Kuvaus
Suur-Savon Sähkö Oy on pyytänyt Mikkelin kaupungin lupa- ja valvontajaostoa määräämään maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n mukaisesti 20 kV keskijänniteilmajohdon sijoittamisesta Mikkelin kaupungin alueelle välillä Huuhanaho - Koskentaipale. Sähköverkon saneerauksella pyritään vastaamaan sähkömarkkinalain (588/2013) verkkoyhtiöille asettamaan velvollisuuteen parantaa sähkönjakelun toiminnan laatuvaatimuksia sähköjärjestelmän ja -verkkojen toimintavarmuuden näkökulmasta. Kiinteistöjen 491-422-6-10 Mustaniemi, 491-447-1- 152 Neuhala ja 491-422-5-45 Kaisla alueille johdon sijoittamisesta sähköyhtiö ei ole päästy sopimukseen.
Hakemus ja kartta ovat liitteenä.
Hakija haluaa sijoituspaikaksi vaihtoehdon 1 mukaisen linjan.
Hakemusta perustellaan sähköverkon saneeraamisella, jolla pyritään vastaamaan sähkömarkkinalain verkkoyhtiöille asettamaan velvollisuuteen parantaa sähkönjakelun toiminnan laatuvaatimuksia sähköjärjestelmien ja -verkkojen toimintavarmuuden näkökulmasta. Suunnitelma perustuu jakeluverkon haltijoiden lain mukaiseen Energiavirastolle toimitettuun ja hyväksyttyyn kehittämissuunnitelmaan. Kehittämissuunnitelmassa koko verkkoalueelle on määritelty kulloiseenkin olosuhteeseen teknis-taloudellisin verkostoratkaisu.
Kyseisessä tapauksessa parannetaan toimintavarmuutta siirtämällä ilmajohtoverkkoa metisistä tien laidoille myrsky ja lumikuormien sähköntoimitusten haittojen ehkäisemiseksi. Metsässä myös korjaaminen ja huoltaminen on hitaampaa.
Kyseessä on keskijänniteilmajohto ja hakijan mukaan sen sijoittamista ei voida järjestää kohtuullisin kustannuksin muutoin. Vaihtoehdon 2 esitetty kaapelointi ei ole voimassa olevan kehittämissuunnitelman mukainen eikä esitetty kaapelointi ei ole teknis-taloudellisin perustein perusteltavissa. Asiakkaiden ja kiinteistönomistajien tasapuolisen kohtelun takaamiseksi yhtiö ei kaapeloi yksittäisiä kiinteistöjä tai johto-osia jotka eivät ole teknis-taloudellisesti perusteltavissa.
Maanomistajille on 21.3.2022 lähetetyillä kirjeillä varattu tilaisuus antaa vastine hakemuksen johdosta.
Kiinteistön 491-422-5-45 on antanut vastineen, jossa kerrotaan aiheutuvasta haitasta liittymän siirrosta. Vastine on liitteenä.
Kiinteistön 491-422- 6-10 on antanut vastineen, jossa kerrotaan, ettei hänen maillaan puutavaran varastoinnin estymisestä. Mökkitie on ollut osa pihan jatkumoa ja sähkölinjauksella menetetään esteettistä arvoa. Vastine on liitteenä.
Kiinteistön 491-447-1-152 omistaja ei ole jättänyt vastinetta.
Hakija on antanut oman vastineen asiassa, joka on liitteenä. Vastineessa todetaan seuraavasti. Kiinteistön 491-422-5-45 kohdalla sähkölinjaa on vaihdettu tien toiselle puolelle. Myös naapurikiinteistö tarvitsee puiden varastointipaikan, jonka vuoksi koko linjaa ei voi siirtää naapurin puolelle maanomistajan toiveen mukaisesti. Maastosuunnittelija pyrkii sijoittamaan rakenteet yhteistyössä maanomistajan kanssa niiden rajaehtojen puitteissa mitä verkoston mitoitusstandardit antavat myöten. Koska maanomistaja ei ole antanut suunnittelulupaa kiinteistölle, ei pylväiden tarkkoja paikkoja ole merkitty maastoon. Kiinteistön kohdalla on sähkölinjaa vaihdettu tien toiselle puolelle. Myös naapurikiinteistö tarvitsee puiden varastointipaikan, jonka vuoksi koko linjaa ei voi siirtää naapurin puolelle maanomistajan toiveen mukaisesti. Maastosuunnittelija pyrkii sijoittamaan rakenteet yhteistyössä maanomistajan kanssa niiden rajaehtojen puitteissa mitä verkoston mitoitusstandardit antavat myöten. Koska maanomistaja ei ole antanut suunnittelulupaa kiinteistölle, ei pylväiden tarkkoja paikkoja ole merkitty maastoon. Pylvästä ei ole kuitenkaan suunniteltu sijoitettavaksi keskelle liittymää, vaan liittymän viereen joidenkin metrien päähän liittymästä. Maanomistajalla on siis edelleen mahdollisuus varastoida puitaan oman metsätiensä varteen, mutta hieman kauemmaksi liittymän kohdasta.
