Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Paikallinen sopimus kertapalkkion maksamisesta kokoukseen osallistumisesta

MliDno-2023-4128

Valmistelija

  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES) ei enää sisällä erillistä määräystä kokouspalkkiosta. Sopimusmääräys poistui sopimusmääräyksistä 2012. KVTES palkkausluvun 14 §:n mukainen kertapalkkio voidaan 2 mom. mukaan maksaa viranhaltijalle/työntekijälle myös muusta erityisestä syystä, mikäli kunnan/kuntayhtymän asianomainen viranomainen harkitsee sen perustelluksi. Erityisenä syynä voi olla esim. viranhaltija/työntekijän osallistuminen toimielimen kokoukseen toimivaltaisen viranomaisen määräyksen nojalla. Kertapalkkiota ei makseta viranhaltijalle/työntekijälle, joka saa kokouksen ajalta lisä-, yli-, ilta-, yö- tai sunnuntaityökorvauksen tai eri palkan tai palkkion kokouksessa suoritettavasta tehtävästä. Kaupunginhallitus on hyväksynyt paikallisen sopimuksen kokouspalkkion maksamisesta kertapalkkiona 1.12.2012 lukien viranhaltijalle / työntekijälle hänen osallistuessaan toimielimen kokoukseen.

Paikallisella sopimuksella on sovittu, että kokoukseen osallistuja saa kertapalkkion kokouksen kestettyä tietyn ajan. Kertapalkkiota ei ole maksettu niille kokoukseen osallistujille, jotka ovat kokouksessa työajalla.

KT on ohjeistanut työnantajia syksyllä 2023 tarkistamaan kokoukseen osallistumisesta maksettavat korvaukset, paikalliset sopimukset ja ohjeistuksen. Kokouksiin osallistutaan työajalla KVTES työaika luvun 4 § 1 momentin mukaisesti ja perusteena on, että työajaksi luetaan työhön käytetty aika sekä aika, jonka viranhaltija/työntekijä on velvollinen olemaan työntekopaikalla työnantajan käytettävissä. Tästä syystä toimielimen (esim. lautakunta, hallitus, valtuusto) kokoukseen osallistuminen luetaan aina työntekijän/viranhaltijan työajaksi. Mikkelin kaupungissa on paikallinen sopimus kertapalkkion maksamisesta kokoukseen osallistumisesta, mutta paikallinen sopimus ei ota huomioon KT antamaan ohjeistusta työajaksi luettavasta ajasta kokoukseen osallistumisesta.

Säännöllisellä työajalla tarkoitetaan työntekijän tai viranhaltijan viikoittaista työaikaa. Säännöllisen työajan ylittävältä ajalta työntekijä tai viranhaltija on oikeutettu työaikakorvauksiin. Sama koskee työtä, joka on tehty niin sanottuna epämukavana työaikana eli lauantaina, sunnuntaina, aattona, illalla tai yöllä. Mikäli työntekijän tai viranhaltijan tehtävänkuvaan kuuluu säännöllisesti osallistuminen jonkun toimielimen kokouksiin, tulee kokousaika suunnitella jo ennalta osaksi säännöllistä työaikaa. Toki kyseessä on vain arvio kokouksen kestosta, eli kokouksen kestäessä arvioitua pidempään, voi ylityötä ennakoinnista huolimatta syntyä. Ennalta suunniteltuna ja säännöllisessä työajassa huomioituna, työntekijälle tai viranhaltijalle ei toistuvasti synny ylityötä sellaisesta työtehtävästä, jonka olemassaolo kuitenkin tiedetään jo ennalta. Työaikakorvaukset maksetaan niistä työtunneista, jotka eivät ikään kuin mahdu säännölliseen työaikaan tai työtunnit sijoittuvat edellä mainittuihin epämukaviin työaikoihin. Työnantajan päätettävissä on, annetaanko syntynyt työaikakorvaus rahakorvauksena vai vapaa-aikana. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, millainen työtilanne työyksikössä kulloinkin vallitsee – onko vapaan pitäminen mahdollista vai ei.

Paikallisella sopimuksella ei voi toisin sopia säännöllisestä työajasta. Toisin voidaan sopia työaikakorvauksista. Tästä syystä on neuvoteltu uusi paikallinen sopimus kokoukseen osallistumisen korvaamisesta. Paikallisella sopimuksella työntekijälle/viranhaltijalle maksettaisiin työaikakorvausten sijasta kertapalkkio. Paikallinen sopimus koskee kokoukseen osallistuvia työntekijöitä/viranhaltijoita, jotka eivät ole KVTES työaikaluvun 21 § 2 mom mukaisia itsenäisessä asemassa olevia viranhaltijoita. Säännöllinen työaika kokouspäivänä katsotaan päättyneeksi kello 16.00. Joissakin tilanteissa opetusalan virka- ja työehtosopimukseen kuuluva henkilö voi osallistua kaupungin kokouksiin. Koska opetushenkilöstölle ei ole määritelty säännöllistä työaikaa, työajan katsotaan alkavan kertapalkkion kokoukseen osallistumisesta maksettaessa kunnassa/kuntayhtymässä noudatettavan säännönmukaisen toimistotyöajan alkamisajankohtana ja päättyvän kello 16.00.

Kokoukseen osallistuminen työaikana koskee myös johtavia viranhaltijoita, jotka ovat KVTES:n työaikaluvun 21 § 2 mom johtavassa asemassa olevia viranhaltijoita, mutta eivät ole oikeutettu työaikakorvauksiin.

Työnantaja voi harkintansa mukaan maksaa ylimmälle johdolle, eli käytännössä KVTES työaikaluvun 21 §:ssä 2 mom johtavassa asemassa oleville kertapalkkion kokouksiin osallistumisesta, jos katsoo sen kohtuulliseksi, mutta sopimusmääräykset eivät velvoita maksamaan kokouksista erillisiä palkkioita.  Mikkelin kaupunki on maksanut kertapalkkion myös johtavassa asemassa oleville vakiintuneen käytänteen mukaisesti.

Mikkelin kaupungin hallintosäännön 27 §:n kohdan kuusi mukaan kaupunginhallitus hyväksyy kunnallisen pääsopimuksenmukaiset paikalliset virka- ja työehtosopimukset.

Hallintosäännön 154 §:n mukaan toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Ottaen huomioon käsiteltävänä olevan asian luonne, asia tulisi käsitellä kaupunginhallituksen puheenjohtajan esittelystä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jarno Strengell, jarnostrengell@hotmail.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy paikallisen sopimuksen kertapalkkion maksamisesta kokoukseen osallistumisesta sekä liitteenä olevan soveltamisohjeen. 

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että hallintojohtaja Ari Liikanen, kaupunginjohtaja Janne Kinnunen, kaupunginlakimies Annaliisa Leinonen, henkilöstöjohtaja Petri Mattila, viestintä- ja markkinointipäällikkö Heidi Hänninen ja vs. talousjohtaja Janne Skott ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitukset hyväksyttiin.

Merkitään, että sihteerinä tämän pykälän ajan toimi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jarno Strengell.

Tiedoksi

Kaupungin johtoryhmä, kokouspalkkioiden tallentajat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.