Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 29.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 Opetushallituksen vastaus nuorten lukiokoulutuksen vuoden 2022 valtionosuutta koskevaan oikaisuvaatimukseen

MliDno-2022-378

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Opetus- ja kulttuuriministeriö on lähettänyt kuntiin päätöksen "Opetus- ja kulttuuritointa varten kunnille käyttökustannuksiin myönnettävän valtionosuuden sekä kuntayhtymille, rekisteröidyille yhteisöille ja säätiöille myönnettävän rahoituksen tarkistamisesta vuodelle 2022". Oikaisuvaatimus virheellisestä valtionosuusrahoituksesta on tehtävä opetus- ja kulttuuriministeriölle ja se on toimitettava oikaisuvaatimusajan (3 kk) kuluessa Opetushallituksen kirjaamoon. Oikaisuvaatimusaika päättyy 20.4.2023.

Tulosaluejohtajat ja Liikelaitos Otavian johtaja-rehtori ovat tarkistaneet vuoden 2022 valtionosuuden maksatuksen perusteet ja todenneet ne oikeiksi nuorten lukiokoulutuksen laskennallisen perusteen yksiköiden lukumäärää ja laskennallista valtionosuutta lukuun ottamatta.

Lukion nuorten opetussuunnitelman mukaan opiskelevia tutkinto-opiskelijoita oli 20.1.2022 yhteensä 730 (x7/12) ja 20.9.2022 yhteensä 784 (x5/12). Painotettu keskiarvo on siten 752,5. Ennakkoon nuorten lukiokoulutuksen valtionosuutta on maksettu 750,3 opiskelijasta.

OKM:n vuosien 2022 valtionosuustarkistuspäätös ja tarkistusraportit liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee vuoden 2022 valtionosuuspäätöksen tiedokseen ja valtuuttaa lukiokoulutuksen johtavan rehtorin valmistelemaan oikaisuvaatimuksen koskien nuorten lukiokoulutuksen oppimäärän valtionosuutta.

Päätös

Merkittiin ja hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi
  • Marja Ukkonen, johtava rehtori, marja.ukkonen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin lukiokoulutuksen nuorten oppimäärän vuoden 2022 valtionosuuden oikaisua koskien lähetettiin opiskelijamäärätietojen korjaus Opetushallituksen Valtionosuudet-yksikköön ohjeistuksen mukaisesti. Vastaus Opetushallituksesta saatiin 18.4.2023:

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei oikaise valtionosuuspäätöstä KOSKI-tietovarantoon jälkikäteen tehtyjen korjausten vuoksi. Linjaus perustuu opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun asetuksen 25 §:ään.

25§:

Edellä 3 momentissa tarkoitetut lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tiedot otetaan opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 23 §:n 2 momentissa tarkoitettuja yksikköhintoja määrättäessä ja 50 §:n 1 momentissa tarkoitettua rahoitusta myönnettäessä huomioon sen mukaisesti, kuin ne on tallennettu valtakunnalliseen tietovarantoon varainhoitovuotta edeltävänä vuonna 30 päivänä syyskuuta tai opetus- ja kulttuuriministeriön päättämänä myöhempänä ajankohtana. Tarkistettaessa lukiokoulutuksen rahoitusta opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 50 §:n 2 momentin perusteella, tiedot otetaan kuitenkin huomioon sen mukaisesti, kuin ne on tallennettu varainhoitovuonna 30 päivänä syyskuuta tai opetus- ja kulttuuriministeriön päättämänä myöhempänä ajankohtana. Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 32 i §:n 1 momentissa tarkoitetut arvonlisäverokorvauksen myöntämisessä tarvittavat tiedot tulee toimittaa vuosittain viimeistään 30 päivänä kesäkuuta tai opetus- ja kulttuuriministeriön päättämänä myöhempänä ajankohtana.

Opetushallitus ohjeisti 24.5.2023 koulutuksenjärjestäjiä vielä tarkistamaan vuoden 2022 kustannuksia, tuloja ja suoritteita koskevat alustavat tarkistus- ja vertailuraportit. Korjausten tekeminen tallennusjärjestelmään oli mahdollista 25.5. - 1.6.2023.

Edellä mainittujen päivämäärien mukaisten tarkistusten ja korjausten jälkeen valtionosuuden saajan katsotaan vahvistaneen ilmoittamansa tiedot, ja niitä käytetään opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) määräämällä tavalla. Tarkistukset Mikkelin lukiokoulutuksen vuoden 2022 kustannus- ja suoritetietoihin on tehty 1.6.2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee tiedoksi Opetushallituksen vastauksen.

Päätös

Merkittiin.

Tiedoksi

Talouspalvelut, kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.