Kaupunginhallitus, kokous 2.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 343 Sähköenergian hankinta 1.1.2021 – 31.12.2022

MliDno-2020-1679

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jarmo Autere, hankintapäällikkö, Jarmo.autere@mikkeli.fi
Jouni Riihelä, tekninen johtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin sisäisen hankintaohjeen (KH 17.12.2018 § 465) mukaisesti taloudellisesti merkittävistä hankinta-arvoltaan yli 1 000 000 euroa konsernin hankinnoissa kilpailutusasiakirjat hyväksyy kaupunginhallitus ennen tarjousasiakirjojen julkaisua.

Mikkelin kaupungin sähköenergian hankintasopimus päättyy 31.12.2020, joten sähköenergian hankintakilpailutus tulee käynnistää. Myös osa kaupunkikonsernin sähköenergian sopimuskausista päättyy vuodenvaihteeseen. Koska merkittävä tekijä sähköenergian hinnan määräytymiseen on käytetyn MWh:n kulutusmäärät, on tarkoituksenmukaista kilpailuttaa sähkön hankinta yhteishankintana konsernina.

Mikkelin kaupunki, Mikalo Oy, Metsäsairila Oy, Mikkelin opiskelija-asunnot Oy, Mikkelin Asumisoikeus Oy, Etelä-Savon Koulutus Oy, Kiinteistö Oy Mikkelin Tietotaitokortteli ja Kiinteistö Oy Ristiinan Suopursu osallistuu sähköenergian yhteishankintaan sopimuskaudelle 1.1.2021 - 31.12.2022. Sopimuskausi on rajattu 2 vuoteen siksi, että Naistinki Oy on yksi merkittävä sähköenergian hankkija ja heillä on voimassa oleva sopimus 2022 loppuun saakka. Tarkoitus on yhtenäistää konserniosien sopimuskaudet, jolloin seuraavaan hankintakauteen myös Naistinki Oy voi osallistua.

Tarjouspyyntöluonnokseen on pyydetty markkinavuoropuheluna lausuntoja markkinoilta kesäkuussa sekä Keino-osaamiskeskukselta elokuussa. Erityispiirteiden arviointi on tehty.

Hankinnan kokonaisarvo on noin 2 miljoonaa euroa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy kilpailutuksen käynnistämisen liitteenä olevan asiakirjan mukaisena ja oikeuttaa hankintapalvelut tekemään asiakirjoihin mahdollisesti tarvittavia pieniä muutoksia.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Arto Seppälä, Minna Pöntinen ja Armi Salo-Oksa ilmoittivat olevansa esteellisiä (Suur-Savon Sähkö Oy:n hallintoneuvoston jäseniä) ja poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitukset hyväksyttiin.

Merkitään, että puuheenjohtajana toimi kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Kirsi Olkkonen.

Merkitään, että kaupunginjohtaja Timo Halosen poissa ollessa tämän pykälän esittelijänä toimi hallintojohtaja Ari Liikanen.

Valmistelija

  • Jarmo Autere, hankintapäällikkö, Jarmo.autere@mikkeli.fi
  • Jouni Riihelä, tekninen johtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikalo Oy, Metsäsairila Oy, Mikkelin opiskelija-asunnot Oy, Mikkelin Asumisoikeus Oy, Etelä-Savon koulutus Oy, Kiinteistö Oy Mikkelin tietotaitokortteli, Kiinteistö Oy Ristiinan Suopursu ja Mikkelin kaupunki ovat pyytäneet tarjouksia sähköenergiasta 8.9.2020 päivätyllä tarjouspyynnöllä nro 302494 HILMA -ilmoituskanavan ja tarjouspalvelun kautta.

Hankinnasta on tehty markkinakartoitus ja pyydetty yrityksiltä lausuntopyyntöä tarjouspyyntöluonnoksesta 10.6.2020 julkaistulla Hilma-ilmoituksella. Lisäksi pyydettiin luonnoksesta lausuntoa Keino-osaamiskeskuksesta sekä Motiva Oy:ltä ennen julkaisua.

Hankintamenettely oli avoin ja EU-kynnysarvon ylittävä hankinta. Sopimuskausi on 1.1.2021 – 31.12.2022. Määräaikaan 15.10.2020 mennessä tarjouksen jättivät Lumme Energia Oy ja Loiste Sähkönmyynti Oy. Tarjouspyynnössä oli laatutekijät pakollisena, joten päätöksenteon perusteena on sähköenergian hinta mukaanlukien myyjän marginaali tarjouspyynnön pisteytystaulukon mukaisesti. Vertailutaulukko on liitteenä.

Hintapisteiden laskeminen: Järjestelmä laskee hintapisteet automaattisesti tarjoajien syöttämien hintojen perusteella kaavalla ”halvin tarjottu hinta / tarjottu hinta x 100”.

Hankinnasta on tehty vaikutusten arvioinnit.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Suurimman pistemäärän saanut tarjoaja voittaa kilpailutuksen. Edellä mainituin perusteluin ja oheisen pisteytystaulukon mukaisesti esitetään, että sähköenergian tuottajaksi Mikkelin kaupungille ja hankintarenkaalle ajalle 1.1.2021 - 31.12.2022 valitaan Lumme Energia Oy pistemäärällä 100/100.

Tarjouksen hyväksymisestä tehty päätös ei vielä muodosta sopimusta, vaan sopimus syntyy vasta sopimusasiakirjan allekirjoituksilla. Hankintasopimuksen allekirjoittaa tekninen johtaja.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Armi Salo-Oksa, Minna Pöntinen ja Arto Seppälä ilmoittvat olevansa esteellisiä (Suur-Savon Sähkö Oy:n hallintoneuvoston jäsenet) ja poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitukset hyväksyttiin.

Merkitään, että puheenjohtajana tämän pykälän ajan toimi 1. varapuheenjohtaja Kirsi Olkkonen. 

Tiedoksi

Hankintapalvelut, tekninen johtaja, Mikalo Oy, Metsäsairila Oy, Mikkelin opiskelija-asunnot Oy, Mikkelin Asumisoikeus Oy, Etelä-Savon koulutus Oy, Kiinteistö Oy Mikkelin tietotaitokortteli, Kiinteistö Oy Ristiinan Suopursu, tarjoajat