Kaupunginvaltuusto, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 164 Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2019-2021 arviointi

MliDno-2019-925

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi
Aila Marjamaa, kehittämispäällikkö, aila.marjamaa@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Kaikkia Etelä-Savon kuntia koskeva Etelä-Savon lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on valmistunut huhtikuussa 2019. Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on laadittu täydentäen Etelä-Savon suunnitelmaa. Suunnitelmaan on tehty täydennyksiä Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointi-indikaattoreiden, opiskeluhuollon sekä toimenpidesuunnitelman osalta. Mikkelin tavoitteet ja toimenpiteet ovat suunnitelman liiteosassa.

Mikkelin kaupungin toimenpiteet on valmisteltu useissa eri työryhmissä ja työpajoissa vuosien 2018 - 2019 aikana, kuten oppilashuolenpidon ohjausryhmässä, nuorten ohjaus- ja palveluverkoston ja nuorten ohjaustiimin työseminaarissa, Vesote- ja Meijän Mikkeli -hankkeiden työpajoissa, sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen johtoryhmässä (laajennettu kokoonpano) sekä yhteistyöryhmissä Essoten kanssa. Kasvatus- ja opetuslautakunta on antanut ohjeistuksen valmistelun loppuun saattamisesta Etelä-Savon lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman valmistuttua huhtikuussa 2019. Kesällä 2019 suunnitelmaa on työstetty pienissä työryhmissä ja luonnos on ollut laajalla kommenttikierroksella 5.8. - 3.9.2019 Mikkelin kaupungin sisällä, vaikuttamistoimielimissä, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä (Essote), järjestöissä, evankelis-luterilaisessa seurakunnassa ja niin edelleen. Suunnitelmaan ja toimenpideliitteeseen on tehty muutosehdotuksia saatujen kommenttien pohjalta, minkä jälkeen oppilashuolenpidon ohjausryhmä, sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen johtoryhmä ja Essoten lasten ja nuorten palveluista vastaavat esimiehet ovat vielä tarkastaneet suunnitelman ja tehneet täsmennysehdotuksensa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus-​ ja opetuslautakunta hyväksyy liitteenä olevan Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2019 - ​2021 ja lähettää sen kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kehittämispäällikkö Aila Marjamaa saapui kokoukseen tämän pykälän
käsittelyn ajaksi ja selosti asiaa kokoukselle.

Kuvaus

Oheismateriaalina jaetaan Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman kommenttikierroksen kommentit.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2019-2021. 

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kehittämispäällikkö Aila Marjamaa selosti asiaa kaupunginvaltuustolle.

Valmistelija

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi
Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi
Aila Marjamaa, kehittämispäällikkö, aila.marjamaa@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Etelä-Savon lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, Mikkelin täydennykset sekä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa täydentävä toimenpideliite ovat valmistuneet vuonna 2019 vuosille 2019-2021. Etelä-Savon lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan on tehty täydennyksiä Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointi-indikaattoreiden, opiskeluhuollon sekä toimenpidesuunnitelman osalta. Mikkelin tavoitteet ja toimenpiteet ovat suunnitelman liiteosassa. Suunnitelma liitteineen on hyväksytty Mikkelin kaupunginvaltuustossa 11.11.2019.

Kevään 2022 aikana Mikkelin oppilashuolenpidon ohjausryhmä yhteistyökumppaneineen on arvioinut toimenpiteiden toteutumista. Lisäksi Mikkelin ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän yhteinen lasten, nuorten ja perheiden johtoryhmä on keväällä 2022 arvioinut perhekeskustoiminnan toteutumista Mikkelissä vuonna 2021, jota on hyödynnetty Mikkelin toimenpiteiden arvioinnissa.  Perhekeskustoiminnan seuranta ja arviointi on oheismateriaalina. Perhekeskustoiminnasta on tehty Etelä-Savon perhekeskuskoordinaattorin toimesta kysely myös suoraan perheille ja sen tulokset Mikkelin osalta ovat olleet käytettävissä em. arviointeja tehdessä. Perhekeskustoiminta on keskeinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman mukainen toimintamalli. Perhekeskustoiminnan arviointi on samalla Etelä-Savon lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman arviointia ja se on toteutettu toistuvasti eri vuosina. Nuorisovaltuusto on osaltaan arvioinut lasten nuorten hyvinvointisuunnitelman toimenpiteiden toteutumista syyskuussa 2022.

Suunnitelman toteuttamisaikana toimintaan ovat vaikuttaneet koronarajoitteet hyvin monin tavoin. Lisäksi osalla Mikkelin kaupungin käymistä YT-neuvotteluiden tuloksista on ollut heikentävää vaikutusta suunnitelman toteuttamiseen, mm. ehkäisevän päihdetyön koordinaattorin tehtävä lakkautettiin. Haasteista huolimatta monet suunnitelman toimenpiteet etenivät. Monialainen yhteistyö osin jopa tiivistyi pandemian takia, kun yhdessä seurattiin ja vaihdettiin tiiviisti tietoa, miten rajoitukset vaikuttavat lapsiin, nuoriin ja perheisiin. Uusia ja sovellettuja toimintamuotoja kehittyi, mm. Koppa kohtaamispaikan etätoiminta keväällä 2020 sekä koulujen kerho- ja harrastustoiminnan räätälöinti rajoitteiden mukaiseksi. Rajoitteiden kevennyttyä lapset, nuoret ja perheet löysivät takaisin palveluihin. Mm. Koppa kohtaamispaikan kävijämäärät ovat suuria.

Arviointien tulokset esitellään myös nuorten ohjaus- ja palveluverkostolle 24.11.2022 sekä Hyvän elämän ohjelmaryhmälle 15.11.2022.

Päätösehdotus

Esittelijä

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy liitteenä olevan Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2019 - ​2021 toimenpiteiden arvioinnin ja lähettää sen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi
Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi
Aila Marjamaa, kehittämispäällikkö, aila.marjamaa@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Opetusjohtaja Seija Manninen esittelee Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2019-2021 toimenpiteiden arvioinnin.

Perhekeskustoiminnan seuranta ja arviointi on kokouksen oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2019-2021 toimenpiteiden arvioinnin.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että opetusjohtaja Seija Manninen selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 

Kuvaus

Perhekeskustoiminnan seuranta ja arviointi on kokouksen oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2019-2021 toimenpiteiden arvioinnin.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että opetusjohtaja Seija Manninen selosti asiaa kaupunginvaltuustolle.

Tiedoksi

Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen tulosaluejohtajat, varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen tulosyksiköiden esimiehet, sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen kehittämispäällikkö, hyvinvointikoordinaattori

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.