Kaupunginhallitus, kokous 29.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 489 Suomen Kuntaliiton valtuuskunnan vaali

MliDno-2021-2256

Valmistelija

  • Tarja Poikolainen, kaupunginlakimies, tarja.poikolainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntaliiton ylimpään toimielimeen, valtuuskuntaan, valitaan 66 jäsentä ja 66 varajäsentä jäsenäänestyksellä eli 15.11. - 31.12.2021 vaalipiireittäin toimitettavalla vaalilla. Vaalipiirit määräytyvät samoin kuin eduskuntavaaleissa. Kustakin vaalipiiristä vallitaan jäseniä vaalipiirin asukasluvun suhteessa.

Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valitaan 5 jäsentä ja 5 varajäsentä suoraan vaalituloksen perusteella. Kunnalla on vaalissa kunnan asukaslukua (30.11.2020) vastaava äänimäärä. MIkkelin kaupungin äänimäärä on 52 755.

Valtuuskuntaan valitaan lisäksi 9 jäsentä ja 9 varajäsentä tasauspaikoilta. Kuntaliiton valtuuston vaalilautakunta laskee ja jakaa tasauspaikat puolueiden kesken puolueiden ehdokaslistojen saamien valtakunnallisten äänimäärien peruteella. Tämän jälkeen määritellään mihin vaalipiirin puolueen saama tasauspaikka menee. Lisäksi Ahvenanmaan maakunnasta valitaan yksi jäsen ja varajäsen.

Vaalipiirin kuntapäiväkokous on nimennyt ehdokaslistat. Kuntaliiton valtuuston vaalilautakunta on vahvistanut ehdokaslistat ja laatinut vaalipiireittäin ehdokaslistojen yhdistelmän. Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokaslistojen yhdistelmä lähetetään esityslistan oheismateriaalina.

Kuntaliiton säännöissä tai valtuuskunnan vaalijärjestyksessä ei ole määräyksiä siitä, millä tavoin vaalit kunnassa suoritetaan. Kuntalain 39 §:n nojalla kunnanhallitus edustaa kuntaa ja käyttää kunnan puhevaltaa, jollei hallintosäännössä toisin määrätä. Kunnahallituksen päätös kunnan äänimäärän jakamisesta ehdokaslistoille voi olla yksimielinen noudattaen esimerkiksi valtuuston poliittisia voimasuhteita. Jos yksimielisyyttä ei ole, asiasta päätetään kunnanhallituksessa äänestämällä siitä, miten kunnan äänimäärä käytetään vaalissa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää Suomen Kuntaliiton vaalissa kunnan äänimäärän jakamisesta Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokaslistojen yhdistelmässä olevalle ehdokaslistalle.

Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginlakimies Tarja Poikolaisen tallentamaan äänestystuloksen Kuntaliiton äänestysjärjestelmään.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti jättää asian pöydälle. 


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.