Kaupunginhallitus, kokous 29.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 496 Henkilöstösuunnitelma 2022

MliDno-2021-3919

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maria Närhinen, henkilöstöjohtaja, Maria.Narhinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa (449/2007) edellyttää henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimista. Lain mukaan kunnassa on laadittava yhteistoimintamenettelyssä vuosittain henkilöstö- ja koulutussuunnitelma. Henkilöstösuunnittelun tavoitteena on tuottaa vaadittavat palvelut laadukkaasti siten, että tehtävässä on oikeanlainen osaaja oikealla paikalla oikeaa työtä tekemässä. Huolellinen henkilöstösuunnittelu on avain kestävään ja kustannustehokkaaseen toimintaan ja se toimii myös välineenä talousarvion laadinnassa.

Henkilöstösuunnitelma kaudelle 2022 – 2024 on valmisteltu yhteistyössä palvelualueiden kanssa. Liitteenä olevassa henkilöstö- ja koulutussuunnitelmassa kuvataan aluksi tavoiteorganisaation toteutumista ajalta 2019 – 2021 sekä tavoiteltavien henkilöstöresurssien että osaamisen suhteen. Mikkelin kaupungin taloudellinen tilanne on edelleen heikko ja taloutta tasapainotetaan lukuisin eri keinoin. Talouden tasapainottaminen vaatii tämän takia  riittäviä muutoksia palvelujen tuottamistavoissa, palveluverkossa ja resurssien käytössä. Henkilöstösuunnitelma 2022 sisältää tavoiteorganisaation päivityksen vuosille 2022 - 2024. Isoja kehittämiskokonaisuuksia on neljä, 1) johtamisen ja esimiestyön kehittäminen, 2) organisaatiokulttuurin muutos, 3) työn murros, digitalisaation ja prosessien virtaviivaistaminen sekä 4) työhyvinvointi ja työn tuottavuus. Lisäksi suunnitelmassa kuvataan tavoiteltavat muutokset henkilöstörakenteessa ja henkilömäärissä palvelualueittain. Suunnittelukaudella tavoitellaan noin 70 henkilötyövuoden vähentämistä pois lukien muutokset pelastustoimen (liikeenluovutus hyvinvointialueelel) ja maatalouslomitus (liikeenluovutus Mikkelille). Toimenpiteet koskien orkesterin ja lentokentän henkilökuntaa täsmennetään henkilöstösuunnitelmaan ythteistoimintaneuvotteluiden päättymisen jälkeen

Henkilöstösuunnitelmassa käsitellään myös henkilöstön työhyvinvointia ja työkyvyn johtamista, työterveyshuolta ja osaamisen kehittämistä. Henkilöstön työhyvinvoinnin edistäminen ja sairauspoissaolojen hallinta on keskeistä myös talouden näkökulmasta. Henkilöstösuunnittelun tulee olla strategiasidonnaista siten, että kaupungilla on optimaaliset henkilöstörakenteet ja -mitoitukset. Myös työtehtävien ja työaikojen hyvällä suunnittelulla pyritään palvelujen tehokkaaseen ja tarkoituksenmukaiseen järjestämiseen. Tavoitteena on strateginen osaamisen ennakointi ja osaamisen täysimääräinen hyödyntäminen. Osaamisen kehittämisosion liitteenä on koulutussuunnitelma. Koulutussuunnittelulla edistetään henkilöstön osaamisen kehittämistä, varautumista muutoksiin, tuottavuutta ja kilpailukykyä sekä ohjataan osaamisen kehittämistä myös vähemmän koulutusta saaneille. Koulutussuunnitelman laadinnan merkitys korostuu myös taloudellisesta näkökulmasta (mm. laki taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen kehittämisestä 1136/2013). Henkilöstöpalvelut hakee vuosittain tammikuussa työllisyysrahastosta edellisen vuoden koulutussuunnitelman ja sen toteuman (koulutusten toteuman) perusteella koulutuskorvausta.

Uusia virkoja ja työsuhteisten tehtävien tarve on pitänyt arvioida nykyisessä tilanteessa erittäin kriittisesti.

Henkilöstösuunnitelmaluonnos on liitteenä

Päätösehdotus

Esittelijä

Maria Närhinen, henkilöstöjohtaja, Maria.Narhinen@mikkeli.fi

YT-neuvottelukunta käy keskustelun henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta ja antaa evästyksiä jatkotyöskentelyyn.

