Kuvaus
Mikkelin kaupungin yleisissä kulttuuripalveluissa julistettiin haettavaksi 1.1. – 31.1.2022 välisenä aikana KulttuuriKannustin.
Kannustimen avulla pyritään löytämään idea, hanke tai tapahtuma, joka kehittää kaupungin kulttuuria ja edistää taiteen saavutettavuutta. Idean tulee olla uudenlainen, hyvä ja toteuttamiskelpoinen ja kaupungin strategiaan nojaava. KulttuuriKannustimen tarkoituksena on avustaa uuden, innovatiivisen idean, kehittämiskohteen tai toimintatavan käyttöönottoa Mikkelin kaupungissa. Ytimenä on taiteen ja kulttuurin edistäminen sekä hakea yllätyksellisyyttä, kekseliäisyyttä ja rohkeasti uutta Mikkelin kulttuurin kentälle. Hakijoiden tulee olla mikkeliläisiä, jonka lisäksi idea täytyy toteuttaa Mikkelissä. KulttuuriKannustimen hakijana voivat olla niin yksittäiset henkilöt, vapaamuotoiset työryhmät kuin rekisteröidyt yhdistykset. KulttuuriKannustimen tarkemmat hakuohjeet ja perusteet on vahvistettu kulttuuripalveluiden avustusohjeessa.
KulttuuriKannustimen myöntää vuosittain hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta. Lautakunta voi myös halutessaan jättää KulttuuriKannustimen jakamatta. KulttuuriKannustinta haettiin Mikkelin kaupungin sähköisen asioinnin kautta.
Vuoden 2022 KulttuuriKannustin -hakemuksia tuli määräaikaan mennessä 11 kappaletta. Lautakunnan jäsenet voivat tarvittaessa tutustua ennakkoon hakemuksiin kirjaamossa. KulttuuriKannustinta ovat hakeneet seuraavat henkilöt tai ryhmät:
-
*********, lumimandalat ovat suosittuja Keski-Euroopassa, joissa luovat ihmiset ja ryhmät tekevät näitä ympäristöystävällisiä teoksia. Perusidea teoksen tekemisessä on osoittaa 3-12 hengen ryhmälle alue, jonne he suunnittelevat ohjatusti oman mandalan. Se muotoutuu lumeen askelista tai vaihtoehtoisia työtapoja käyttäen. Apuna tasaisen lopputuloksen saamiseksi toimivat mittatikut ja langat, sekä tupsut, jotka ohjaavat askelten kulkua. Kenkäveron pellot. Kenkäveroa vastapäätä ja Kenkäveron pappilan viereiselle pellolle Saimaan rannalla. Saimaan puolelle tulevaan teokseen laaditaan osallistavaa materiaalia, joka kannustaa kävelemään teoksen sisällä ja kokemaan sen luontoelämyksenä.
- Teatteriravintola ILO, näyteikkunaesiintymiset. Vallitsevan tilanteen vuoksi, kokoontumiset sisätiloissa kulttuurin(kin) merkeissä ovat lähes mahdottomia. Niinpä tuomme esityksiä Teatteriravintola ILOn näyteikkunaan, jonne rakennetaan pieni, korotettu esiintymislava. Kävelykadulla on katsomo turvavälein. Esityksinä paikallisten taiteilijoiden n. 10-20 min musiikki,- lausunta,- stand up,- ja käsityönäytöksiä. Toteutusaika maalis-huhtikuu / kerran viikossa.
- Kauriansalmen kylät ry, Taiteilijat, koululaiset, kaikki suomenniemeläiset haastetaan tuottamaan lintuaiheisia taideteoksia, joita he voivat sijoittaa eri puolille Suomenniemeä (omille pihoille, pientareille, omiin metsiinsä tai julkisille paikoille, joihin on saatu maanomistajilta sijoittamislupa). Taideteokset valokuvataan ja kuvat esitellään www.suomenniemi.fi -verkkosivustolla, jolloin teoksiin on mahdollista tutustua etänä. Taideteoksiin, joihin voi käydä paikan päällä tutustumassa, sijaintitiedot ovat kuvien yhteydessä verkkosivuilla.
- Ylienkeli Mikaelin kirkon ystävät ry, seminaarin järjestäminen 19.2.2022 aiheesta Pyhät ja pyhyys ortodoksisuudessa. Puhujina seminaarissa ovat ortodoksisen kulttuurin huippuasiantuntijat, metropolita
*********, nunna
*********, rovasti, TM
********* ja teologian tohtori
*********. Seminaarista on tarkoitus tehdä vuosittain toistuva ortodoksinen tapahtuma Mikkeliin.
-
*********, MIÄ MIÄ MAA - Tarinallinen kuvakertomus kotikaupunkirakkaudesta. Projektissa 13 mikkeliläistä kertovat haastattelussa miksi rakastavat Mikkeliä. Henkilöt dokumentoidaan valokuviksi omissa suosikkipaikoissaan ja kuvaa tukeviksi lyhyiksi tarinoiksi. Kuvista ja tarinoista tehdään 13 kyltin ulkotaidenäyttely, joka on esillä Mikkelin keskusta-alueella kolmen viikon ajan syyskuussa 2022.
