Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 29.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Mikkelin lukion opiskeluhuoltosuunnitelma 1.8.2023 alkaen

MliDno-2023-2706

Valmistelija

  • Marja Ukkonen, johtava rehtori, marja.ukkonen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Opetushallitus on määrännyt, että koulutuksen järjestäjän eli Mikkelin kaupungin tulee laatia koulutusmuodoittain yhteinen opiskeluhuoltosuunnitelma. Oppilas- ja opiskelijahuoltolain muutokset (377/2022) tulivat voimaan 1.1.2023. Lukiokoulutuksen osalta tämä tarkoittaa sitä, että nuorten lukiokoulutuksen opiskeluhuoltosuunnitelma koskee Mikkelin lukiota 1.8.2023 alkaen. Opetushallituksen määräyksen myötä oppilaitoskohtaiset suunnitelmat eivät enää ole tarpeen. Mikkelissä nuorten lukiokoulutuksen opiskeluhuoltosuunnitelma on samalla myös oppilaitoskohtainen Mikkelin lukion opiskeluhuoltosuunnitelma.

Suunnitelma opiskelijan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä kriisisuunnitelma ovat nyt osa lukion opiskeluhuoltosuunnitelmaa sen sijaan, että ne olisivat opetussuunnitelmaan kuuluvia erillisiä osia. Kaikissa koulutusmuodoissa käytetään yhtenäistä käsitteistöä ja termiä opiskeluhuolto.

Lukiokoulutuksen opiskeluhuollon uudistusta kuvaavat periaatteet:

  • Opiskeluhuolto on opiskelijan ja lukioyhteisön kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja sen edellytyksistä huolehtimista.
  • Opiskelijalla on oikeus saada maksutta opiskeluhuolto, jota opetukseen osallistuminen edellyttää (lukuun ottamatta yli 18- vuotiaiden sairaanhoitopalveluja).
  • Opiskeluhuoltoa toteutetaan opetustoimen ja hyvinvointialueen suunnitelmallisena yhteistyönä opiskelijoiden, huoltajien ja tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa.
  • Opiskeluhuolto on ensisijaisesti ennaltaehkäisevää yhteisöllistä työtä, joka on kaikkien lukioyhteisössä työskentelevien ammattilaisten yhteinen tehtävä.
     

Mikkelin kaupungin opiskeluhuollon ohjausryhmä on valmistellut kaikkien oppilaitosmuotojen opiskeluhuoltosuunnitelmia osin yhdessä. Mikkelin lukiokoulutuksen nuorten opiskeluhuoltosuunnitelma on tehty moniammatillisessa yhteistyössä Eloisan ja Mikkelin lukion henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa kevään 2023 aikana. Lisäksi valmisteluryhmässä on ollut edustaja Otavian Nettilukiosta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy Mikkelin nuorten lukiokoulutuksen ja Mikkelin lukion opiskeluhuoltosuunnitelman otettavaksi käyttöön 1.8.2023.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mikkelin lukion rehtori ja apulaisrehtori

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.