Kaupunginhallitus, kokous 18.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 418 Mikkelin kaupungin työllisyyden hoitoon liittyvän palvelukokonaisuuden hankinta

MliDno-2021-3343

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunki on hankkinut oman työllisyydenhoitonsa tueksi ja pitkäaikaistyöttömyydestä aiheutuvien kustannusten vähentämiseksi palvelukokonaisuuden. Tuottajana on toiminut tähän saakka Mikkelin Toimintakeskus ry.

Tavoitteena on ollut edistää pitkäaikaistyöttömien työllistymisedellytyksiä ja selkiyttää kuntoutus- ja koulutustarvetta. Palvelukokonaisuuteen on olennaisesti liittynyt työ- ja yksilövalmennus. Palvelukokonaisuudella on ollut merkittävä osa työmarkkinatuen kuntaosuuden vähentämisessä. Tämän lisäksi valmennukseen liittyvä työpanos on edistänyt alueen kiertotaloutta ja kestävää kehitystä.

Hankinnalla haetaan työllisyydenhoitoa palvelevaa yhtä tarjousta tai useammasta osatarjouksesta muodostuvaa kokonaisuutta. Kuntouttava työtoiminta on nyt hankittavan palvelukokonaisuuden yksi pääsisältö, joten tätä tuotantomahdollisuutta tullaan edellyttämään palvelun tarjoajilta. Yksittäiseltä osakokonaisuuden tarjoajalta tätä ei edellytetä, mikäli kuntouttavan työtoiminnan asiakastyö tulee muuten huomioitua.

Mikkelin kaupungin työllisyydenhoidon näkökulmasta edellä kuvattua palvelukokonaisuutta tarvitaan edelleen vuosille 2022 ja 2023. Tuleva työvoimapalvelujen paikallistaminen, hyvinvointialueiden käynnistyminen sekä pitkäaikaistyöttömyyteen liittyvän rahoitusmallin uudistaminen tulevat muuttamaan palvelukokonaisuuden tarpeen sisältöä 2024.

Palvelukokonaisuuden hankkimiseksi Mikkelin kaupunki tekee tietopyynnön Hilmaan. Tietopyyntö käynnistää hankintalain mukaisen hankintamenettelyn, jonka tavoitteena on saada työllisyydenhoitoa tukeva palvelukokonaisuus vuosille 2022 ja 2023. Hankintakokonaisuus tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn hankintaprosessiin liittyvän markkinavuoropuhelun jälkeen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy tietopyynnön jättämisen hankintapalvelu Hilmaan työllisyydenhoidon palvelukokonaisuuden hankkimiseksi ja sen tuottamiseen liittyvien ilmoittautujien etsimiseksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Armi Salo-Oksa ilmoitti olevansa esteellnen (Mikkelin toimintakeskus ry:n hallituksen puheenjohtaja) ja poistui kokouksesta. Ilmoitus hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Marja-Terttu Koivula, hankintapäällikkö, marja-terttu.koivula@mikkeli.fi
  • Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin työllisyydenhoidon kokonaispalvelu- ja kehittämiskumppanuushankintaan liittyvä markkinavuoropuhelu on käyty. Markkinavuoropuheluun ilmoittautui alunperin seitsemän organisaatiota, joista kuusi osallistui vuoropuheluun. Keskusteluista saatiin niille asetettujen tavoitteiden mukaisesti hyödyllistä tietoa palvelun tarjonnasta ja alalla toimivista organisaatioista. 

Hankinta on etenemässä varsinaiseen tarjouspyyntövaiheeseen, joka toteutetaan EU-kynnysarvon ylittävänä avoimena ns. ranskalaisena menettelynä. Ensimmäisen vaiheen hankinnassa haetaan kokonaispalveluntuottajaa palkkatukityöllistämiseen, työhön ja koulutukseen suuntaavaan kuntouttavaan työtoimintaan, toimintakykyä edistävään työtoimintaan sekä avoimille työmarkkinoille kiinnittävään toimintaan. Tarjoukset pisteytetään laadullisesti toimintakuvauksen ja tarjoajan resurssien perusteella. Kilpailutus kohdennetaan työkeskuksille, joilla on mahdollisuus tarjota kaikkiin osa-alueisiin. Yhteistyösopimus tehdään ajalle 1.1.2022 - 31.12.2023.

Tarjouspyyntö- ja sopimusluonnokset ovat esityslistan liitteenä. 

Toisessa vaiheessa järjestetään kilpailutus yrityksille työmarkkinoille kiinnittävästä toiminnasta. Kilpailutus tullaan järjestämään tulosperusteisen toimintamallin mukaisesti. 

Palvelupäällikkö Pekka Patama ja hankintapäällikkö Marja-Terttu Koivula selostavat asiaa kokouksessa.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tarjouspyynnön liitteineen tiedoksi ja valtuuttaa hallintojohtajan tekemään tarvittavia vähäisiä muutoksia tarjouspyyntöön sekä hankintapalvelut julkaisemaan kilpailutuksen.

Pöytäkirja tarkistetaan tämän pykälän osalta kokouksessa. 

Päätös

Keskustelun aikana esittelijä muutti esityksen muotoon:

"Kaupunginhallitus hyväksyy tarjouspyynnön liitteineen tiedoksi ja valtuuttaa hallintojohtajan tekemään tarvittavia vähäisiä muutoksia tarjouspyyntöön sekä hankintapalvelut julkaisemaan kilpailutuksen."

Asiasta käydun keskustelun aikana Raimo Heinänen esitti Tanja Hartosen kannattamana, että hankintaan osoitetaaan määrärahaksi 1.400.000 euroa. Puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän esityksestä poikkeava, kannatettu esitys ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän esitystä, äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Raimo Heinäsen esitystä, äänestävät ei. Äänestys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 7 jaa ääntä (Petri Pekonen, Pirkko Valtola, Pekka Pöyry, Pirjo Siiskonen, Heli Kauppinen, Eero Aho, Jarno Strengell) ja 2 ei ääntä (Raimo Heinänen, Tanja Hartonen) sekä 1 tyhjä ääni (Satu Taavitsainen). Puheenjohtaja totesi, että esittelijän esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta kokouksessa.

Merkitään, että Armi Salo-Oksa ilmoitti olevansa esteellinen (Toimintakeskus ry;n hallituksen jäsen) ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitus hyväksyttiin.

Merkitään, että palvelupäällikkö Pekka Patama ja hankintapäällikkö Marja-Terttu Koivula selostivat asiaa kaupunginhallitukselle.

 

Tiedoksi

Kirjaamo, hankintapalvelut, talouspalvelut, työllisyyspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa sekä hallinnon sisäistä määräystä, joka koskee tehtävän tai muun toimenpiteen suorittamista ei saa hallintoprosessilain (808/2019) 6.2 §:n perustella hakea muutosta valittamalla.