Kuvaus
Satamalahti-hanke on Mikkelin kaupungin laaja-alainen elinvoiman ja maankäytön kehittämishanke (yksi kaupungin kehittämisalustoista), jolla pyritään luomaan kaupungin elinvoiman kehittymiselle ja kaupungin ydinkeskustan aidolle laajentumiselle suotuisat edellytykset. Satamalahti-hanke sisältää maankäytön ratkaisuja Savilahden ja Savilahden sillan molemmin puolin (aluemääritys on esitetty liitteessä). Alueen käyttöönotto synnyttää yksityisiä investointeja ja edellyttää osaltaan kaupungin investointeja. Hankkeen toteutuksen ajanjaksoksi voidaan katsoa 10-15 vuotta.
Satamalahden alueen suunnittelu ja toteutus vaativat merkittävää asiantuntijapanostusta. Suunnittelun peruslähtökohtina ovat ekotehokkuus ja digitaalisuus. Avoin suunnittelu, kuntalaisten ja maanomistajien osallistuminen sekä yhteistyö yritysten kanssa tuovat uudenlaisia näkökulmia alueen suunnitteluun. Satamalahden alue tulee vastaamaan elinvoimaisen kaupunkikeskustan odotuksiin sekä suomalaisiin asumisunelmiin tarjoamalla asukkaiden hyvinvointia ja elämänlaatua lisäävän nykyaikaisen ja innovatiivisen asuinympäristön kaupungin keskustassa, Saimaan rannalla.
Hankkeen onnistuminen edellyttää nimettyä vastuullista omistajaa ja ohjausryhmää. Hankkeen omistaja on tyypillisesti linjaorganisaatiossa oleva johtaja (vastuu kehittämisalustasta). Hankkeen ohjausryhmä on ylin toimintaa ohjaava ja valvova elin. Ohjausryhmässä ovat edustettuina kaikki tärkeimmät tahot, joiden toimintaa hanke uudistaa ja jotka luovuttavat projektille resursseja. Ohjausryhmän tärkein tehtävä on ohjata hankkeen hyötyjen/vaikutusten toteutumista (strateginen omistajuus) sekä mahdollistaa hankkeen resursointi niin, että tuotos- ja päämäärätavoitteet toteutuvat. Ohjausryhmä kokoontuu n. 2-3 kertaa vuoden aikana.
Aikaisemmissa vaiheissa Satamalahti-hankkeen alueen maankäyttöä on edistetty mm. kansainvälisellä arkkitehtuurikilpailulla (2013) sekä Satamalahden eri osia tarkastelleilla hanke- ja kehittämissuunnitelmilla. Satamalahden kehittämisen edistämiseksi on käyty maanomistajaneuvotteluja, kaupunki on ostanut alueelta kiinteistöjä, on laadittu osakokonaisuuksien toteutuskelpoisten vaihtoehtojen löytämiseksi erilaisia kehittämisselvityksiä ja tehty laaja-alaista kartoitus mm. pohjavesien, pilaantuneiden maiden ja liikenneverkon osalta.
Satamalahden kehittäminen (projektoitu osa hanketta) ottaa merkittävän konkreettisen askeleen Veturitallien alueella maankäytön (asemakaava), suunnittelun (mm. liikennejärjestelmä, hulevedet, rakentamisen suunnittelu) ja varsinaisen rakentamisen edetessä. Kaupunki on tehnyt esisopimuksen alueen käytöstä kaupalliseen investointiin. Osakokonaisuuden liikkeelle lähtö tarkoittaa kaupungin kokonaistavoitteiden konkreettista lähtölaukausta ja etenemistä. Veturitallien alueen kehittäminen on jo osa kaupungin vuotuista talouden (talousarvion investointiohjelma) päätöksentekoa ja talouden seurantaa.
Kaupunki on nimennyt suunnittelun ohjausryhmän 2008 (KH § 440) ja päivittänyt suunnittelun ohjausryhmän kokoonpanon 2013 (KH § 198). Kaupunginhallitus muuttaa ohjausryhmän nimeä ja tehtävää niin, että se kattaa koko kehittämisalustan ohjauksen (poislukien Veturitallien alue). Samalla kaupunginhallitus vapauttaa aiemmin nimetyn Satamalahden suunnittelun ohjausryhmään nimetyt henkilöt tehtävästään ja nimeämää edustajat Satamalahden kehittämisen ohjausryhmään. Ohjausryhmän jäsenyydet tarkastellaan vaalikausittain.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi
Kaupunginhallitus päättää
- vapauttaa 29.4.2013 198 § nimetyn Satamalahden suunnittelun ohjausryhmän tehtävästään ja
- uudelleen nimetä Satamalahden suunnittelun ohjausryhmän Satamalahden kehittämisen ohjausryhmäksi sekä
- päättää valita uudelleen nimettävään Satamalahden kehittämisen ohjausryhmään viisi (5) jäsentä. Kaupunginjohtaja nimeää myöhemmin päätöksellään ohjausryhmän. Ohjausryhmään kutsutaan Etelä-Savon ELY-keskuksen E-vastuualueen johtaja Hannu Mars ja ohjausryhmään tullaan nimeämään seuraavat viranhaltijat: kaupunginjohtaja (pj), kaupunkikehitysjohtaja, maankäyttöjohtaja, kaupungininsinöörin sekä Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei Oy ja Naistinki Oy toimitusjohtajat. Ohjausryhmä kutsuu tarvitsemansa asiantuntijat kokouksiin.
Lisäksi kaupunginhallitus nimeää viisi (5) edustajaansa ohjausryhmään.
Päätös
Hyväksyttiin.
Lisäksi kaupunginhallitus nimesi Satamalahden kehittämisen ohjausryhmään Pirjo Siiskosen, Juha Ropposen, Jani Sension, Jarno Strengellin ja Kerttu Hakalan.