Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 22.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Teettämisuhan täytäntöön pantavaksi määrääminen (lisäpykälä)

MliDno-2024-389

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Luttinen, ympäristötarkastaja, Anne.Luttinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin seudun ympäristöpalveluille tehtiin 8.1.2024 ilmoitus Kiinteistö Oy Mäntyharjun Säästökulman (507-413-7-634) jätepisteen epäsiisteydestä. Ilmoituksen johdosta Ympäristöpalvelut suoritti 9.1.2024 kiinteistölle tarkastuskäynnin. Tarkastuksella havaittiin, että kiinteistöllä sijaitseva jätepiste oli erittäin epäsiisti. Roska-astiat olivat ääriään myöten täynnä, roska-astioiden kannet olivat auki. Lisäksi jätepiste oli täynnä täysiä jätesäkkejä. Biojäteastia oli täynnä ja biojätettä oli havaittavissa myös roska-astioiden ulkopuolella.

Tarkastuskäynnin johdosta Kiinteistö Oy Mäntyharjun Säästökulman edustajalle lähetettiin 10.1.2024 Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden ympäristöpäällikön siivousmääräys ko. kiinteistön jätepisteen siivoamiseksi. Siivousmääräyksessä todettiin, että jätepisteelle tulee tilata ylimääräiset tyhjennykset välittömästi, jätepisteen on oltava siivottu 17.1.2024 mennessä ja jätteiden toimittamisesta tulee esittää tosite Ympäristöpalveluille 18.1.2024 mennessä.

Samalla Ympäristöpalvelut varasi Kiinteistö Oy Mäntyharjun Säästökulman edustajalle hallintolain (434/2003) 34 §:n sekä uhkasakkolain (1113/1990) 22 §:n mukaisesti tilaisuuden tulla asiassa kuulluksi ja antaa kirjallinen selitys asian ratkaisemiseen vaikuttavista tekijöistä. Kuulemisaika päättyi 18.1.2024, eikä asianosainen esittänyt asiassa kirjallista selitystä.

Määräajan päättymisen vuoksi Ympäristöpalvelut suoritti kiinteistön jätepisteelle tarkastuskäynnin 18.1.2024. Roska-astiat olivat edelleen ääriään myöten täynnä ja eri jätejakeita oli myös roska-astioiden ulkopuolella. Koska kiinteistön jätepisteellä on todettu huomattavaa roskaantumista myös aiemmin (kiinteistönomistajalle on lähetetty useita kehotuskirjeitä ja asiaa on käsitelty Mikkelin seudun ympäristölautakunnassa 16.12.2020 ja 19.5.2021), roskaantuminen aiheuttaa huomattavaa viihtyvyyshaittaa ja rottaongelman myötä myös terveyshaittaa, Ympäristöpalvelut esittää Mikkelin seudun ympäristölautakunnalle hallintopakkokeinojen käyttöönottoa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Ympäristölautakunta määrää, että Kiinteistö Oy Mäntyharjun Säästökulman (507-413-7-634) jätepisteen alue on siivottava välittömästi, kuitenkin viimeistään 15.2.2024 mennessä. Lisäksi on huolehdittava siitä, että jäteastiat ovat ehjät ja asianmukaiset, jäteastioiden tyhjennysväli on riittävä eikä jätettä varastoida jäteastioiden ulkopuolella (päävelvoite). Velvoitetun tulee toimittaa Mikkelin seudun ympäristöpalveluille kirjallinen todistus 20.2.2024 mennessä siitä, että em. jätteet on toimitettu asianmukaiseen vastaanotto- ja käsittelypisteeseen.

Tehoste päävelvoitteelle

Edellä antamansa päävelvoitteen tehosteeksi Mikkelin seudun ympäristölautakunta asettaa velvoitetuille jätelain 129 §:n nojalla uhan, että kiinteistön jätepiste tyhjennetään ja siivotaan ja tarvittaessa jäteastioita uusitaan asianosaisen kustannuksella, mikäli velvoitteessa määrätty toimenpide jätetään tekemättä (teettämisuhka).

Mikäli velvoitetta ei ole noudatettu määräaikaan mennessä eikä noudattamatta jättämiselle ole esitetty pätevää syytä, Mikkelin seudun ympäristölautakunta voi uhkasakkolain (1113/1990) 15.1 §:n momentin nojalla määrätä teettämisuhan täytäntöönpantavaksi. Teettämistyöstä aiheutuneet kustannukset voidaan periä asianosaiselta uhkasakkolain 17 §:n mukaisesti siinä järjestyksessä kuin verojen ja maksujen perinnästä ulosottotoimin on säädetty.

