Kaupunginhallitus, kokous 10.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 362 Satamalahden kehittäminen, ohjausryhmän nimeäminen

MliDno-2020-2245

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Satamalahti-hanke on Mikkelin kaupungin laaja-alainen elinvoiman ja maankäytön kehittämishanke (yksi kaupungin kehittämisalustoista), jolla pyritään luomaan kaupungin elinvoiman kehittymiselle ja kaupungin ydinkeskustan aidolle laajentumiselle suotuisat edellytykset. Satamalahti-hanke sisältää maankäytön ratkaisuja Savilahden ja Savilahden sillan molemmin puolin (aluemääritys on esitetty liitteessä). Alueen käyttöönotto synnyttää yksityisiä investointeja ja edellyttää osaltaan kaupungin investointeja. Hankkeen toteutuksen ajanjaksoksi voidaan katsoa 10-15 vuotta.

Satamalahden alueen suunnittelu ja toteutus vaativat merkittävää asiantuntijapanostusta. Suunnittelun peruslähtökohtina ovat ekotehokkuus ja digitaalisuus. Avoin suunnittelu, kuntalaisten ja maanomistajien osallistuminen sekä yhteistyö yritysten kanssa tuovat uudenlaisia näkökulmia alueen suunnitteluun. Satamalahden alue tulee vastaamaan elinvoimaisen kaupunkikeskustan odotuksiin sekä suomalaisiin asumisunelmiin tarjoamalla asukkaiden hyvinvointia ja elämänlaatua lisäävän nykyaikaisen ja innovatiivisen asuinympäristön kaupungin keskustassa, Saimaan rannalla.

Hankkeen onnistuminen edellyttää nimettyä vastuullista omistajaa ja ohjausryhmää. Hankkeen omistaja on tyypillisesti linjaorganisaatiossa oleva johtaja (vastuu kehittämisalustasta). Hankkeen ohjausryhmä on ylin toimintaa ohjaava ja valvova elin. Ohjausryhmässä ovat edustettuina kaikki tärkeimmät tahot, joiden toimintaa hanke uudistaa ja jotka luovuttavat projektille resursseja. Ohjausryhmän tärkein tehtävä on ohjata hankkeen hyötyjen/vaikutusten toteutumista (strateginen omistajuus) sekä mahdollistaa hankkeen resursointi niin, että tuotos- ja päämäärätavoitteet toteutuvat. Ohjausryhmä kokoontuu n. 2-3 kertaa vuoden aikana.

Aikaisemmissa vaiheissa Satamalahti-hankkeen alueen maankäyttöä on edistetty mm. kansainvälisellä arkkitehtuurikilpailulla (2013) sekä Satamalahden eri osia tarkastelleilla hanke- ja kehittämissuunnitelmilla. Satamalahden kehittämisen edistämiseksi on käyty maanomistajaneuvotteluja, kaupunki on ostanut alueelta kiinteistöjä, on laadittu osakokonaisuuksien toteutuskelpoisten vaihtoehtojen löytämiseksi erilaisia kehittämisselvityksiä ja tehty laaja-alaista kartoitus mm. pohjavesien, pilaantuneiden maiden ja liikenneverkon osalta.

Satamalahden kehittäminen (projektoitu osa hanketta) ottaa merkittävän konkreettisen askeleen Veturitallien alueella maankäytön (asemakaava), suunnittelun (mm. liikennejärjestelmä, hulevedet, rakentamisen suunnittelu) ja varsinaisen rakentamisen edetessä. Kaupunki on tehnyt esisopimuksen alueen käytöstä kaupalliseen investointiin. Osakokonaisuuden liikkeelle lähtö tarkoittaa kaupungin kokonaistavoitteiden konkreettista lähtölaukausta ja etenemistä. Veturitallien alueen kehittäminen on jo osa kaupungin vuotuista talouden (talousarvion investointiohjelma) päätöksentekoa ja talouden seurantaa.

Kaupunki on nimennyt suunnittelun ohjausryhmän 2008 (KH § 440) ja päivittänyt suunnittelun ohjausryhmän kokoonpanon 2013 (KH § 198). Kaupunginhallitus muuttaa ohjausryhmän nimeä ja tehtävää niin, että se kattaa koko kehittämisalustan ohjauksen (poislukien Veturitallien alue). Samalla kaupunginhallitus vapauttaa aiemmin nimetyn Satamalahden suunnittelun ohjausryhmään nimetyt henkilöt tehtävästään ja nimeämää edustajat Satamalahden kehittämisen ohjausryhmään. Ohjausryhmän jäsenyydet tarkastellaan vaalikausittain.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. vapauttaa 29.4.2013 198 § nimetyn Satamalahden suunnittelun ohjausryhmän tehtävästään ja
  2. uudelleen nimetä Satamalahden suunnittelun ohjausryhmän Satamalahden kehittämisen ohjausryhmäksi sekä
  3. päättää valita uudelleen nimettävään Satamalahden kehittämisen ohjausryhmään viisi (5) jäsentä. Kaupunginjohtaja nimeää myöhemmin päätöksellään ohjausryhmän. Ohjausryhmään kutsutaan Etelä-Savon ELY-keskuksen E-vastuualueen johtaja Hannu Mars ja ohjausryhmään tullaan nimeämään seuraavat viranhaltijat: kaupunginjohtaja (pj), kaupunkikehitysjohtaja, maankäyttöjohtaja, kaupungininsinöörin sekä Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei Oy ja Naistinki Oy toimitusjohtajat. Ohjausryhmä kutsuu tarvitsemansa asiantuntijat kokouksiin.


Lisäksi kaupunginhallitus nimeää viisi (5) edustajaansa ohjausryhmään.

Päätös

Hyväksyttiin.

Lisäksi kaupunginhallitus nimesi Satamalahden kehittämisen ohjausryhmään Pirjo Siiskosen, Juha Ropposen, Jani Sension, Jarno Strengellin ja Kerttu Hakalan.

Tiedoksi

Nimetyt henkilöt

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.