Kaupunkikehityslautakunta, kokous 22.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Lausunto koskien hallituksen esitystä eduskunnalle laiksi kaivoslain muuttamisesta

MliDno-2022-1153

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
  • Topiantti Äikäs, maankäyttöjohtaja, topiantti.aikas@mikkeli.fi
  • Sari Valjakka, johtava rakennustarkastaja, Sari.Valjakka@mikkeli.fi

Kuvaus

Lausuntoa pyytää työ- ja elinkeinoministeriö. Lausunto tulee jättää 12.4.2022 mennessä lausuntopalvelu.fi -verkkosivulle.

Lakiesityksen tavoitteena on esittää sellaisia ympäristönsuojelua parantavia säännöksiä, jotka liittyvät kaivoslain ja työ- ja elinkeinoministeriön toimialaan. Lisäksi esityksessä on vastattu Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitteesta eduskunnan kirjelmässä annettuihin huomioihin. Kaivosviranomaisen lupatoimintaa on tarkoitus tarkentaa myös asetustasolla, tämän vuoksi on esitetty valtuuksia antaa valtioneuvoston asetuksella tarkempia säännöksiä.

Kaivoslain muutosesityksessä ehdotetaan paikallisen hyväksyttävyyden ja vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseksi. Ajatus on, että kaivosluvan myöntämisen edellytyksenä on kunnan hyväksymä kaava. Tämä vahvistaa kunnan/kaupungin roolia kaivosten sijoittumisessa alueelleen. Lisäksi ehdotetaan muiden elinkeinojen huomioon ottamista nykyistä vahvemmin kaivoslain mukaisessa lupaharkinnassa.

Kiinteistön omistajan aseman parantamiseksi ja alueen asukkaiden kokemien haittojen vähentämiseksi lakiluonnoksessa esitetään tiukennuksia malminetsintäluvan voimassaolon jatkamista koskeviin edellytyksiin. Se edellyttää mm. maanomistajien suostumusta, kun malminetsintälupa on ollut voimassa kymmenen vuotta.

Varaussääntelyyn esitetään useita muutoksia: mm. varausaluetta koskevan veronluonteisen maksun käyttöönottoa ja varausajan lyhentämistä.

Esityksessä ehdotetaan tiukennuksia kaivoslain mukaiseen vakuussääntelyyn ja kaivostoiminnan lopettamista koskevaan sääntelyyn. Tämä tarkoittaa, että kaivoksen vaiheittainen sulkeminen otetaan huomioon kaivostoiminnan aikana entistä paremmin ja kaivoksen lopullinen sulkeminen toteutetaan vastuullisesti.

Ympäristönsuojelun tason parantamiseksi hallituspuolueet ovat sopineet malminetsintää koskevasta kiellosta kansallis- ja luonnonpuistoissa sekä valtion muilla luonnonsuojelualueilla sallitun malminetsinnän edellytysten tiukentamisesta. Nämä ehdotukset tulevat sisältymään luonnonsuojelulakia koskevaan hallituksen esitysluonnokseen. Kaikkiaan lakimuutoksessa on 179 sivua.

Lupaviranomaisten voimavarojen osalta kaivosviranomaiselle tullaan vuoden 2023 valtion talousarvioon esittämään tarvittavia resursseja.

Lausunto annetaan sähköisesti lausuntopalvelu.fi -palvelussa vastaamalla lausunnon pyytäjän esittämiin lakiluonnosta koskeviin kysymyksiin. Alkujaan lausuntoja on pyydetty aluehallintoviranomaisilta (AVI:t, ELY-keskukset, maakuntien liitot) ja kuntaorganisaatioiden osalta Kuntaliitto ry:ltä. Mikkelin kaupunki katsoo asian niin merkitykselliseksi, että se päättää antaa oman lausuntonsa asiassa. Kaupunki ja Etelä-Savon maakuntaliitto ovat tehneet asiassa yhteistyötä viranhaltijatasolla.

Mikkelin kaupungin vastaukset esitetään liitteessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää, että Mikkelin kaupunki antaa lausuntonaan luonnoksesta kaivoslain muuttamiseksi liitteessä esitetyt vastaukset lausuntopalvelu.fi-verkkosivun kautta. Lausunto noudattelee Etelä-Savon maakuntaliiton kantoja asiaan.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.