Kaupunkikehityslautakunta, kokous 22.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Minkkilän ranta-asemakaavan muutos

MliDno-2021-4483

Valmistelija

  • Minna Frosti, kaavoitusinsinööri, minna.frosti@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 28. päivänä helmikuuta 2022 päivätyn ranta-asemakaavan muutosehdotuksen kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi.

Kaavamuutoksen on laatinut Insinööritoimisto Alpo Leinonen Oy maaomistajan aloitteesta.

Minkkilän ranta-asemakaava on vahvistettu 29.9.1975. Kaavamuutos koskee Suojärven rannalla sijaitsevia tiloja 491-488-5-43, -5 46, 5-49, 5-47 (osa), 5-41, 5-40 ja 5-48 (osa). Kaavamuutoksen tavoitteena on muuttaa Suojärven rannalla olevat rakennetut RA-rakennuspaikat (ent. RH) ja niiden edessä rannalla olevan yhteiskäyttöisen (yk P) alueen sekä tilan 491-488-5-47 rannan puolella olevan maa- ja metsätalousalueen (M) ranta-asemakaava vastaamaan rakennettuja ja lohkottuja (v. 1980 – 2000) tiloja. Minkkilän ranta-asemakaavan rakennusoikeus on enintään 100 k-m2 + 30 k-m2 (talousrakennukset). Rakennusoikeuden määrää ei kaavamuutoksessa ole tarkoitus lisätä.

Kaavamuutos on tullut vireille 19.1.2022 päivätyllä kirjeellä, jonka liitteenä on ollut osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kaavaluonnos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) sekä kaavaluonnos olivat nähtävillä 19.1.2022 ‐ 21.2.2022.

Aineistosta on pyydetty lausunnot Etelä-Savon maakuntaliitolta, Etelä-Savon ELY-keskukselta, Etelä-Savon pelastuslaitokselta, kaupungin rakennusvalvonnasta ja Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta. Määräaikaan mennessä OAS:sta saatiin kaksi lausuntoa ja kaksi mielipidettä.

Etelä-Savon ELY-keskuksen lausunnossa 16.2.2022 todetaan, että kaavamuutoshankkeen OAS:ssa on riittävällä tavalla esitetty hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet. OAS:aa voisi täydentää kaavaprosessin kulkua ja sen periaatteellinen aikataulutusta sekä osallisten vaikutusmahdollisuuksia kuvaavalla taulukolla. Vahvistetussa rantakaavan mukaisilla kapeilla puistoalueilla ei ole yleisen virkistyskäytön kannalta käytännössä ollut mitään merkitystä. Puistoalue on sittemmin maanmittaustoimituksilla liitetty taustalla oleviin kaavan mukaisiin rakennuspaikkoihin, ja suurimmalle osalle kaavan mukaista puistoaluetta on sijoitettu rakennuslupapäätöksien perusteella rakennuksia. Korttelin 1 rakennuspaikan 1 ranta-alueen korkeahko kumpare tulisi ELY-keskuksen näkemyksen mukaan rajattava riittävältä laajuudeltaan rakennuspaikan osaksi, jolle ei saa sijoittaa rakentamista. Kaavamuutoksen tosiasialliset vaikutukset voimassa olevan vuonna vahvistetun kaava-alueen vapaan rannan, sille sallitun rakentamisen määrän ja alueen rantamaiseman kannalta, lukuun ottamatta edellä mainittua, ovat epäoleelliset, joten ELY-keskuksella ei ole tässä tapauksessa huomautettavaa kaavahankkeen takia.

Vastine: OAS:aan lisätään kaavaprosessia kuvaava taulukko ja korttelin 1 rakennuspaikan 1 rannassa oleva kumpareen alue merkitään rakennuspaikan maisemallisesti arvokkaaksi alueeksi (ma), jolle ei saa sijoittaa rakentamista.

Rakennusvalvonta on lausunnossaan 19.1.2022 esittänyt harkittavaksi RA-paikkojen kerrosalan merkitsemistä 130 m2, 100 + 30 m2 sijaan. Se helpottaisi talousrakennusten osalta mahdollisten rakennusoikeuksien ylitysten käsittelyä.

Vastine: Kaavamuutos koskee vain osaa vuonna 1975 vahvistettua ranta-asemakaavaa. Näin ollen rakennusoikeuden muuttaminen poikkeamaan muiden rakennuspaikkojen rakennusoikeuden merkitsemisestä (100+30) ei ole tarkoituksenmukaista eikä maanomistajien tasavertaisen kohtelun vaatimusten mukaista.

Tilan 491-488-5-48 (kortteli 3 rak.paikka 3) omistaja haluaa, että tilan rekisterinumero näkyy kaavakartalla.

Vastine: Rekisterinumero lisätään kaavakarttaan selvyyden vuoksi.

Tilan 491-488-4-3, 4-4 ja 4-8 omistajat esittävät, että muutos ei saa vaikuttaa/vähentää muiden Suojärven rantojen maanomistajien oikeuksia hakea/saada rantarakennusoikeutta mailleen.

Vastine: Naapuritilat sijaitsevat Suojärven itärannalla muutosaluetta vastapäätä n. 270-320 metrin etäisyydellä, kaavattomalla haja-asutusalueella. Kaavamuutos ei vaikuta ko. tilojen rakentamiseen. Niiden rakentaminen ratkaistaan erillisellä kaavoituksella taikka poikkeamislupamenettelyllä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta hyväksyy alustavasti Minkkilän ranta-asemakaavassa muutoksen, asettaa sen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä lausunnot rakennusvalvonnalta, Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta, Etelä-Savon pelastuslaitokselta ja Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Maankäyttö ja kaupunkirakenne / Frosti Minna, Avelin Kirsi

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.