Vesiliikelaitoksen johtokunta, kokous 25.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Varavoimakoneen hankinta, hankinnan keskeyttäminen

MliDno-2020-1168

Valmistelija

  • Reijo Turkki, vesilaitoksen johtaja, reijo.turkki@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin Vesilaitos on kilpailuttanut Metsä-Sairilan jätevesipuhdistamon varavoimalaitoksen ja muuntajan hankinnan avoimena menettelynä ja lähettänyt hankintaa koskevan hankintailmoituksen julkaistavaksi www.hankintailmoitukset.fi ilmoituskanavassa 2.3.2020. Vesiliikelaitoksen johtokunta teki asiassa hankintapäätöksen 4.6.2020 (23 §). Hankintapäätös on lähetetty tiedoksi tarjouskilpailuun osallistuneille 8.6.2020 kirjallisesti (sähköpostitse).

Yksi tarjoajista teki hankintapäätöksestä hankintaoikaisun ja valituksen markkinaoikeuteen. Markkinaoikeus katsoi ratkaisussaan Dnro 2020/269 (päätöspäivä 31.12.2020), että voittaneeksi katsottu tarjous ei täyttänyt ainakaan yhden tarkastellun kriteerin osalta tarjouspyynnön ehtoja, mistä syystä markkinaoikeus kumoaa Mikkelin kaupungin hankintapäätöksen 4.6.2020 (23 §).

Mikkelin Vesilaitos on markkinaoikeuden ratkaisua odottaessaan neuvotellut ja tehnyt hankintasopimuksen hankintapäätöksen 4.6.2020 (23§) mukaisen kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehneen tarjoajan kanssa Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamohankkeen kokonaisaikataulun takia. Mikkelin kaupunki on päätöksen seurauksena ilmoittanut tarjoajalle sopimuksen purkamisesta ja keskeyttänyt kaikki päätöksen täytäntöönpanoon liittyvät toimet.

Markkinaoikeus katsoi päätöksessään, että mikäli hankintayksikkö aikoo edelleen toteuttaa Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon varavoimakoneen hankinnan kysymyksessä olevan tarjouskilpailun perusteella, sen on arvioitava tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus uudelleen, vertailtava tarjoukset uudelleen ja tehtävä uusi perusteltu hankintapäätös.

Mikkelin kaupunki on teettänyt tarjousten uuden arvioinnin ulkopuolisella asiatuntijalla (Granlund Oy). Arvioinnin perusteella mikään tarjouksista ei täytä hankintaohjelman vaatimuksia, ja arvioinnissa esitetään kaikkien tarjousten hylkäämistä. Puutteet liittyivät mm. toimitusaikatauluun (puuttui kaikilta tarjoajilta), sekä polttoainesäiliön tilavuuteen, koekäyttöjen polttoaineeseen ja kuormanottokykyvaatimukseen.

Mikkelin Vesilaitos jatkaa menettelyä erityisalojen hankintalain 43 § 1 kohdan mukaisesti uutta tarjouspyyntöä julkaisematta kutsumalla alkuperäiset tarjoajat neuvottelumenettelyyn, jossa käydään läpi erityisesti tarjousten hankintaohjelman vastaiset kohdat ja niiden edellyttämät täsmennykset. Mainitun lainkohdan mukaisesti alkuperäisten tarjousten tai tarjouspyynnön ehtoja ei olennaisesti muuteta neuvottelujen perusteella.  Tarjousten hylkääminen ja jatkaminen samojen tarjoajien kanssa samaan tarjouspyyntöön perustuen on tilanteessa perusteltua sekä aikataulullisista syistä (Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon käyttöönotto) sekä siksi, että puutteet ovat enimmäkseen vähäisiä teknisiä seikkoja, joiden osalta tarjousten saattaminen vertailukelpoisiksi arvioidaan olevan todennäköisesti mahdollista.

Kaikki alkuperäiset tarjoajat (4 kpl) ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa hankinnan jatkamiseen.

Neuvottelukutsu ja valmistautumisohjeet neuvotteluihin sekä neuvottelujen aikataulu toimitetaan tarjoajille erikseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Reijo Turkki, vesilaitoksen johtaja, reijo.turkki@mikkeli.fi

Mikkelin Vesilaitoksen johtokunta keskeyttää hankintapäätöksen 4.6.2020 (23 §) mukaisen hankinnan ja kutsuu kaikki hankintaan osallistuneet erityisalojen hankintalain 43 § 1 momentin mukaiseen neuvotteluun, jonka perusteella on tarkoitus tehdä uusi hankintapäätös varavoimakoneen hankinnasta alkuperäisen tarjouspyynnön ehtoja olennaisin osin noudattaen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosaiset, Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.