Kuuleminen hallintopakon täytäntöönpanosta

Mikkelin seudun ympäristölautakunta varaa samalla hallintolain 34 §:n sekä uhkasakkolain 22 §:n mukaisesti asianosaiselle tilaisuuden tulla kuulluksi velvoitteen ja sen tehosteeksi asetetun teettämisuhan johdosta sekä antaa kirjallinen selitys asian ratkaisemiseen vaikuttavista tekijöistä. Selitystä pyydetään erityisesti siitä, onko asianosaisella esittää pätevää syytä velvoitteen noudattamatta jättämiselle. Mahdollinen selitys liitteineen pyydetään toimittamaan Mikkelin seudun ympäristöpalveluille (ymparistonsuojelu@mikkeli.fi / Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, PL 33, 50101 Mikkeli) 15.2.2024 mennessä. Määräajan noudattamatta jättäminen tai selityksen antamatta jättäminen ei estä asian käsittelyä.

Päätöksen täytäntöönpano

Mikkelin seudun ympäristölautakunta määrää, että päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta jätelain 139 §:n mukaisesti.

Päätöksen perustelut

Perusteluna päätökselle on, että kiinteistöllä sijaitseva jätepiste aiheuttaa mm. epäsiisteyttä, viihtyisyyden vähentymistä sekä terveyshaittaa. Lautakunta katsoo, että Kiinteistö Oy Mäntyharjun Säästökulman edustaja kiinteistönomistajana on vastuussa jätepisteen siivoamisesta, siistinä pitämisestä sekä jäteastioiden riittävän tiheästä tyhjentämisestä. Asettamalla määräyksen tehosteeksi hallintopakon, lautakunta varmistaa, että jätepiste saadaan siivottua. 

Voimassa olevien kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaan jäteastiat on tyhjennettävä kiinteistöittäisessä jätteenkuljetuksessa niin, ettei jäteastiasta aiheudu roskaantumista eikä haju- tai muuta haittaa ympäristölle tai terveydelle. Jäteastian tyhjennysvälin tulee olla sellainen, että jätteet mahtuvat jäteastiaan ja kansi menee kiinni. Jäteastian puhdistaminen ja kunnossapito ovat jäteastian haltijan vastuulla. Loppujätteen keräysastiat on pestävä vähintään kerran vuodessa ja biojäteastiat vähintään kaksi kertaa vuodessa ja muut jäteastiat tarvittaessa, likaavaa jätettä keräävät vähintään kerran vuodessa. Jätehuoltomääräysten noudattamista valvoo kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Sovelletut oikeusohjeet: 

Jätelaki (646/2011): 5 §, 13 §, 72 §, 73 §, 126 §, 129 §, 139 §
Uhkasakkolaki (1113/1990): 1 §, 4 §, 6 §, 7 §, 8 §, 10 §, 12 §, 19 §, 22 §, 23 §, 24 §
Hallintolaki (434/2003): 34 §, 36 §, 43 §, 44 §, 45 §, 47 §, 60 §
Kymen jätelautakunta; kunnalliset jätehuoltomääräykset

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunginhallituksen edustaja Jaana Strandman poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana klo 16.05.

Valmistelija

  • Anne Luttinen, ympäristötarkastaja, Anne.Luttinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Ympäristölautakunta on päätöksellään 25.1.2024 § 12 määrännyt Kiinteistö Oy Mäntyharjun Säästökulman (507-413-7-634) omistajan siivoamaan ko. kiinteistön jätepisteen alueen välittömästi, kuitenkin viimeistään 15.2.2024 mennessä. Lisäksi lautakunta määräsi Kiinteistö Oy Mäntyharjun Säästökulman huolehtimaan siitä, että jäteastiat ovat ehjät ja asianmukaiset, jäteastioiden tyhjennysväli on riittävä eikä jätettä varastoida jäteastioiden ulkopuolella (päävelvoite). Velvoitetun tuli toimittaa Mikkelin seudun ympäristöpalveluille kirjallinen todistus 20.2.2024 mennessä siitä, että em. jätteet on toimitettu asianmukaiseen vastaanotto- ja käsittelypisteeseen.

