Kaupunginvaltuusto, kokous 21.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Lisämäärärahaesitys Annilanharju tilan 491-404-3-1 määräalan ostamiseen ja tonttien markkinointiin

MliDno-2022-1046

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Hannu Peltomaa, kaavoitus- ja kiinteistöinsinööri, Hannu.Peltomaa@mikkeli.fi
Topiantti Äikäs, maankäyttöjohtaja, topiantti.aikas@mikkeli.fi

Kuvaus

********* kuolinpesä omistaa Annilassa tilan Annilanharju 491-404-3-1. Annilanharjun tila rajoittuu pohjoisosaltaan Mikkelin kaupungin ennestään omistamaan maa-alueeseen (Kirkonvarkauden alue). Kirkonvarkauden alueen ja Annilanharjun tilan väliselle alueelle on kaupungin toimesta suunniteltu uutta asemakaavallista maankäyttöä, joka yhdistäisi asuntomessualueen ja sen eteläpuolisen ranta-alueen yhdeksi houkuttelevaksi pientaloalue kokonaisuudeksi, joka on asemakaavoitettu.

Suunnitelma yhdistää liikenteellisesti aiemman Kirkonvarkauden alueen eteläisen osan (joka asuntomessujen yhteydessä jäi kaavoittamatta) sekä nyt ostettavaksi suunnitellun Annilanharjun alueen. Tälle alueelle on mahdollista asemakaavoittaa 17 omarantaista tonttia sekä seitsemän ei-omarantaista tonttia.

Mikkelin kaupungilla on tällä hetkellä eri puolilla kaupunkia runsaasti raakamaavarantoja ja asemakaavoitettuja vapaita tontteja. Samaan aikaan tarjolla on kuitenkin vain yksi omarantainen asemakaavallinen tontti. Edellä kuvatulla suunnitelmalla saadaan olennaisesti parannettua omarantaisten asemakaavallisten tonttien tarjontaa Mikkelissä. Omarantaisille asemakaavallisille tonteille on kysyntää, mutta tarjonta ei ole pystynyt siihen vastaamaan. Omarantaisia omakotitalotontteja tiedustellaan viikoittain.

Mikkelin kaupungin asuntomessualue sekä välittömästi sen länsipuolella sijaitseva Kirkonvarkauden asemakaavallinen alue on jo rakennettu. Alueella on enää kaksi luovuttamatonta tonttia jäljellä. Kirkonvarkauden alueen suosio on ollut merkittävän suurta ja alueen asemakaavallinen laajentaminen etelään on perusteltua: se tyydyttää kasvavaa, erityisesti omarantaisten asemakaavallisten tonttien kysyntää.

********* kuolinpesän kanssa on käyty neuvotteluja noin 3 hehtaarin käsittävän alueen, ”Annilanrannan”, ostamisesta kaupungille. Alue on kuvattu liitekartassa. Kaupan jälkeen edellä kuvattu asemakaavallinen aluekokonaisuus tulisi kaupungin hallintaan. Alueelle on mitoitettu 17 omarantaista tonttia sekä seitsemän ns. kuivan maan tonttia. Kaikilta tonteilta on näkyvyys Saimaalla, Annilanselälle. Maakaupasta käydyissä neuvotteluissa päädyttiin siihen, että ostattavan alueen hinta on 575 000 euroa.

Kaupunki päätti tammikuun lopussa voimassaolevan tontinluovutushinnaston (Kv § 4, 24.1.2022). ”Annilanrannan” alue kuuluu I-hintavyöhykkeeseen eli neliöhinta on 79 euroa. Lisäksi omarantaisten tonttien kohdalla sovelletaan erillishinnoittelua, jossa rantatontit luovutetaan tarjouskilpailun perusteella, jossa 79 €/m2 on pohjahinta luovutukselle.

Kaavataloudellisessa tarkastelussa sijoitus maan hankintaan, kuntainfran rakentamiseen ja alueen markkinointiin tuottaa kaupungille voittoa. Tonttien luovutuksesta saatavat tuotot ovat ns. kuivan maan tonttien osalta noin 660 000 euroa ja rantatonttinen osalta varovaisuusperiaatteella arvioiden (79€/m2) yli 2 100 000 euroa. Infratöiden, aluemarkkinoinnin ja maanhankinnan arvioitu yhteishinta on noin 1 800 000 euroa. Rantatonttien lopullinen luovutushinta määrittää lopulta kaavatalouden toteutumisen. Hankkeeseen varatun markkinointibudjetin avulla tuotetaan sekä Annilanrannan kohdemarkkinointia valituille kohderyhmille sekä toteutetaan muutenkin kaupungin asuintonttimarkkinointia vauhdittavia toimenpiteitä yhdessä kaupungin viestintäpalveluiden ja MikseiMikkeli Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Mikkelin kaupunki ostaa liitekartasta ilmenevän noin 30 573 m2 suuruisen määräalan tilasta Annilanharju 491-404-3-1 ********* kuolinpesältä 575 000 euron kauppahinnalla ja muutoin liitteenä olevasta kauppakirjaluonnoksesta ilmenevillä ehdoilla. Maankäyttöjohtaja oikeutetaan valmistelemaan ja allekirjoittamaan lopullinen kauppakirja.

Samalla kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää 615 000 euron lisämäärärahan tämän kaupan toteuttamiseen. Lisämäärärahasta 40 000 euroa on tarkoitettu tonttien markkinointiin ja 575 000 euroa maanhankintaan.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jällkeen. 

Kuvaus

Oheismateriaalina jaetaan Annilanharju tilan 491-404-3-1 määräalan kauppakirja sekä liitekartta.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto myöntää 615 000 euron lisämäärärahan tämän kaupan toteuttamiseen. Lisämäärärahasta 40 000 euroa on tarkoitettu tonttien markkinointiin ja 575 000 euroa maanhankintaan.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä selosti asiaa kaupunginvaltuustolle.

Tiedoksi

Asumisen ja toimintaympäristön palvelualue/Topiantti Äikas, Hannu Peltomaa, talouspalvelut, Meidän IT ja talous Oy/kirjanpito

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.