Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 29.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Esiopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma 1.8.2023 alkaen

MliDno-2023-2678

Valmistelija

  • Taina Halinen, varhaiskasvatusjohtaja, taina.halinen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Opetushallitus on julkaissut uudistetut opetussuunnitelmien perusteet ja ammatillisen koulutuksen määräyksen, joita on muutettu opiskeluhuoltoa koskevien lukujen osalta. Uudistukset vastaavat tammikuun 2023 alussa voimaan tulevia lakimuutoksia. Opetuksen ja koulutuksen järjestäjiltä edellytetään muutosten huomioimista paikallisissa opetussuunnitelmissa sekä oman opiskeluhuoltosuunnitelman laatimista aiemman koulu- tai oppilaitoskohtaisen suunnitelman sijaan.

Taustalla on hyvinvointialueuudistus. Hyvinvointialueet vastaavat 1.1.2023 alkaen opiskeluhuoltopalveluiden eli koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä kuraattori- ja psykologipalveluiden järjestämisestä.

Opetuksen tai koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma korvaa aiemmat koulu- tai oppilaitoskohtaiset opiskeluhuoltosuunnitelmat, jotka poistuvat laista ja Opetushallituksen valtakunnallisista määräyksistä. Suunnitelmaa edellytetään myös yksityisiltä opetuksen ja koulutuksen järjestäjiltä sekä valtion kouluilta ja oppilaitoksilta.

Opiskeluhuoltosuunnitelma laaditaan yhteistyössä esiopetuksen, koulujen ja oppilaitosten henkilöstön, opiskeluhuoltopalvelujen, lasten, oppilaiden ja opiskelijoiden sekä huoltajien kanssa. Kunnan alueella toimivien opetuksen tai koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmat liitetään lastensuojelulain 12 §:n mukaiseen kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan.

Opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan, miten kunnassa ja paikallisesti päätetyllä tavalla koulussa tai oppilaitoksessa toteutetaan yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä, miten yksilökohtaista tukea järjestetään sekä miten lasten, oppilaiden, opiskelijoiden, heidän huoltajiensa ja yhteistyötahojen kanssa tehdään yhteistyötä. Opiskeluhuoltosuunnitelmassa linjataan myös toimintatavat kiusaamisen, häirinnän ja väkivallan sekä kriisitilanteiden varalle.

Esiopetuksen, kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun, perusopetukseen valmistavan opetuksen, perusopetuksen, lukiokoulutuksen, aikuisten perusopetuksen ja lukiokoulutuksen, tutkintoon valmentavan koulutuksen sekä kansanopistojen oppivelvollisille suunnatun vapaan sivistystyön perusteissa opiskeluhuoltoa koskevat luvut on uudistettu kokonaisuudessaan. Merkittävin muutos perusteissa koskee edellä mainittua opiskeluhuoltosuunnitelmaa.

Lisäksi useisiin muihin lukuihin, erityisesti esiopetuksessa, kaksivuotisessa esiopetuksen kokeilussa ja perusopetuksessa, on tehty käsitetarkistuksia. Esi- ja perusopetuksessa siirrytään käyttämään käsitteen oppilashuolto sijasta oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaista termiä opiskeluhuolto, joka on jatkossa yhtenäinen kaikissa eri koulutusmuodoissa. Ilmaus kunta vaihtuu käsitteeseen hyvinvointialue, jos asiayhteys sitä edellyttää.

Peruste- ja määräysmuutokset tulevat voimaan 1.8.2023. Opetuksen sekä koulutuksen järjestäjien on päivitettävä paikalliset opetussuunnitelmat siten, että ne vastaavat muutoksia ja ovat käytössä elokuun alkuun mennessä.

Opetuksen tai koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma otetaan myös käyttöön 1.8.2023.

Mikkelin esiopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmaa on työstänyt Eeva-kehittämisryhmä pedagogisen johtajan johdolla kevään aikana. Opiskeluhuollon ohjausryhmää on konsultoitu eri versioiden kohdalla ja päiväkotien vanhempainyhdistykset ovat kommentoineet suunnitelmaluonnoksen tekstiä. Eloisan ammattilaiset ovat tuottaneet omat osuutensa suunnitelmaan. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy Esiopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelman liitteessä esitetyn mukaisesti ja käyttöönotettavaksi 1.8.2023 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sivistysjohtaja, varhaiskasvatusjohtaja, palvelupäällikkö, pedagoginen johtaja, päiväkodinjohtajat, yksityisten päiväkotien johtajat

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.