Kaupunginhallitus, kokous 18.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 429 Etelä-Savon sote-uudistuksen ohjausryhmän jäsenten muutokset

MliDno-2020-1625

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Hallituksen esitykseen (HE 241/2020) eduskunnalle hyvinvointialueiden perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi sisältyy Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (ns. voimaanpanolaki). Voimaanpanolain 8 §:ssä säädetään hyvinvointialueen väliaikaisesta valmistelutoimielimestä (Vate). Voimaanpanolain 10 §:ssä säädetään Vaten tehtävistä ja toimivallasta sekä 12 §:ssä velvollisuudesta osallistua valmisteluun.

Hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin vastaa 8 §:n 1 momentin mukaan hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelusta siihen saakka, kunnes aluevaltuusto on valittu ja aluevaltuuston asettama aluehallitus on aloittanut toimintansa. 

Sopimus Vaten kokoonpanosta ja asettavasta viranomaisesta

Voimaanpanolain 8 §:n 2 momentin mukaan hyvinvointialueen kuntien, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueiden, sairaanhoitopiirin, erityishuoltopiirin ja alueen pelastustoimen (osapuolet) on sovittava välittömästi lain voimaan tultua väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpanosta ja siitä, mikä viranomainen asettaa valmistelutoimielimen. 

Väliaikaisen valmistelutoimielimen jäsenet on valittava osapuolten viranhaltijoista, joilla on hyvä asiatuntemus toimialansa toiminnasta ja taloudesta. Valmistelutoimielimen asettamisesta on ilmoitettava valtiovarainministeriölle.

Jos osapuolet eivät ole päässeet sopimukseen väliaikaisen valmistelutoimielimen asettamisesta kahden kuukauden kuluessa tämän lain voimaantulosta, osapuolten on välittömästi ilmoitettava asiasta valtiovarainministeriölle.

Mikäli sopimukseen ei päästä asettaa Valtioneuvosto 8 §:n 3 momentin mukaan valmistelutoimielimen valtiovarainministeriön esityksestä. Tällöin alueen väestömäärältään suurin sairaanhoitopiiri vastaa valmistelutoimielimen hallinnollisesta tuesta.

Valtioneuvoston asettamassa valmistelutoimielimessä on oltava hyvinvointialueen alueen kunnista ja perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueista yhteensä seitsemän jäsentä, sairaanhoitopiiristä kaksi jäsentä, erityishuoltopiiristä yksi jäsen ja alueen pelastustoimesta yksi jäsen sekä jokaisella jäsenellä varajäsen.

Väliaikainen valmistelutoimielin johtaa hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelua ja käyttää sitä koskevaa päätösvaltaa sekä vastaa tehtäviinsä liittyvästä puhevallan käyttämisestä aluevaltuuston toimikauden alkuun asti. Valmistelutoimielin voi asettaa keskuudestaan jaostoja hoitamaan erikseen määrättyjä tehtäviä ja siirtää näitä tehtäviä koskevaa päätösvaltaa jaostolle.

Valmistelutoimielimen tehtävät

Valmistelutoimielimen tehtävänä on yhteistyössä niiden viranomaisten kanssa, joista tehtäviä ja niitä hoitavaa henkilöstöä siirtyy hyvinvointialueelle: 

  1. selvittää hyvinvointialueille siirtyvä henkilöstö ja valmistella aluevaltuustolle ehdotukset henkilöstön siirtosuunnitelmaksi ja -sopimuksiksi; 
  2. osallistua hyvinvointialueelle siirtyvän irtaimen ja kiinteän omaisuuden selvittämiseen; 
  3. osallistua hyvinvointialueelle siirtyvien sopimusten ja näitä koskevien oikeuksien ja velvollisuuksien selvittämiseen;
  4. osallistua hyvinvointialueelle siirtyvien hallinto- ja palvelutehtävien hoitamista tukevien tieto- ja viestintäteknisten järjestelmien ja ratkaisujen selvittämiseen; 
  5. valmistella hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon järjestämistä sekä tilintarkastajan valintaa; 
  6. päättää hyvinvointialueen vuosien 2021 ja 2022 talousarviosta; 
  7. osallistua ensimmäisten aluevaalien järjestämiseen; 
  8. valmistella muut hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämiseen välittömästi liittyvät asiat.

