Kaupunginvaltuusto, kokous 16.8.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 126 Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden sopimuksen muuttaminen

MliDno-2021-573

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Sopimus Mikkelin seudun ympäristöpalveluista (11.11.2016) määrittelee, miten sopimuskuntien väliset kustannukset jaetaan.

Tällä hetkellä sopimuksen mukaisesti eläinlääkintähuollon kustannukset jaetaan kuntien kesken toteutuneiden kuntakohtaisten suoritteiden eli sairaskäyntien, virkamatkojen ja hoidettujen pieneläinten lukumäärän perusteella. Ulkopaikkakuntalaisten eläinten hoidot kerryttävät sen kunnan pisteitä missä eläin on hoidettu. Pisteet lasketaan yhteen ja kunkin kunnan maksuosuudeksi tulee sen kunnan pisteiden osuus kokonaispisteistä..Suoritteilla on seuraavat painokertoimet:

  • Yksi pieneläin vastaa yhtä (1) pistettä
  • Yksi virkamatka vastaa kolmea (3) pistettä
  • Yksi sairasmatka vastaa kolmea (3) pistettä

Virkamatkoja ei oteta huomioon mm. Sosterissa tai Jyväskylän kaupungin vastaavissa sopimuksessa. Virkamatkojen kustannukset korvataan Avista/Ruokavirastosta, koska ne ovat valtion tehtäviä. Kyseessä on läpilaskutus.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden sopimukset pienteurastamojen lihantarkastuksesta ovat keskenään erilaiset. Osa on kuntasopimuksia ja osa palkkioperusteisia sopimuksia. Ruokaviraston kanssa tehty kuntasopimus korvaa tarkastuksesta tulleet kustannukset täysimääräisesti, mutta silti nämä kirjautuvat virkamatkasuoritteiksi ja on otettu huomioon kuntien kustannusten jaossa. Palkkioperusteisessa sopimuksessa kaupungineläinlääkäripraktikko tekee tarkastukset sivutoimi-ilmoituksella ja Ruokavirasto ei korvaa tarkastuksista työnantajalle, eikä tehdyt tarkastukset toisaalta kirjaudu suoritekirjanpitoon ja vaikuta kuntalaskutukseen.

Kuntien lakisääteinen velvollisuus järjestää kiireellinen eläinlääkäriapu kaikille alueellaan vakituisesti tai väliaikaisesti oleville kotieläimille (tuotanto- ja harraste-eläimet) määrittelee alueella tarvittavat eläinlääkäriresurssit. Lihantarkastustyö ei lisää tämän vuoksi resurssitarvetta. Lisäksi praktikkoeläinlääkäreillä ei ole työaikaa, joten praktikkoeläinlääkäri tekee lihantarkastustehtävät tarvittaessa myös virka-ajan ulkopuolella ja päivystäjänä vain, jos on itse päivystäjä.

Virkamatkojen poistaminen poistaisi tämän sopimuskuntien välisen epätasa-arvoisuuden.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta esittää Mikkelin kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle sekä Hirvensalmen, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Pertunmaan kunnanhallituksille ja edelleen kunnanvaltuustoille sopimuksen Mikkelin seudun ympäristöpalveluista  muuttamista eläinlääkintähuollon kustannusjaon osalta siten, että virkamatkat jätetään painokertoimista pois. Eläinlääkintähuollon kustannusjaossa otettaisiin huomioon 1.1.2021 alkaen kuntakohtaiset suoritteet seuraavilla painokertoimilla:

  • Yksi pieneläin vastaa yhtä (1) pistettä.
  • Yksi sairasmatka vastaa kolmea (3) pistettä.

Muutos tehtäisiin takautuvasti 1.1.2021 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle sopimuksen Mikkelin seudun ympäristöpalveluista muuttamista eläinlääkintähuollon kustannusjaon osalta siten, että virkamatkat jätetään painokertoimista pois. Eläinlääkintähuollon kustannusjaossa otettaisiin huomioon 1.1.2021 alkaen kuntakohtaiset suoritteet seuraavilla painokertoimilla: 

  • yksi pieneläin vastaa yhtä (1) pistettä
  • yksi sairasmatka vastaa kolmea (3) pistettä


Muutos tehtäisiin takautuvasti 1.1.2021 alkaen.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle sopimuksen Mikkelin seudun ympäristöpalveluista muuttamista eläinlääkintähuollon kustannusjaon osalta siten, että virkamatkat jätetään painokertoimista pois. Eläinlääkintähuollon kustannusjaossa otettaisiin huomioon 1.1.2021 alkaen kuntakohtaiset suoritteet seuraavilla painokertoimilla: 

  • yksi pieneläin vastaa yhtä (1) pistettä
  • yksi sairasmatka vastaa kolmea (3) pistettä


Muutos tehtäisiin takautuvasti 1.1.2021 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hirvensalmen kunta, Kangasniemen kunta, Mäntyharjun kunta, Pertunmaan kunta, Mikkelin kaupunki/Mikkelin seudun ympäristöpalvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.