroa), menoylitys +361.000 euroa
  • Ristiinan koulukeskuksen kehittämien (TA 300.000 euroa), menoylitys +85.000 euroa
  • Mikaelin kunnostus (TA 100.000 euroa), menoylitys +8.000 euroa
  • Tuppuralan koulun liikuntasali (TA 300.000 euroa), menoylitys +185.000 euroa
  • Kalevankankaan jalkapallohallin uusiminen (TA 2.100.000 euroa), menoylitys +158.000 euroa
  • Rantakylän huoltorakennus (TA 500.000 euroa), menoylitys +57.000 euroa
  • Kaupungintalon arkistotilan muutostyö, ei talousarviovarausta, +55.000 euroa
  • Kiinteistöjen muut muutos- ja peruskorjaustyöt, koulu- ja esiopetus (TA 150.000 euroa), +90.000 euroa

 

  • Ruutukaavakeskustan kehittäminen (TA 50.000 euroa), menoylitys +50.000 euroa
    Siirretään projektilta 20019 Sairaalakampuksen ympäristö (TA 100.000 euroa)
  • Hulevesiohjelma menot (TA 150.000 euroa), menoylitys +50.000 euroa
    Siirretään projektilta 27008 Eteläinen aluekoulu, urheilu- ja hulevesialueen rakentaminen (TA 300.000 euroa)
  • Naistingin lintukosteikon kunnostaminen (TA 30.000 euroa), menoylitys +70.000 euroa
    Siirretään projektilta 27008 Eteläinen aluekoulu, urheilu- ja hulevesialueen rakentaminen (TA 300.000 euroa)
  • Satamien kunnostus (TA 30.000 euroa), menoylitys +100.000 euroa
    Siirretään projektilta 10003 Satamalahden kehittäminen (TA 250.000 euroa)
  • Kadut jakamaton (TA 600.000 euroa), menoylitys +150.000 euroa
    Siirretään projektilta 20021 Kalevankankaan alue (TA 300.000 euroa)
  • Kadut (yritys- ja asuinr.) (TA 1.000.000 euroa), menoylitys +150.000 euroa
    Siirretään projektilta 200021 Kalevankankaan alue (TA 300.000 euroa) -50.000 euroa, projektilta 20019 Sairaalakampuksen ympäristö (TA 100.000 euroa) -50.000 euroa ja projektilta 27008 Eteläinen aluekoulu, urheilu- ja hulevesialueen rakentaminen (TA 300.000 euroa) -50.000 euroa
     

Tulomäärärahamuutokset

  • Rantakylän huoltorakennus, asia vielä selvittelyssä vakuutusyhtiön kanssa, tuloalitus -300.000 euroa
  • Sotakoulu Ristiina, hanke viivästynyt, tuloalitus -100.000 euroa
  • Energiataloudelliset investoinnit, tulot jäävät toteutumatta -40.000 euroa
  • Retkisatamien peruskunnostus, tulot jäävät toteutumatta -60.000 euroa
  • As Oy Ristimäenkatu, tulot jäävät toteutumatta tältä vuodelta, tuloalitus -600.000 euroa

Päätösehdotus

Kaupunkikehityslautakunta hyväksyy talouden seurannan liitettäväksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle menevään koko kaupungin seurantaan ja esittää käyttötalouteen seuraavia määrärahamuutoksia:

Menomäärärahamuutokset

  • Maaseutu- ja lomituspalvelut, kustannuspaikka 6510 Lomitus, menojen alitus (henkilöstökulut 250.000 euroa ja ostopalvelut 50.000 euroa) yhteensä 300.000 euroa.
     

Tulomäärärahamuutokset

  • Maaseutu- ja lomituspalvelut, kustannuspaikka 6510 Lomitus, tulojen alitus (myyntituotot) -300.00 euroa.
  • Vuokraus- ja käyttöpalvelut, kustannuspaikka 5701 Vuokraus, tulojen alitus (vuokratuotot) -230.000 euroa.
  • Vuokraus- ja käyttöpalvelut, kustannuspaikka 5721 Waltti, tulojen alitus (myynituotot) ( -150.000 euroa.
  • Vuokraus- ja käyttöpalvelut, kustannuspaikka 5730 Pysäköintipalvelut, tulojen alitus (muut toimintatuotot) -300.000 euroa.
  • Infra- ja viheraluepalvelut, kustannuspaikka 6021 Talousmetsät, tulojen alitus (myyntituotot) -200.000 euroa.
  • Infra- ja viheraluepalvelut, kustannuspaikka 5860 Hulevesi, tulojen alitus (maksutuotot) -350.000 euroa.
  • Rakennusvalvonta, kustannuspaikka 6101 Rakennusvalvonnan luvat ja ilmoitukset, tulojen alitus (maksutuotot) -60.000 euroa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että controller Mari Komulainen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn alussa ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Merkitään, että Hannu Tullinen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.