Kaupunkikehityslautakunta, kokous 22.4.2025

§ 47 Valtuustoaloite: Tulvaturvallisuuteen varautuminen

MliDno-2024-3545

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Jaana Strandman esitti 11.11.2024 Perussuomalaisten valtuustoryhmän ym. valtuustoaloitteena otsikkoasiasta seuraavaa:

"Mikkelin keskustassa koettiin raju sääilmiö syyskuun 2024 alussa. Rankkasade oli sademäärältään jopa 45milliä/tunnissa. Tämä toi mittavat tulvat keskusta-alueelle. Tulvat aiheuttivat kaikkiaan lähes 2miljoonan euron vahingot Mikkelin kaupungin, hyvinvointialueen ja yrityksien sekä yksityisten henkilöiden omaisuudelle. Mikkelin kaupungin osuus vaurioista oli noin 200000euron luokkaa.

Tulviin varautumisessamme on haasteita. Emme ole riittävästi huomioineet viemäreiden vetokykyä, tulvareittejä ja hulevesien suunnittelua kaupungin keskustassa. Tulvan ja veden voima tuli monille yllätyksenä. Kaupunkimme hulevesiputkilinjoja tulisi lisätä tai rakentaa tilapäinen säilytystila/allas hulevesille. Kaupunki kerää hulevesimaksuja noin 750000euroa vuodessa ja näitä rahoja olisi tärkeää suunnata myös tämän tulvahaasteen ennaltaehkäisemiseksi.

Esitän, että Mikkelin kaupunki ja hyvinvointialue Eloisa ryhtyvät yhteistyössä pikaisiin toimenpiteisiin tulvavarautumisessa. Tarvitsemme tulva-, rankkasade- ja myrsky-toimenpidesuunnitelman. Tämä pitää sisällään kaupungin tulvaohjeen laadinnan, tulvaherkillä alueilla sijaitsevien toimintojen varautumisselvitykset, rakentamisen tulvakoron tarkastelun ja toimenpideohjelman sekä tulvatilanteiden harjoittelun. Tärkeää olisi lisätä myös kaupungin karttapalveluun hulevesitulvariskit ja väliaikaiset lumenvarastointipisteet. Kuntalaisten opastaminen ja ohjeistaminen sekä tiedottaminen ovat erittäin merkityksellisiä asukkaiden turvallisuuden tunteen lisäämiseksi.

Jaana Strandman
Kaupunginvaltuutettu
Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Raimo Heinänen
Satu Taavitsainen, Petri Pekonen, Kati Häkkinen,
Marita Hokkanen, Kirsi Olkkonen, Pirjo Siiskonen,
Katriina Noponen, Risto Rouhiainen"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen valmisteltavaksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään maaliskuussa 2025.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Pekka Kammonen, kaupungininsinööri, Pekka.Kammonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelissä oli kaupunkikeskustan alueella rankkasade 3.9.2024. Rankkasade aiheutti suuria vahinkoja kiinteistöille ja infralle.  Ilmastonmuutoksen on ennustettu lisäävän ja voimistavan rankkasateita ja niiden intensiteettiä. Hulevesitulvien vaaran voidaan olettaa pahantuvan sateiden lisääntymisen sekä täydennysrakentamisen vuoksi. Hulevesien hallinnalla tarkoitetaan hulevesien imeyttämiseen, viivyttämiseen, johtamiseen, viemäröintiin ja käsittelyyn liittyviä toimenpiteitä (MRL 103 b §).

Kaupungin keräämillä hulevesimaksuilla (noin 700 000 euroa vuodessa) katetaan asemakaava-alueiden hulevesijärjestelmien kunnossapito, saneeraukset sekä uudet investoinnit. Hulevesimaksuilla kerättävä summa käytetään vuosittain täysimääräisesti kaupungin hulevesijärjestelmiin. Vuositasolla toimitaan kaupunkikehityslautakunnan hyväksymän investointiohjelman mukaisesti.

Mikkelin kaupungin hulevesijärjestelmä koostuu kadun sivuojista, laskuojista, hulevesiputkistoista, hulevesikaivoista, tulvareiteistä, viivytysrakenteista sekä hulevesialtaista. Mikkelin kaupungilla on ylläpidettävänään noin 270 km hulevesiputkistoja ja yli 14 000 hulevesikaivoa. Hulevesijärjestelmän uushankinta-arvo on noin 40–50 miljoonaa euroa.

Kaupunkialueen pahiten tulvivien kohteiden osalta on käynnistetty hanke (ns. HURAKE) yhteistyössä kaupungin, pelastuslaitoksen, Etelä-Savon ELY-keskuksen sekä alueen kiinteistöjen (isännöinnin) kesken. Tässä hankkeessa haetaan ratkaisuja erityisesti ruutukaava-alueella esiintyviin määrällisiin hulevesiongelmiin. Hankkeen lopputulemana kaupungilla on selvillä ratkaisuvaihtoehdot kustannusarvioineen havaituilla ongelmakohteilla. Vaihtoehtoina tutkitaan hulevesien hallinnan osalta hulevesien viivyttäminen, erilaiset allas- ja säiliöratkaisut ja putkikokojen kasvattaminen. Pelkällä putkikokojen kasvattamisella ei hulevesien tulvimista saada hallintaan.

Mikkelin keskussairaalan alueella kaupunki ja hyvinvointialue Eloisa ovat yhteystyössä aloittaneet ratkaisuvaihtoehtojen kartoituksen vakavan hulevesiongelman poistamiseksi. Suunnitelmassa selvitetään tulvareittien toimivuutta, hulevesiratkaisuja katualueella sairaalan edustalla sekä kiinteistön omat toimienpiteet hulevesitulvaan varautumiseksi. Hulevesihankeen rakentaminen totutetaan yhteistyössä Eloisan kanssa kevään ja kesän 2025 aikana.

Alkuvuodesta 2025 on valmistunut myös hulevesitulvariskien alustava arviointi, jossa esitetään taajama-alueiden hulevesitulvariskikohteet ja arvio riskien suuruudesta. Tulvaherkkien kohteiden osalta suunnittelu on käynnistynyt ja kohteita toteutetaan vuosittaisen valtuuston myöntämän hulevesimäärärahan turvin. Vuonna 2025 pyritään toteuttamaan kolmesta viiteen hulevesikohdetta painottuen tulvaherkimmille (tulvatiistain kokemukset ja simulointi) kohteille. Kohteille on päätetty hakea erillistä lisämäärärahaa vuodelle 2025.

Hulevesien tulvakartta on vapaasti saatavilla Suomen ympäristökeskuksen (Syke) sivuilta. Kaupunki selvittää mahdollisuutta lisätä tiedot hulevesitulvariskikohteista myös kaupungin karttapalveluun. Mahdollisesti karttapalveluun lisättäviä hulevesitulvakohteita olisivat esim. liikenteellistä haittaa aiheuttavat tulvakohteet. Kaupunki on erikseen määritellyt lumen lähisiirtokohteet. Väliaikaisia lumenvarastointipisteitä kaupungilla ei ole.

Kaupunki on tehnyt omat varautumissuunnitelmat toiminnasta poikkeavien olosuhteiden osalta. Suunnitelmia tarkennetaan ja käydään pelastuslaitoksen kanssa lävitse erillisessä palaverissa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle edellä olevan vastauksen tehtyyn valtuustoaloitteeseen.