Kaupunginvaltuusto, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Valtuustoaloite: Mikkelin kaupungin torjuttava maksuttoman toisen asteen koulutuksen romuttaminen (lisäpykälä)

MliDno-2024-1564

Kuvaus

Valtuutettu Arto Seppälä esitti 22.4.2024 Mikkelin puolesta SDP valtuustoryhmän valtuustoaloitteena otsikkoasiasta seuraavaa:

"Orpon hallitus päätti huhtikuun 2024 kehysriihessä useista merkittävistä suomalaisen hyvinvointivaltion heikennyksistä. Erityisen haitallinen leikkaus on koulutuksen järjestäjiäkin koskettava päätös rajoittaa toisen asteen opiskelijoiden maksuttomia oppimateriaaleja ja ylioppilastutkintomaksuja sen vuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 18 vuotta.

Maan hallituksen päätös romuttaa maksuttoman ja yhdenvertaisen mahdollisuuden suorittaa toisen asteen koulutus. Toimenpiteellä tavoitellaan vain 12 miljoonan euron vuosittaista säästöä valtakunnallisesti, mutta toteutuessaan se lisää nuorten ja perheiden eriarvoisuutta. Vuoden 2022 Lukiolaisbarometrin mukaan maksuttomien oppimateriaalien tarjoaminen on lisännyt lukiokoulutukseen hakeutumista erityisesti niiden opiskelijoiden kohdalla, joiden vanhemmista kumpikaan ei ole korkeakoulutettu, vähintään toinen vanhemmista on työtön tai joiden äidinkieli ei ole suomi. Toiseen asteen tutkinnon suorittamisella on myös selvä vaikutus myöhempään sijoittumiseen työmarkkinoille. Hallituksen esitys kohdistuu siis nimenomaisesti jo valmiiksi heikommassa asemassa oleviin nuoriin ja perheisiin lisäten eriarvoisuutta kaikkialla Suomessa. Päätetyllä koulutusleikkauksella saavuttaisiin vain minimaalista julkisen talouden säästöä ja se lisäisi nuorten eriarvoisuutta sekä kaventaisi vähintään osan nuorista tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Säästö on Mikkelin kaupungin näkökulmasta toteuttamiskelvoton. Esimerkiksi oppikirjojen, erilaisten opetusvälineiden ja tietokoneiden sekä työvälineiden, -asujen ja -aineiden pois kerääminen opiskelijoilta on arkijärjen vastaista ja erittäin haastavaa toteuttaa. Se myös lisäisi jo entisestään kuormittuneen opetushenkilöstön työkuormaa. Pahimmassa tapauksessa oppimateriaalien maksullisuudella olisi myös vaikutusta opinnoissa menestymiseen ja tutkinnon valmistumiseen. Vaihtoehtoisesti lukuisten pienten laskujen ym. maksujen laskuttaminen nuorilta opiskelijoilta aiheuttaa lisää hallintotaakkaa sekä -kuluja kunnille.

Mikkelin kaupungin kasvuohjelmassa olemme sitoutuneet nuorten unelmakaupunkina kehittämään Mikkeliä vetovoimaiseksi opiskelukaupungiksi. Jossa opiskelijat kiinnittyvät opintojen aikana paikkakunnalle ja sen yrityksiin. Toteutuessaan hallituksen esitys romuttaa Mikkelin nuorten unelmakaupunki päätöksen.

Valtuutetuille kuuluvaa aloiteoikeutta käyttäen valtuustoryhmä esittää, että:

1) Mikkelin kaupungin edunvalvonnan tavoitteeksi asetetaan valtioon vaikuttaminen, jotta päätetty koulutusleikkaus perutaan asian jatkovalmistelussa yllä mainituilla perusteilla.

2) Mikkelin kaupunki päättää selvittää eri keinot turvata aidosti maksuton ja yhdenvertainen toisen asteen koulutus oppivelvollisuutta suorittaville asukkailleen kustantamalla yli 18-vuotiaiden toisen asteen oppimateriaalit, mikäli valtio toteuttaa koulutusleikkauksen.

22.4.2024 Mikkelissä

SDP Mikkelin puolesta valtuustoryhmä

Arto Seppälä, Paavo Barck, Hannu Tullinen,
Jatta Juhola, Jaana Vartiainen, Enrique Tessieri,
Petri Tikkanen, Jarno Strengell, Jenni Tissari"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.