Edellä antamansa päävelvoitteen tehosteeksi ympäristölautakunta asetti asianosaiselle jätelain 129 §:n nojalla uhan, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään asianosaisen kustannuksella (teettämisuhka). Ympäristölautakunta voi uhkasakkolain (1113/1990) 15 § 1 momentin nojalla määrätä teettämisuhan täytäntöönpantavaksi, mikäli velvoitetta ei ole noudatettu määräaikaan mennessä eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä. Teettämistyöstä aiheutuneet kustannukset voidaan periä asianosaiselta uhkasakkolain 17 §:n mukaisesti siinä järjestyksessä kuin verojen ja maksujen perinnästä ulosottotoimin on säädetty.

Ympäristölautakunta varasi samalla hallintolain (434/2003) 34 §:n sekä uhkasakkolain (1113/1990) 22 §:n mukaisesti asianosaiselle tilaisuuden tulla kuulluksi harkitun päävelvoitteen ja sen tehosteeksi asetetun teettämisuhan johdosta. Samalla on pyydetty kirjallista selitystä erityisesti siitä, onko kiinteistön omistajalla esittää pätevää syytä päävelvoitteen noudattamatta jättämiselle.

Päätös on annettu tiedoksi kiinteistön omistajalle sähköpostitse, postitse sekä tekstiviestillä 1.2.2024.

Ympäristötarkastaja on tehnyt kiinteistölle tarkastuskäynnin 19.2.2024, ja todennut, että kiinteistön jätepisteen aluetta ei ole siivottu. Jäteastiat olivat edelleen ääriään myöten täynnä ja eri jätejakeita oli myös roska-astioiden ulkopuolella. Tilanne oli sama kuin edellisessä tarkastuksessa (18.1.2024). Ympäristölautakunnan asettamaa velvoitetta ei ole noudatettu ja kiinteistön jätepisteen alue on edelleen jätelain 72 §:n vastaisessa tilassa. Kiinteistö Oy Mäntyharjun Säästökulman omistaja ei ole esittänyt ympäristölautakunnan antaman siivousmääräyksen noudattamatta jättämiseen pätevää syytä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta määrää Kiinteistö Oy Mäntyharjun Säästökulman (507-413-7-634) omistajalle annettua jätelain 75 §:n mukaista siivoamismääräystä koskevan jätelain 129 §:n mukaisen teettämisuhan täytäntöön pantavaksi. Määräys koskee asetettua velvoitetta siivota Kiinteistö Oy Mäntyharjun Säästökulman (507-413-7-634) jätepisteen alue 15.2.2024 mennessä sekä toimittaa jätteet asianmukaiseen vastaanottopaikkaan.

Mikkelin seudun ympäristölautakunta määrää teettämisuhan täytäntöönpantavaksi siten, että Mikkelin seudun ympäristöpalvelut teettää Kiinteistö Oy Mäntyharjun Säästökulman jätepisteellä tarvittavan siivouksen, mistä aiheutuneet kustannukset peritään velvoitetulta verojen ja maksujen ulosotosta säädetyssä järjestyksessä.

Tätä päätöstä on noudatettava uhkasakkolain 15.2 § mukaisesti mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Perusteet

Uhkasakkolain 15.1 §:n mukaan teettämisuhan määrää täytäntöön pantavaksi uhan asettanut viranomainen noudattaen, mitä uhkasakosta 10 §:n 1 momentissa säädetään.

Uhkasakkolain 15.2 §:n mukaan tekemättä jätetty työ saadaan tehdä siitä huolimatta, että 1 momentissa tarkoitettuun päätökseen haetaan muutosta, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Uhkasakkolain 16 §:n mukaan teettämisestä päättänyt viranomainen voi huolehtia teettämisestä suorittamalla tarpeelliset toimet itse tai antamalla ne muun viranomaisen tai yksityisen suoritettaviksi.

Uhkasakkolain 17 §:n mukaan teettämiskustannukset maksetaan etukäteen valtion tai, jos teettämisestä päättää kunnallinen viranomainen, kunnan tai kuntainliiton varoista, ja peritään velvoitetulta tai 20 §:ssä tarkoitetulta luovutuksensaajalta siinä järjestyksessä kuin verojen ja maksujen perimisestä ulosottotoimin on säädetty.

Lainkohdat:

Jätelaki (646/2011) 72 §, 73 §, 75 §, 129 §, 139 §
Uhkasakkolaki (1113/1990) 10 §, 15 §, 16 §, 17 §

 

 

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Haastetiedoksiannolla velvoitetulle

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja
  • se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään.


Tämän lisäksi muutosta saa hakea valittamalla myös:

  • viranomainen, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.


Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana. Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Mikäli päätös lähetetään tiedoksi tavallisena kirjeenä, katsotaan asianosaisen saaneen tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Hallintovalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00­­–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.