Kaupunginhallitus, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Energiaomaisuusjärjestelyjen tilannekatsaus

MliDno-2020-952

Valmistelija

  • Tiia Tamlander, talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginhallitukselle annetaan kokouksessa tilannekatsaus energiaomaisuusjärjestelyiden tilanteesta ja prosessin seuraavista vaiheista.

Liitteenä on aiheesta 1.2.2023 julkaistu tiedote, jonka julkaisemisesta keskusteltiin kaupunginhallituksen suunnittelukokouksessa 30.1.2023.

Asiasta laaditaan esitys konserni- ja elinvoimajaoston 14.2.2023 kokoukseen, josta se etenee 13.3.2023 kaupunginhallitukseen ja 20.3.2023 kaupunginvaltuustoon.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus merkitsee saamansa katsauksen tiedoksi.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä muutti päätösehdotuksensa kuulumaan seuraavasti:

Kaupunginhallitus päättää:

  1. todeta, että Etelä-Savon Energia Oy:n hallitus on 24.1.2023 tekemällään päätöksellä keskeyttänyt Koskienergia Oy:n osakkeiden myyntiprosessin kauppahintaodotusten jäätyä liian alhaisiksi tarpeeseen nähden. Yhtiö on kuullut konsernivastuuhenkilöä ennen ratkaisun tekemistä. Myyntiprosessin päättyminen tarkoittaa, että yhtiö ei tule toteuttamaan kaupungille kaupunginvaltuuston päätöksen 17.10.2022 § 136 mukaisia ja vuoden 2023 talousarvioon satunnaiseksi tuloksi kirjattuja lisätuloutuksia;
  2. todeta, että Etelä-Savon Energia Oy:n lisätuloutusten toteutumatta jääminen johtaa kaupunginvaltuuston 17.10.2022 § 136 linjauspäätöksen mukaisesti siihen, että kaupunginhallitus jatkaa Etelä-Savon Energia Oy:n vähemmistöosuuden myyntiä kaupungin kumulatiivisten alijäämien kattamiseksi vuoden 2023 loppuun mennessä;
  3. vahvistaa, että energiaomaisuusjärjestelyitä koskevan seuraavan vaiheen päätöksenteon tavoiteaikataulu on 14.2.2023 konserni- ja elinvoimajaosto, 13.3.2023 kaupunginhallitus ja 20.3.2023 kaupunginvaltuusto. Aiheesta pidetään myös kaupunginvaltuuston iltakoulu 8.3.2023; sekä
  4. merkitä tiedoksi kokouksessa saamansa katsauksen ja keskustelun alustavista osakassopimuksen keskeisimmistä näkökohdista.

 
Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkistetaan kokouksessa.

Asiasta käydyn keskustelun aikana Jarno Strengell esitti, ettei Etelä-Savon Energian osakkeita myydä. Vaihtoehtona Mikkelin kaupungin taseen alijäämän paikkaamiseen on 1. ESE:n koskienergiaomistusten myynti sekä lisäksi tarvittava määrä Suur-Savon Sähkön osakkeiden myyntiä 2. Riittävä määrä Suur-Savon Sähkön osakkeiden myyntiä 3. Etelä-Savon Energia Oy:lle myönnetään ESE:n pyytämä lupa ostaa Suur-Savon Sähkö Oy:n osakkeita vapailta markkinoilta (pyyntö poistettiin 10.1.2023 Konserni- ja elinvoimajaoston esityslistalta). Osakkeiden ostaminen ei ole ristiriidassa kaupunginvaltuuston 17.10.2022 päätöksen kanssa. Osakkeiden ostaminen antaa tarvittaessa kaupungille mahdollisuuden myydä Suur-Savon Sähkön osakkeita ESE:lle ja näin säilyttää energiaomistukset Mikkelin kaupungin konsernin omistuksessa sekä korjata kaupungin taseen alijäämää. Mikkelin kaupungin kumulatiivisessa alijäämässä on osaltaan kyse siitä, että kaupungin energiaomistukset (Suur-Savon Sähkö Oy ja Etelä-Savon Energia Oy) on merkitty kirjanpitoon alle 20 miljoonan euron arvoiseksi, nykypäivänä arvo on noin 400 miljoonaa euroa. Jos omistusjärjestelyillä voidaan korjata kirjanpidollista omistusarvoa ylöspäin tai Suur-Savon sähkön osakkeita myydään, muuttaa se samalla kaupungin kirjanpidollisen alijäämän määrää pienemmäksi, vähentäen kriisikuntakriteereiden täyttymistä eikä Mikkelin kaupungin kokonaan omistamasta Etelä-Savon Energiasta tarvitse myydä vähemmistöosuutta, joka todennäköisesti tarkoittaa asiakasmaksujen nousua ja osinkotuottojen siirtymistä Mikkelin kaupungin lisäksi myös toiselle omistajalle. Tanja Hartonen kannatti Jarno Strengellin esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys. Puheenjohtaja esitti asian ratkaistavaksi äänestämällä siten, että ne jotka kannattavat esittelijän päätösehdotusta äänestävät jaa, ja ne jotka kannattavat Jarno Strengellin muutosesitystä äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 7 jaa-ääntä (Eero Aho, Heli Kauppinen, Jouko Kervinen, Katriina Noponen, Pekka Pöyry, Pirjo Siiskonen ja Pirkko Valtola) ja 3 ei-ääntä (Jarno Strengell, Jenni Tissari ja Tanja Hartonen).

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän päätösehdotus on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Merkitään, että Jarno Strengell ja Tanja Hartonen jättivät asiasta eriävän mielipiteen, joka on samansisältöinen kuin Strengellin muutosesitys.

Merkitään, että hallintojohtaja Ari Liikanen (Suur-Savon Sähkö Oy:n hallituksen jäsen), Armi Salo-Oksa, kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Minna Pöntinen (Suur-Savon Sähkö Oy:n hallintoneuvoston jäseniä) sekä Jani Sensio (Etelä-Savon Energia Oy:n hallituksen entinen varapuheenjohtaja) ja Soile Kuitunen (Etelä-Savon Energia Oy:n hallituksen entinen jäsen) ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitukset hyväksyttiin. 

Merkitään, että Armi Salo-Oksan varajäsen Jouko Kervinen ja Soile Kuitusen varajäsen Jenni Tissari saapuivat kokoukseen ennen asiakohdan käsittelyn alkua.

Merkitään, että kaupunginjohtaja Janne Kinnunen selosti asiaa kaupunginhallitukselle.

Merkitään, että kokouksen sihteerinä tämän pykälän ajan toimi talousjohtaja Tiia Tamlander.

Merkitään, että pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.