Kuvaus
Mikkelin kaupunki on kilpailuttanut kyselytyökalun hankinnan ajalle 1.1.2021 - 31.12.2022 + mahdollisesta toistaiseksi jatkuvalla sopimuksella, johon tarjouksen jättivät Webropol Oy ja ZEF Oy. Hankinnasta on tehty hankintapäällikön päätös MliDno-2020-1203, jossa toimittajaksi valittiin ZEF Oy. Tiedoksianto tarjoajille lähetettiin sähköisesti 14.12.2020 klo 9:30.
Webropol Oy on tehnyt oikaisuvatimuspyynnön asianajotoimiston välityksellä, joka on päivätty 22.12.2020. Hankintaoikaisua on pyydettty seuraaviin hankinta-asikirjoissa pakollisena olleisiin kohtiin:
Kohta 8
Vaatimus: Järjestelmän palvelimet sijaitsevat Suomessa.
Tarkennus: Toimittajan tarjoaman SaaS-palvelun tietokannat ja alusta sijaitsevat kokonaisuudessaan Suomessa ja niihin noudatetaan EU-tietosuoja-asetuksen (GDPR) säädöksiä
Kohta 9
Vaatimus: Järjestelmän palvelinsali on auditoitu.
Tarkennus: Milloin auditoitu ja auditoinnin tarkemmat tiedot. Kuvaus/seloste auditoinnista.
Kohta 10
Vaatimus: Järjestelmän tulee noudattaa ISO27001- sekä kotimaista Katakri III -tietoturvastandardeja.
Kohta 16
Vaatimus: Palvelulle on tehty saavutettavuusseloste.
Tarkennus: Saavutettavuusselosteen pohja saatavilla.
Tarjouksessaan tarjoajat sitoutuvat hankinta-asikirjojen ehtoihin ja hankintayksiköllä on oikeus luottaa tarjoajan antamiin tietoihin. Lisäksi hankintapalvelut teki varmistuskyselyn sähköpostitse ennen hankintapäätöksen tekoa voittaneelta tarjoajalta, että se täyttää kaikki tarjouspyynnön ja vaatimusmäärittelyn ehdot, jonka ZEF Oy vastauksellaan varmisti.
Hankintayksikön vastine hankintaoikaisuun:
Kohdat 8. ja 9.
Zeffin kyselytyökalu voidaan sovittaessa asiakaskohtaisesti konfiguroida niin, että kaikki kyselyvastaajiin liittyvä tieto (mahdolliset yhteystiedot ja kyselyvastaukset) tallennetaan Suomessa Haminassa sijaitsevaan Googlen datakeskukseen. Googlen palvelinsalit ovat ulkopuolisen toimijan sertifioimia. Googlen palvelinkeskuksilla on tällä hetkellä (joulukuu 2020) 26 sertifikaattia, mm. Cloud Computing Compliance Controls Catalog (C5), CSA STAR, ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27017, ISO/IEC 27018, SO/IEC 27701, EU Cloud Code of Conduct.
Näiltä osin ZEF Oy siis täyttää Kohtien 8 ja 9 vaatimukset.
Kohta10
Hankinta-yksikkö ei ole kohdassa 10 vaatinut sertifiointia, vaan, että toimittaja noudattaa iso27001 ja katakri III-standardeja.
ZEF Oy ei yrityksenä ole sertifioitu ISO27001 eikä Katakri III mukaisesti, mutta ZEF Oy:lle on muiden asiakkaiden toimesta tehty vastaavia auditointeja, jotka ZEF Oy on täyttänyt. Mainittakoon, että ZEF Oy:tä käyttää myös saavutettavuusdirektiiviä Suomessa valvova viranomainen, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, joka on auditoinnissa todennut ZEF Oy:n esteettömän vastausmoodin saavutettavuusdirektiivin mukaiseksi. Yleisesti voimme todeta, että ZEF Oy:n kyselytyökalu on yleisesti kunta-alalla käytössä, ja täyttää hyvin julkisille tietojärjestelmille asetetut vaateet.
Valvova viranomainen asiassa on Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja löydät lisätietoa saavutettavuusdirektiivistä ja sen vaikutuksista julkisiin verkkopalveluihin AVI:n sivulta: https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi
Pääsynhallinta, tietoturvan ja käytön monitorointi ja seuranta hoidetaan Google Cloudin työkaluilla. Sisäisesti ZEF käyttää Google G-Suite palvelua pääsynhallintaan. Sovelluksen käyttö kirjataan tietokantaan, niin että on selvitettävissä kuka tietoa katsoo ja muuttaa.
Tietoturvapolitiikka on kuvattu dokumentissa (Zef Security Policy). Tärkeimpinä asioina sieltä poimittuna: Zefin tietoturvan keskiössä on loppukäyttäjien tietojen turvallinen hallinta. Loppukäyttäjien tietoja tallennetaan ja käsitellään vain hyvin suojatuissa ympäristöissä Google Cloudissa. ZEF ei koskaan käytä asiakkaiden tietoja testauksessa. Tietoturvapolitiikkaa päivitetään säännöllisesti ja sen vahvistaa ZEF Oy:n johtoryhmä.
Sovelluskehityksen käytännöt ja Zeffi työkalun tietoturva on kuvattu dokumenteissa ZEF RD Practices ja ZEF Software Architecture Documentation. Tähän liittyvinä asioina tärkeimpinä siellä mm. modernit teknologiat, jotka auttavat turvallisen ratkaisun kehittämisessä, tuotekehityksen eri vaiheissa huomioitava tietoturva, Google Cloudin sisäänrakennettu tietoturva ja rajapintojen salaukset ja autentikoinnit. OWASP Top 10 -listaus on huomioitu sovelluskehityksessä, ja sitä käytetään säännöllisesti testatessa tietoturvaa. ZEF Oy:n rajapinnat autentikoidaan apikey ja/tai OAuth 2.0 avulla ja salataan aina HTTPS/TLS salauksella.
Kohta 16.
Saavutettavuusselostetta ei ole ZEF:n verkkosivuilla eikä hankintayksikkö ole sitä vaatinut, vaan vaatinut tilaajan – toimittajan välistä vuoropuhelua tästä pohjasta – ei muista asioista. Saavutettavuusselosteen upottamista tarkoitetaan hankintayksikön kyselysivustoon – ei zef.fi sivustoon.
ZEF Oy on toimittanut hankintayksikölle tarvittavat documentit ko. asioista.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi
Kaupunginhallitus päättää hylätä edellä mainituin vastineperusteluin Webropol Oy:n oikaisuvaatimuksen ja pitää voimassa hankintapäällikön hankintapäätöksen MliDno-2020-1203.