Valmistelija
Jarkko Hyttinen, kiinteistöjohtaja, jarkko.hyttinen@mikkeli.fi
Kuvaus
Kaupunkiympäristölautakunta on käsitellyt asiaa 15.6.2021 ja kasvatus- ja opetuslautakunta kokoontuu torstaina 17.6.2021, jonka jälkeen ko. lautakuntien kannanotto lisätään pykälään.
Päätösehdotus
Esittelijä
Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi
Esitys annetaan kokouksessa.
Päätös
Esittelijä antoi seuraavan esityksen
Kaupunginhallitus päättää, että se hyväksyy hankesuunnitelman vaihtoehdon 3B mukaisesti, jolloin Ihastjärven koulu siirretään Ristiinaan päiväkotikäyttöön ja esiopetus jatkaa koulukeskuksella.
Asiasta käydyn keskustelun aikana Petri Pekonen esitti Pekka Pöyryn ja Kirsi Olkkosen kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Valmistelussa on kuultava Ihastjärven asukkaita sekä pyydettävä lausunto Pitäjän aluejohtokunnalta. Päätöksenteon pohjaksi on laadittava maaseutuvaikutusten arviointi koskien Ihastjärven koulurakennuksen liikunta- ja kokoontumistiloja. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunnan tulee käsitellä Ihastjärven koulukiinteistön jatkokäyttöä koskeva kuntalaisaloite ennen kuin hankesuunnitelma tulee uudelleen kaupunkiympäristölautakunnan ratkaistavaksi. Jos Ihastjärven koulun siirto osoittautuu tarkempien selvitysten ja riskienarvioinnin jälkeen mahdottomaksi Ristiinan päiväkodiksi, rakennetaan Ristiinaan uusi päiväkoti ja esiopetus säilyy koulukeskuksella.
Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän esityksestä poikkeava kannatettu esitys asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista tässä kokouksessa, äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Petri Pekosen esitystä asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 jaa ääntä (Jyrki Koivikko, Armi Salo-Oksa, Minna Pöntinen, Mali Soininen, Arto Seppälä, Jukka Pöyry), 4 ei ääntä (Pekka Pöyry, Petri Pekonen, Jarno Strengell, Kirsi Olkkonen) ja 1 poissa (Soile Kuitunen). Puheenjohtaja totesi, että asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa.
Merkitään, että Pekka Pöyry, Petri Pekonen ja Kirsi Olkkonen jättivät eriävän mielipiteen, saman sisältöinen kuin esitys.
Asiasta käydyn keskustelun aikana Jarno Strengell esitti Arto Seppälän kannatamana päätökseksi vaihtoehtoa 2B: Uudisrakennuksena siirrettävä Ihastjärven koulu, Helmitalo ja Keltainen tupa jäisivät pihapiiriin, koululta eskarit siirtyisivät tähän tilaan 1. kohtuu nopeasti remontoitavissa ja siirrettävissä peltoalueelle 2 pystyttäisiin olemaan nykyisissä tiloissa pienin remontein/kunnostuksin kunnes päästäisiin siirtymään uuteen 3 esiopetuksen ruokailu siirtyisi myöhemmäksi se on nyt 9.45 -> jatkossa olisi 11. Eskaripäivän pituus on klo 9-13, niin saataisiin hiukan inhimillistettyä lasten päivää 4. kaikki päiväkodin yksiköt saadaan saman katon alle: parantaa koko henkilöstön toimintaa (esimiestehtävät, keittiöhenkilökunta, siivoajat, terapeutit, opettajat ja hoitajat) 5. mahdollistaisi työntekijöiden yhteiskäytön aamuisin ja iltapäivisin, näin syntyisi henkilöstömenoissa säästöjä. Nyt voi olla 4-5 paikassa työntekijöitä hoitamassa esim. seitsemää lasta, kun normitilanteessa tuossa olisi vain yhden työntekijän lapset. Henkilökunnan välinen yhteistyö mahdollistuu luontevammin ja paremmin 6. esimiehen tuki/apu työntekijöille olisi lähempänä ja saman katon alla 7. nyt on 2-v esiopetuskokeilu menossa ja vahvasti näyttää siltä, että siitä tulee pysyvä ratkaisu, niin myös viskarit (5-6-v) olisivat läheisyydessä ja yhteistyö esikoulun kanssa olisi joustavaa 8. lasten siirtyminen uuteen ryhmään tapahtuisi matalammalla kynnyksellä, esim. viskareista eskariin (jos eskaritkin olisivat samassa rakennuksessa) kun tilat ja työntekijät olisivat ennestään tuttuja 9. eskareiden apu (leikkivierailuja ja pikkuesityksiä pienemmille) 10 kaikki eskarit samassa talossa (nyt kahdessa eri paikassa, joudutaan hankkimaan välineitä kahteen paikkaan) -> materiaalit, opetusvälineistö yhdessä paikassa 11. tiedonkulku ja yhteenkuuluvuuden tunne ”kaikki samaa porukkaa” 12. koululla olevista esiopetustiloista tulisi kirjastolle heidän kaivattua lisätilaa. Rakennusvalvonta ja yhteispalvelupiste saisi myös kunnolliset tilat. Sisäänkäyntikin kirjastolle olisi valmiina kuin myös eteistilat 13. Ei lähdetä enää remontoimaan nykyistä tilaa. 14. työntekijöiden ja perheiden mielipiteet otettava huomioon.
Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että on tahty esittelijän esityksestä poikkeava, kannatettu esitys ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän esitystä, äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Jarno Strengellin esitystä, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin, ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 jaa ääntä (Jyrki Koivikko, Pekka Pöyry, Armi Salo-Oksa, Minna Pöntinen, Jukka Pöyry, Mali Soininen, Petri Pekonen, Kirsi Olkkonen) ja 3 ei ääntä (Soile Kuitunen, Jarno Strengell, Arto Seppälä).
Puheenjohtaja totesi, että esittelijän esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.
Merkitään, että rakennuttaja Saija Himanen selosti asiaa kaupunginhallitukselle.
Merkitään, että Soile Kuitunen oli pois kokouksesta tämän pykälän aikana klo 15.00 - 15.23.