Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 27.1.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Maa-aines- ja ympäristölupapäätös; Savon Kuljetus Oy, Pamppukallio, Mikkeli

MliDno-2020-2661

Valmistelija

  • Henna Halinen, ympäristötarkastaja, henna.halinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Savon Kuljetus Oy on jättänyt 24.9.2020 Mikkelin seudun ympäristölautakunnalle maa-aineslain (MAL, 555/1981) 4 §:n mukaisen maa-aineslupahakemuksen ja ympäristönsuojelulain (YSL, 527/2014) 27 §:n mukaisen ympäristölupahakemuksen Mikkelin Häyrylään tiloille Häyrylä-Lampila (491-415-2-10) ja Rauhakallio (491-415-4-26).

Maa-aineslupaa haetaan kymmeneksi vuodeksi 310 000 m3ktr kokonaisottomäärälle (kalliokiviaines). Ympäristölupaa haetaan kalliokiven louhintaan, murskaukseen, pala-asfaltin varastointiin ja murskaukseen sekä puhtaiden ylijäämämaiden vastaanottoon, välivarastointiin ja loppusijoitukseen.

Kalliomurskeiden vuosituotanto on keskimäärin 87 000 tn. Alueelle on tarkoitus vastaanottaa, käsitellä ja loppusijoittaa puhtaita ylijäämämaita enintään 50 000 tn vuodessa. Alueelle vastaanotettavan pala-asfaltin määrä on enintään 2 000 tn vuodessa.

Lisäksi haetaan lupaa aloittaa toiminta ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta (YSL 119 § ja MAL 21 §).

Kyseessä on olemassa olevan maa-ainesten ottamisalueen laajentaminen.

Ottamisalueen pinta-ala on 3,8 ha, josta varsinaista ottoaluetta on 2,3 ha.

Ehdotus maa-aines- ja ympäristöluvaksi on liitteenä.

Lupapäätöksestä peritään Mikkelin seudun ympäristölautakunnan hyväksymän maa-aineslain mukaisten viranomaistehtävien maksutaksan (Mikkelin seudun ympäristölautakunta 22.1.2020 § 5) ja ympäristönsuojelun maksutaksan (Mikkelin seudun ympäristölautakunta 30.1.2019 § 11) mukaisesti yhteensä 4 335 euroa.

Maa-aineslupapäätös viedään valtakunnalliseen NOTTO -järjestelmään ja ympäristölupapäätös valtakunnalliseen YLVA -tietojärjestelmään.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan päätöspöytäkirjan ja myöntää sen lupamääräysten mukaisen maa-ainesluvan ja ympäristöluvan Savon Kuljetus Oy:lle Mikkelin Häyrylään tiloille Häyrylä-Lampila (491-415-2-10) ja Rauhakallio (491-415-4-26).

Ympäristölautakunta määrää luvan hakijan pyynnöstä, että toiminta voidaan aloittaa muutoksenhausta huolimatta lupapäätöstä noudattaen, jos hakija asettaa 2 000 euron vakuuden lupapäätöksen kumoamisen varalle.

Päätös

Hyväksyttiin sillä lisäyksellä, että lupamääräystä 4 tarkennetaan siten, että pala-asfaltin vastaanotto, välivarastointi ja murskaus on sallittu ainoastaan Rauhakallion alueella.

Tiedoksi

Hakija; Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus; Ympäristönsuojelun ja vesien käytön palvelut; lausunnon antajat; Lupapiste; valmistelija; laskutus. Tieto päätöksestä julkaistaan Mikkelin kaupungin verkkosivuilla ja osoitteessa www.julkipano.fi.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kirjallisella valituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa maa-aineslain (555/1981) 20 a §:n perusteella hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen),
  • kunnan jäsen,
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät,
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät,
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja toiminnan vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen,
  • muu yleistä etua valvova viranomainen.


Valitusaika
Valituskirjelmä liitteineen on maa-aineslupa -asiassa toimitettava 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista valitusviranomaiselle.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen virka-ajan päättymistä.

Valituskirjelmä liitteineen voidaan lähettää myös faksina tai sähköpostilla, jolloin valituskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

Asianosaisen ja muiden tahojen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä päätöksen julkaisemisajankohdasta yleisessä tietoverkossa viranomaisen verkkosivuilla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Puhelinnumero: 029 564 2500
Faksi: 029 564 2501
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.