- Nukketeatteri Kaamossaaga,
*********, elämyksellinen nukkenäyttely GalleriArissa, joka sisältää sekä taide- että teatterinukkeja. Hahmot ja tarinat ammentavat kansanperinteestä. Näyttelyssä on 20 erilaista kokonaisuutta jotka koostuu eri tekniikoin valmistetuista taide- ja teatterinukeista sekä niille luoduista lavasteista joilla tuetaan nuken tarinaa.
-
*********, kaupunkipakopeli joka laittaa ihmiset liikkumaan Mikkelin keskustan lähialueella, tutustumaan ei-niin tunneittuihin kohteisiin, katsomaan kaupunkia erilaisesta vinkkelistä ja syynäämään kaupungin pieniä yksityiskohtia koodien toivossa. Pakopeli perustuu kuvitteelliseen tarinaan ja sen kesto on noin 1-2h. Peli tekee tunnetuksi mm. Mikkelin julkista taidetta ja kulttuurimaisemia. Pelissä etsitään koodeja, joita löytyy vihjeiden avulla Mikkelin arkkitehtuurista, taiteesta ja muista kulttuurikohteista. Kulttuurikannustimen avulla peli käsikirjoitetaan, tuotetaan ja ostetaan tarvittavat materiaalit ja pelinosat.
-
*********, luvanvaraisia graffitiseiniä (maalausseiniä), jonne voi mennä vapaasti tekemään katutaidetta/graffiteja. Seinät olisivat vaneerista tehtyjä, helppo pystyttää mutta joita ei voi kaataa. Seiniä tulisi 4 kpl. 1kpl Ristiinaan ja 3kpl Mikkeliin (mahdollisesti yksi kpl Otavaan tai Anttolaan). Tämä olisi ns. kokeilu, eli mikäli seinät ja niiden ympärys pysyy siistinä ja palaute positiivisena voitaisiin ne toteuttaa pysyvinä rakenteina ympäristöön.
-
*********, koko Mikkelin #valoapimeyteen -runot. Valaistu Koivakkalantie - #valoapimeyteen on nollabudjetilla vuodesta 2017 toteutettu paikallistapahtuma Mikkelin Koivakkalassa. 12.11.2022 toteutettavassa Valoa pimeyteen -valotapahtumassa kierrätys- ja lahjoitusulkotulet syttyvät kuudennen kerran. Valoa mieleen tuovat asukkaiden ja yhteisöjen kirjoittamat haiku- ja tankarunot osaksi kyseistä tapahtumaa.
- Saimaan Seireenit -kollektiivi
*********, moniaistillinen valokuvanäyttely. Valokuvanäyttely heinäkuu 2022 (Kallioniemi, GalleriAri tms.), Astuvansalmi on osa valokuvanäyttelyn kokonaisuutta, tapahtuma Astuvansalmen kalliomaalauksilla kesä 2022, valokuvanäyttely marraskuu 2022 (Mikkelin keskustan alueella), tapahtuma Mikkelin keskustassa tai luonnossa. Kytkeytyy kaupungin strategiaan: projekti yhdistää historian, Saimaan järviluonnon, pyhät paikat, kulttuuritoimijoita ja matkailualan yrittäjiä. Saimaan Seireenit projekti tuo aluetta näkyväksi juurevan väkevällä moniulotteisella tavalla.
- Urpola-seura ry, saunalautta 1970-luvulla puretun Urpolan kartanon rantasaunan korvaajaksi. Saunalautalla olisi myös lisäarvoa kartanoa vuokraaville. Saunatilojen lisäksi suunnitelmassa on laaja grilliterassialue, joka olisi vapaa ja lukitsematon kaikkien käyttöön ei vuokratunteina. Saunalautan vuokraukseen hinnasto ja varausmahdollisuus esim. sovelluksen kautta. Saunalautta tukee kaupungin matkailua ja tarjoaa luonto-, vesielämä- ja saunakulttuuria, lisäksi pukuhuonetuvassa olisi vaihtuva taidenäyttely. Kohderyhmänä rantaelämää viettävät kaupunkilaiset ja turistit sekä erilaiset ryhmät.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi
Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta vahvistaa KulttuuriKannustimen euromäärän sekä päättää vuoden 2022 KulttuuriKannustimen saajan.
Päätös
Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta päätti myöntää KulttuuriKannustimen kaupunkipakopelille 3400 €.
Merkitään, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.