Kuvaus
Sähkön hinta moninkertaistui koronan jälkeisen kysynnän noustua, Ukrainan sodan sytyttyä, Venäjän kaasun ja öljyn tuonnin vähennettyä Eurooppaan. Kuiva kesä ja Pohjoismainen normaalia heikompi vesitilanne nostivat sähkön markkinahintaa entisestään. Suomessa on 2000-luvulla totuttu siihen, että sähkön hinta ilman siirtomaksua on 4-6 centtiä per kWh. Kuluvana vuonna hinta on historiaan nähden moninkertainen (vuonna 2022 pörssisähkön hinnan keskiarvo on ollut n. 170 senttiä per kWh).
Kaupunki kilpailutti kaupunkikonsernin sähköenergian hankinnan keväällä 2022 (Kaupunginhallitus, kokous 30.5.2022 § 232 Sähköenergian hankinta 1.1.2023 – 31.12.2024). Kesän ja syksyn aikana on tehty useissa erissä sähkön hankinnan kiinnityksiä kauppahintaan. Talousarviota laadittaessa on arvioitu, että emokaupungin sähkön hankintahinta vuodesta 2021 TP n. 3,26 miljoonaa euroa nousee vuodelle 2023 TA n. 10 miljoonaan euroon. Vuosi 2024 TS ennakoidaan sähkön hankintahinnan kustannuksiltaan puolittuvan vuodesta 2023. Sähkön ostohinta tulee kaupungin olemassa olevasta ostosopimushinnasta nousemaan merkittävästi.
Kaupunki on käynnistänyt energiakriisiin varautumisen elokuun alkupuolella kutsumalla poikkiorganisatorisesti toimijoita pohtimaan toimenpiteitä energian kulutuksen hillitsemiseksi. Valmisteluryhmän ensimmäinen varsinainen kokous pidettiin 18.8.2022. Työryhmän tehtävänä on sähköä erityisesti kuluttavien pisteiden tai toimintojen tunnistaminen, toimenpiteiden tunnistaminen kulutuksen hillitsemiseksi ja käyttäytymiseen tiedottamisella vaikuttaminen. Ryhmä on painottanut toimien kohdistamisen sellaisiin kohteisiin, joilla on erityisen lyhyt takaisinmaksuaika ja merkittävä vaikuttavuus jo vuonna 2023. Tällainen on mm. valtuuston kokouksessaan 26.9.2022 vuodelle 2022 investointeihin myöntämä lisämääräraha katuvalaistuksen eniten energiaa kuluttavien lamppujen pikaiseen vaihtamiseen.
Energian kulutusta leikkaavien toimenpiteiden linjauksista päättää kaupunginhallitus, koska niiden toimet ja vaikuttavuus yltävät kaikkiin palvelualueisiin ja osaltaan kaupunkiorganisaation ulkoisiin asiakkaisiin. Pääpaino linjausten käyttöönotossa on vuodessa 2023.
Päätöksessä linjattavien toimenpiteiden lisäksi kaupunki pyrkii omalla sisäisellä ja ulkoisella tiedotuksella (Energian säästäminen on aina järkevää. Opi varautumaan energian hinnan ja saatavuuden vaihteluihin.) vaikuttamaan sähkön loppuasiakkaan käyttäytymiseen. Kaupunkiorganisaatiossa työskenteleviä tai kaupungin tiloja käyttäviä kannustetaan säästämään energiaa mm. seuraavilla teemoilla: sammuta laitteet ja laske sisälämpötilaa. Kuntalaisia kannustetaan säästämään energiaa mm. seuraavilla teemoilla: lyhennä suihkuaikaa, sauno ripeästi ja mieluummin kaupungin uimahalleissa, käytä lämpöpumppua energiatehokkaasti, polta puuta uunissa ja alenna reilusti lämpötilaa huoneista, joissa ei oleskella. Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen jo valmisteltu kampanja tarkistetaan vastaamaan kaupunginhallituksen linjauksia ja tullaan julkaisemaan loppuviikosta 41.
Mikkelissä jäähallit toimivat kiinteistöosakeyhtiömuotoisina. Kaupunki maksaa kaikkien muiden osakkaiden tapaan vastikkeena hallien kulut mm. sähkön kulutuksen. Kiinteistöosakeyhtiö linjaa jäähallien energiasäästötoimet ja vastikkeen.
Päätös lähetetään tiedoksi konserniyhtiöille. Konsernin sähköhankinta on tehty konserniyhtiöiden kanssa yhteistyössä. Energian kulutusta leikkaavat toimenpiteet on hyvä soveltaa yhtenäisin linjauksin läpi konsernin.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi
Kaupunginhallitus päättää ryhtyä toimenpiteisiin sähkön kulutuksen leikkaamiseksi ja hyväksyy liitteen mukaiset vuotta 2023 koskevat energian kulutuksen hillitsemiseksi tehtävät linjaukset toimenpiteineen.