Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 15.5.2025

§ 33 Tiedoksi

Valmistelija

  • Hanna Pasonen, ympäristöpäällikkö, Hanna.Pasonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Vuosittainen ympäristöterveydenhuollon laatujärjestelmään liittyvä johdon katselmus pidettiin 8.4.2025.
Systemaattisen laadunhallinnan tavoitteena on varmistaa toimintatapojen yhteneväisyys, työajan säästö, laadunhallintaan suunnitelmallisuus, toiminnan parantaminen sekä asiakastyytyväisyys. Johdon katselmuksessa oli läsnä terveysvalvonnan johtaja Maria Tirkkonen sekä laatuvastaavat, terveystarkastajat Anneli Tirkkonen ja Marko Nyyssönen. Laatujärjestelmän mukaan katselmus annetaan tiedoksi lautakunnalle. Katselmuksessa käytiin läpi edellisen vuoden laadunhallintaan liittyvät dokumentit, tallenteet ja tulokset ja sisäisten auditointien/laadunhallinnan vuosisuunnitelman toteutus.

Vuonna 2024 tehtiin johdon katselmus vuodelle 2023 sekä yksi sisäinen auditointi. Sisäisen auditoinnin aiheena oli ”Tupakan myyntiluvan käsittely”. Ympäristöterveydenhuoltoon tulleet poikkeamat ja asiakaspalautteet kirjataan ylös. Kaikki vuoden 2024 poikkeamat ja asiakaspalautteet on käsitelty ja suljettu terveysvalvonnan yhteisissä palavereissa, joita pidetään lähes kuukausittain. Katselmuksessa todettiin, että poikkeamat, reklamaatiot ja kehitysideat on käsitelty asianmukaisesti myös terveysvalvonnan palavereissa ja toimintaa kehitetty tarpeen mukaan.

Terveysvalvonnan kuukausipalavereissa käydään säännöllisesti läpi myös mm. tarkastusten määrää. Valtuustolle raportoidaan kaksi kertaa vuodessa suunnitelmallisten tarkastusten määrä ja niiden toteutumisprosentti. Elintarviketiimi osallistui LaatuNetin interkalibrointiin 1/2024, jonka aiheena oli ”Elintarvikepetos”. Interkalibrointiin 2/2024, ”Tupakkavalvonta”, ei osallistuttu. Laadunhallinnalle omassa yksikössä asetetut tavoitteet ovat toteutuneet auditointisuunnitelman sekä poikkeama- ja asiakaspalautehallinnan osalta.

Tavoitteet vuodelle 2025 ovat:

1. Vuonna 2025 tehdään yksi sisäinen auditointi valvonnan kattavuudesta.
2. Laadun varmistamiseksi on käytössä seuraavat mitattavat laatutavoitteet:

  • terveysvalvonnan suunnitelmanmukaiset tarkastukset ja niiden toteuma
  • valvonnan kattavuus
     

3. Sisäisen auditoijan pätevyyksiä on riittävästi ja auditointitiimi on riittävästi resursoitu.
4. Poikkeama/asiakaspalautehallinta on käytössä terveysvalvonnassa, eläinlääkintähuollossa ja johtamisessa.
5. Osallistutaan mahdollisuuksien mukaan LaatuNetin kk-koulutuksiin, laatupäiviin ja auditoijien palavereihin sekä tarpeen mukaan LaatuNetin interkalibrointeihin.
6. Otetaan uudistettu LaatuNet käyttöön.


Itä-Suomen aluehallintoviraston päätös 7.5.2025 ISAVI/3971/2025. 
ELY-keskuksen hakemuksen mukaisesti Puulan juoksutuksessa Kissakoskella poiketaan säännöstelyn lupaehdosta 3) seuraavasti: jos vedenpinta on säännöstelyn ylärajan yläpuolella, mutta kuitenkin korkeuden NN +94,70 m alapuolella, niin juoksutetaan vähintään 15 m3/s. Määräys on voimassa 30.6.2025 asti. Määräys korvaa lupaehdon, jonka mukaan kyseisellä vedenkorkeusalueella vähimmäisjuoksutus on 34 m3/s.

 

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut on antanut 7.5.2025 lausunnon Mikkelin rakennusjärjestysluonnoksesta.
Ympäristöpalvelut pitää Mikkelin rakennusjärjestysluonnoksessa esitettyjä määräyksiä hyvin perusteltuina eikä määräyksissä havaittu ristiriitoja Mikkelin seudun ympäristönsuojelumääräysten kanssa. Myös luvanvaraisuudesta vapautetut korjaus- ja muutostyöt ja niitä koskevat määräykset ovat hyvin perusteltuja. Ympäristöpalvelut pitää hyvänä, että rakennusjärjestysluonnoksessa on otettu aiempaa paremmin ja laaja-alaisemmin huomioon vaatimus luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä rakennuspaikoilla, sekä esitetty määräyksiä puuston, viherpeitteisyyden ja vettäläpäisevien pintojen säilyttämisestä rakennuspaikoilla. Asemakaava-alueen ulkopuolella asuinrakennuspaikalle säädetty 5000 m2:n vähimmäispinta-ala on perusteltu erityisesti vesihuollon edellytysten turvaamisella. Suurempi rakennuspaikka turvaa kaivoveden hyvää laatua, mahdollistaa rakennuspaikan rajoitteiden (esim. kallioisuus, alavat alueet) paremman huomioon ottamisen ja laajemman valikoiman riittävään puhdistustulokseen johtavien kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien valinnassa ja riittävät etäisyydet naapurin rajaan ja naapurin vesihuollon rakenteisiin. Lisäksi Ympäristöpalvelut huomauttaa, että riittävän kokoinen tontti takaa asumismukavuutta ja kohtuullista suojaetäisyyttä naapurustoon nähden muillekin asumiseen liittyville toiminnoille (esim. kotieläimet, paljut, grillit jne.). Ympäristöpalvelut esitti myös muutoksia tai lisäyksiä muutamiin yksittäisiin rakennusjärjestyksen määräyksiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.