Kaupunginvaltuusto, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Valtuustoaloite: Nuorten maksuton toinen aste Mikkelissä säilytettävä (lisäpykälä)

MliDno-2024-1565

Kuvaus

Valtuutettu Satu Taavitsainen ym. esittivät 22.4.2024 valtuustoaloitteenaan otsikkoasiasta seuraavaa:

"Me allekirjoittaneet esitämme, että Mikkelin kaupunki valmistellessaan vuoden 2025 talousarviota, säilyttää toisen asteen koulutuksen maksuttomana, siitä huolimatta, että maan hallitus kaavailee maksuttoman toisen asteen koulutuksen heikentämistä. On tärkeää, että Mikkelin kaupunki ei lopeta maksutonta koulutusta päättymään kaavailtuun 18 vuoden ikään, vaan jatkaa nykyisen lainsäädännön mukaisesti maksuttomuutta 20 vuoden ikään asti. 

Mikkelin kaupungille maksuton toinen aste tuo vetovoimaa nuorten ja lapsiperheiden näkökulmasta. Nuorten kouluttaminen on investointi tulevaisuuteen. Koulutus antaa nuorille työkalut, joilla he voivat rakentaa itselleen vakaan ja menestyksekkään elämän, sekä tukea yhteiskunnan kehittymistä. Siksi on keskeisen tärkeää, että ensimmäisen toisen asteen tutkinnon suorittaminen on opiskelijalle maksutonta sen kalenterivuoden loppuun, jona opiskelija täyttää 20 vuotta. Tämä ei ainoastaan vahvista taloutta luomalla korkeampaa osaamista, vaan myös edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kaikille yhtäläiset mahdollisuudet menestyä. Koulutuksesta leikkaaminen riskeeraa paitsi yksittäisten nuorten tulevaisuuden, myös koko kansakunnan tulevaisuuden. Tästä syystä jokainen euro, jonka panostamme nuorten koulutukseen, on arvokas sijoitus, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Me allekirjoittaneet esitämme lisäksi, että Mikkelin kaupunki tekee edunvalvontaa ja vaikuttamistoimia nuorten puolesta, jotta oppivelvollisuuslakia ei muutettaisi, vaan nykyinen lainsäädäntö säilyisi voimassa. Jos ikärajaa alennetaan 20 vuodesta 18 vuoteen, asettaa se neljässä vuodessa valmistuvat, kuten erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat, vammaiset nuoret, kilpaurheilevat nuoret äärimmäisen haasteelliseen ja epäoikeudenmukaiseen asemaan. Nuorilla voi olla taustallaan myös terveydellisiä haasteita, joiden vuoksi toisen asteen koulutuksen aloittaminen on tapahtunut myöhemmin kuin tavanomaisesti. Pääsääntöisesti neljässä vuodessa lukion tai ammatillisen koulutuksen käyvät ovat kirjoittaessaan / valmistuessaan 20-vuotiaita, kolmessa vuodessa 19-vuotiaita. Päätöksen seurauksena opintojen keskeyttämiset nousisivat ja yhteiskunnan rahat valuvat hukkaan, kun ensimmäiset kaksi vuotta koulutetaan nuoria maksuttomasti ja juuri valmistumisen kynnyksellä nuoret joutuvat keskeyttämään opintonsa rahan puutteen vuoksi. 

Nuorten hyvinvoinnin ei tulisi olla neuvottelun aihe. On väärin, että nuoret joutuvat kärsimään lyhytnäköisistä taloudellisista päätöksistä. Mikkelin on omalta osaltaan löydettävä ratkaisuja, jotka tukevat ja edistävät nuorten hyvinvointia ja tulevaisuuden mahdollisuuksia sen sijaan, että heikennämme niitä. Mikkelin kaupunki säilyttäessään maksuttomuuden 20 vuoteen saakka kuuntelee nuoria ja heidän tarpeitaan, eikä käännä selkäänsä tulevaisuuden sukupolville.

Mikkelissä 22.4.2024

Satu Taavitsainen (Liike Nyt)

Hannu Tullinen, Jenni Tissari, Anne Hujala,
Jarno Strengell"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.