Kiinteistö 491-422- 6-10 on suunnitelmassa kuitenkin yhtä pylväsväliä lukuun ottamatta sähköjohdosta vapaa. Mökkitien kohdalle puutavaraa voi jatkossakin varastoida mökkitien varteen. Sähkölinja Koskentaipaleentien varressa on välimatkana itse mökkiin kohtuullisen kaukana, joten asumisviihtyvyyteen sähkölinja ei suuremmin vaikuta.
Maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n mukaan kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen sallimaan yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevan johdon ja siihen liittyvien laitteiden ja rakennelmien sijoittamisen omistamalleen tai hallitsemalleen alueelle, jollei sijoittamista muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Jollei sijoittamisesta sovita kiinteistön omistajan kanssa, siitä päättää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Johdon rakentaminen ei saa vaikeuttaa alueen kaavoitusta tai kaavan toteuttamista eikä sijoittaminen saa aiheuttaa kiinteistölle tarpeetonta haittaa.
Kustannusvertailussa tulee ottaa huomioon se, että sähköverkon rakentajan on kohdeltava tasapuolisesti niitä maanomistajia, joiden omistamille alueille verkkoa rakennetaan. Rakentaja ei siis voi ilman erityisiä perusteita toimia niin, että jonkin maanomistajan kiinteistön kohdalle asennetaan maakaapeli ja muiden kiinteistöjen kohdalle ilmajohto. Perusteeksi tähän ei riitä se, että joku maanomistaja ei ole suostunut ilmajohdon sijoittamiseen. Tällöin maakaapelointia pitäisi tarjota myös muille maanomistajille ja kustannukset nousisivat huomattavasti suuremmiksi kuin vain yhden tilan kohdalle tehtävästä maakaapeloinnista. Kustannus vaihtoehdolla 2 on 8 % kalliimpi kuin vaihtoehto 1. Kustannuksissa ei ole huomioitu mahdollisesti rakentamisvaiheessa syntyviä lisäkustannuksia, joita voi tulla teiden poikituksista, massanvaihdoista ja kaapeloinnin vaatimista lisäsuojauksista, kuten kouruista, putkituksesta tai betonoinnista ja louhinnasta. Toissijaisen vaihtoehdon osalta ei ole myöskään selvitetty maanomistajien suostumuksia.
Kiinteistön omistajalla ja haltijalla on oikeus saada korvaus johdon sijoittamisesta aiheutuvasta haitasta ja vahingosta. Ellei korvauksesta sovita, asia ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä. Lupa- ja valvontajaosto ei siis voi ottaa kantaa tähän korvaukseen.
Esitetty johdon sijoitus vaihtoehdon 1 mukaisena ei vaikeuta alueen kaavoitusta eikä aiheuta tarpeetonta haittaa kiinteistöille tai ympäristölle.
Johtolinja sijoittuu olemassa olevan tien reunaan. Kiinteistön 491-447-1-152 ilmajohdon suunnittelussa on pyritty huomioimaan poistettava puusto ja sijoittamaan johto siten, että siitä olisi mahdollisimman vähän rasitetta kiinteistön käytölle. Kiinteistön 491-422- 6-10 kohdalla sähkölinja menee pääosin naapurikiinteistön 491-422-5-52 puolella, mutta koska myös naapurikiinteistö tarvitsee tien varteen puiden puun varastointipaikan, tarvitsee sähkölinjan poiketa kiinteistön 491-422- 6-10 puolelle. Kiinteistön 491-422-5-45 osalta sähkölinja kulkee suunnilleen puolet matkasta naapurikiinteistön 491-422-5-37 puolella, mutta myös tässä tapauksessa naapurikiinteistö tarvitsee puiden varastointipaikan tien varteen, jonka vuoksi sähkölinjaa on vaihdettava tien toiselle puolelle.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Sari Valjakka, johtava rakennustarkastaja, Sari.Valjakka@mikkeli.fi
Lupa- ja valvontajaosto päättää, että sähköjohto saadaan sijoittaa ilmajohtona hakemuksessa esitettyjen kiinteistöjen alueelle vaihtoehdon 1 mukaisesti liitekartasta ilmenevään paikkaan, koska johdon sijoittamista ei voida toteuttaa muualle kohtuullisin kustannuksin. Maastossa johdon täsmällinen sijoituspaikka tulee valita niin, että siitä on mahdollisimman vähän haittaa maanomistajalle tai ympäristölle. Johto tulee sijoittaa niin, ettei se aiheuta haittaa tien tai viereisen alueen käytölle tai kunnossapidolle. Hakijan tulee varmistaa, että kaikille kiinteistölle jää tarvittaessa mahdollisuus puutavaran lastaukseen ja varastointiin tien varressa.