Päätös

Hyväksyttiin. Merkitään, että YT neuvottelukunta keskusteli henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta ja keskustelun päätteeksi todettiin, että henkilöstö- ja koulutussuunnitelma tuodaan vielä uudelleen käsittelyyn marraskuun aikana.

Valmistelija

Maria Närhinen, henkilöstöjohtaja, Maria.Narhinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Käydään läpi henkilöstösuunnitelman valmistelutilanne. Henkilöstösuunnitelmaan on lisätty pidemmän aikavälin tavoiteorganisaatiotavoitteet.

Vuoden 2022 henkilöstösuunnitelmaan liittyen esitetään lakkautettavaksi kaksi (2) virkaa, joiden lakkauttamisesta ei synny kustannussäästöjä. Päivähoidonohjaajan virat esitetään lakkautettavaksi ja perustetaan kaksi (2) päiväkodinjohtajan virkaa. Henkilöt siirtyvät näihin perustettaviin virkoihin lain kunnallisesta viranhaltijasta 24 § mukaan. Tästä ei synny kustannusvaikutusta. 

Vuodelle 2022 esitetään perustettavaksi 16 uutta virkaa. Perustettava virat ovat päivähoidon ohjaajien tilalle päiväkodinjohtajat kaksi (2) virkaa. 

Ristiinan yhtenäiskoulu ja perus- ja lukiokoulutuksen tulosyksikköön on tarpeen perustaa oppilaanohjaajan lehtorin virka. Tämä liittyy oppivelvollisuuden laajentumiseen, jonka  myötä kunnille on tullut lisävelvoite huolehtia siitä, että jokainen perusopetuksen päättävä oppilas sijoittuu toisen asteen opintoihin. Tätä lisävelvoitetta ei voida hoitaa ilman lisäresurssia.

Suurinpana kokonaisuutena esitetään kuuden (6) nettilukion aikuislukion lehtorin virkaa. Virkojen perustaminen liittyy nettilukion opettajien palvelussuhteen ehtojen muutokseen. Nettilukion verkko-opettajat ovat tällä hetkellä määräaikaisissa palvelussuhteissa ja jatkossa päätoimiset verkko-opettajat ovat vakituisessa virkasuhteessa ja näitä varten tulee perustaa virka. Virkojen perustamisajankohta voi muuttua. Mikäli neuvotteluita paikallisesta virkaehtosopimuksesta ei saada päätökseen ennen vuodenvaihdetta, virat perustetaan myöhemmin. Nämä ovat tässä vaiheessa ehdollisia.

Lisäksi nettilukioon on tarpeen perustaa opinto-ohjaajan virka. Lukiolaki velvoittaa opetussuunnitelman kautta siihen, että lukion opintojen ohjauksesta vastaa oppilaitoksessa opinto-ohjaaja.

Maaseutuasiamiehen viran perustaminen liittyy maatalouslomituksen paikallisyksikön laajentumiseen ja yhdistelmäviran sijoittamisesta tarkoituksen mukaisella tavalla. Maaseututoimesta on eläköitymässä vuoden 2022 aikana yksi maaseutuasiamies. Virka lakkautetaan eläköitymisen myötä.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen osalta virkapaketti sisältää neljän (4) palomiehen viran perustamisen. Näitä virkoja on hoidettu määräaikaisesti, mutta tarve viroille on pysyvä. 

Virkapaketin kustannus ilman sivukuluja on 139 537 euroa vuodessa. Nämä kustannukset on huomioitu vuoden 2022 talousarvioissa.

Virkoihin liittyvät muutokset esitetään kokonaisuudessaan oheisissa liitteissä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Maria Närhinen, henkilöstöjohtaja, Maria.Narhinen@mikkeli.fi

YT-neuvottelukunta hyväksyy omalta osaltaan henkilöstösuunnitelman ja siihen liittyvät asiakirjat ja esittää henkilöstösuunnitelman hyväksymistä kaupunginhallitukselle.

Päätös

Siirretään seuraavaan kokoukseen. Merkitään, että pääluottamusmiehet on kutsuttu kaupunginhallituksen suunnittelukokoukseen 15.11.2021, jossa henkilöstösuunnitelmaa esitellään kaupunginhallituksen jäsenille.

Valmistelija

  • Maria Närhinen, henkilöstöjohtaja, Maria.Narhinen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan henkilöstö- ja koulutussuunnitelman vuosille 2022- 2024.

Päätös

Asian käsittelyä jatketaan kaupunginhallituksen kokouksessa tiistaina 30.11.2021 klo 14.00.

Merkitään, että pykälät 495-498 käsiteltiin samanaikaisesti.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.