Kaupunginhallitus, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Asemakaava ja asemakaavan muutosluonnos 26. kaupunginosa (Launiala) / Ranta-Launiala

MliDno-2023-592

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ville Nykänen, kaavoitusinsinööri, ville.nykanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 12. päivänä tammikuuta 2023 päivätyn asemakaavan ja -muutosehdotuksen kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi.

Asemakaava koskee 26. kaupunginosa (Launiala) asemakaavoittamatonta osaa ja asemakaavan muutos koskee 26. kaupunginosan (Launiala) asemakaavan 596 lähivirkistysalueen osaa.

Kaava on tullut vireille 2.8.2018 ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS on ollut tällöin nähtävillä. Siitä saatiin 7 lausuntoa ja 3 mielipidettä. Palaute otettiin huomioon kaavaluonnosta laadittaessa. Palaute ja vastineet niihin ovat luettavissa asemakaavan selostuksen liitteessä 9.

Alueen suunnittelu on tullut vireille 2018 tätä suunnitelmaa laajemmalla aluevarauksella. Tässä vaiheessa kaavoitettava alue ja sen muutos sijoittuu Launialan Salosaarentien länsipuoleiselle peltoalueelle. Tämä rakentamaton peltoalue on aikoinaan hankittu kaupungin omistukseen. Kaavalla ja sen muutoksella tutkitaan alueen käyttöä asuinrakentamiseen. Alue toteutuessaan vahvistaa Mikkelin houkuttelevien tonttien tarjontaa.

Asemakaavaluonnoksessa alueelle osoitetaan 34 erillispientalotonttia (AO), kaksi asuinpientalotonttia (A), neljä rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten tonttia (AR) ja yksi asuin- ja liikerakennusten tontti (AL). Erillispientalojen tonttien koko vaihtelee n. 850 neliöstä 1200 neliöön. Rakennusoikeus em. (AO) tonteille on osoitettu tehokkuusluvulla 0.25. Asuinpientalotonttien pinta-alat ovat n. 3000 ja 5000m2 ja rakennusoikeus on osoitettu tehokkuusluvulla e=0.35. Rivitalotonttien pinta-alat ovat n. 3000-5000m2 ja rakennusoikeus on osoitettu tehokkuusluvulla e=0.35. Kerroslukuna kaava-alueella on käytetty kahta (II). Kaavan myötä Rakovalkeankatu jatkuu etelään ja alueelle muodostuu uusi katu, jonka nimi päätetään myöhemmin.

Kaavatyön aikana kaupunki on selvittänyt mm. kulttuurihistoriallisia arvoja. Selvityksen perusteella vaaditaan ennen rakennustöiden aloittamista tai rakentamisaikaisen kaivuutyön yhteydessä selvittämään maassa mahdollisesti sijaitsevat kulttuurihistorialliset arvot rakennusalojen osalta. Alueella sijaitsevasta metsästä löydettiin myös naurishautoja, jotka on suojeltu kaavassa sm-1 merkinnällä.

Ranta-alueen viitasammakkohavaintoja (kaavassa s-1 -merkintä) lukuun ottamatta luontoselvityksessä ei tavattu suojeltavia luontotyyppejä tai lajeja.

Kaava-alueen pinta-ala on n. 16,5 ha, kokonaisrakennusoikeus n. 17 600 k- m², josta uutta rakennusoikeutta on n. 17 600 k- m². Aluetehokkuusluku 0,11. Asuinkortteleiden tehokkuusluku on 0,30.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy alustavasti 26. kaupunginosan (Launiala) kortteleita 81-88 sekä virkistys-, katu- ja vesialueita koskevan asemakaavaluonnoksen ja lähivirkistysaluetta koskevan  asemakaavan muutosluonnoksen (Ranta-Launiala), asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Mikkelin rakennusvalvonta, ympäristöpalvelut, kaupunkiympäristö, Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Riihisaari – Savonlinnan museo, Mikkelin kaupungin museot, Museovirasto, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, Suomen luonnonsuojeluliiton Suur-Savon yhdistys, asukasyhdistykset, Etelä-Savon energia Oy, Suur-Savon Sähkö Oyj ja teleoperaattorit.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Ville Nykänen, kaavoitusinsinööri, ville.nykanen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy alustavasti 26. kaupunginosan (Launiala) kortteleita 81-88 sekä virkistys-, katu- ja vesialueita koskevan asemakaavaluonnoksen ja lähivirkistysaluetta koskevan  asemakaavan muutosluonnoksen (Ranta-Launiala), asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Mikkelin rakennusvalvonta, ympäristöpalvelut, kaupunkiympäristö, Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Riihisaari – Savonlinnan museo, Mikkelin kaupungin museot, Museovirasto, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, Suomen luonnonsuojeluliiton Suur-Savon yhdistys, asukasyhdistykset, Etelä-Savon energia Oy, Suur-Savon Sähkö Oyj ja teleoperaattorit.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaavoitusinsinööri Ville Nykänen selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 

Tiedoksi

Maankäyttö- ja kaupunkirakenne/kaavoitusinsinööri, toimistosihteeri

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.