Valmistelutoimielimen toimivalta on rajoitettu siten, että se voi:

  1. ottaa henkilöitä vain määräaikaiseen virka- tai työsopimussuhteeseen hyvinvointialueeseen siten, että määräaika päättyy viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2023;
  2. tehdä hyvinvointialuetta sitovia sopimuksia vain määräaikaisesti voimassa oleviksi siten, että määräaika päättyy viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2023.

Etelä-Savon maakuntaliiton Kunnallisasian työryhmä on esittänyt, että hyvinvointialueen väliaikaisen valmisteluelimen kokoonpano olisi seuraava:

Varsinainen jäsen Varajäsen
Pj Saara Tavi/Sosteri Jaana Luukkonen/Sosteri
vpj Seppo Lokka/Pelastuslaitos Tuomo Halmeslahti/Pelastuslaitos
vpj Santeri Seppälä/Essote Niina Kaukonen/Essote
jäsen Ilkka Fritius/Vaalijala Maarit Rantakurtakko/Vaalijala
jäsen Timo Halonen/Mikkeli Jukka Ollikainen/Mäntyharju
jäsen Janne Laine/Savonlinna Minna Laurio/Enonkoski
jäsen Ulla Nykänen/Pieksämäki Kimmo Kainulainen/Kangasniemi
jäsen Kristiina Järvenpää/Rantasalmi Juho Järvenpää/Sulkava
jäsen Seppo Ruhanen/Hirvensalmi Leena Ruotsalainen/Puumala
jäsen Merki Simoska/Juva Niina Kuuva/Puumala


Vaten asioiden vastuullisena valmistelijana olisi Essoten kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen ja hänen varallaan muutosjohtaja Sami Sipilä.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä esityksen hyvinvointialueen väliaikaisen valmisteluelimen kokoonpanosta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Etelä-Savon sote-uudistuksen ohjausryhmän toiminta käynnistyi elokuussa 2020. Ohjausryhmää on täydennetty valmistelun edetessä. Etelä-Savon alueen kunnat ja kuntayhtymät sekä pelastuslaitos ovat nimenneet ohjausryhmään pääosin luottamushenkilöitä, mutta osin myös viranhaltijoita.

Kevään 2021 aikana Etelä-Savon maakuntajohtajan johdolla neuvoteltiin Etelä-Savon hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen ja seurantaryhmän kokoonpanosta. Neuvotteluprosessin tuloksena todettiin, että ohjausryhmä jatkaa myös hyvinvointialuevalmistelun toimeenpanon käynnistyttyä valmistelua tukevana ryhmänä. Näin varmistetaan myös niiden tahojen, jotka eivät ole väliaikaisen valmistelutoimielimen tai seurantaryhmän jäseniä, osallistuminen valmisteluun. Ohjausryhmän kautta on mahdollista toteuttaa seurantaryhmää laajempaa poliittista ohjausta hyvinvointialueen toimeenpanevaan valmisteluun ennen kuin hyvinvointialuevaltuusto aloittaa toimintansa.

Mikkelin kaupunkia on pyydetty ilmoittamaan mahdolliset muutokset Etelä-Savon sote-uudistuksen ohjausryhmän jäseniin, mikäli esimerkiksi kuntavaalien tulos tai muut seikat tätä edellyttävät.

Kaupunginhallitus on aikaisemmin nimennyt edustajiksi Seija Kuikan ja Mali Soinisen. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus nimeää kaupungin edustajat Etelä-Savon sote-uudistuksen ohjausryhmään.

Päätös

Kaupunginhallitus nimesi edustajksi Pirkko Valtolan ja Kirsi Olkkosen.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.