Kuvaus
Etelä-Savon ja Kaakkois-Suomen maataloustuottajien yhdistykset ovat esittäneet Mikkelin kaupungin hallitukselle kannanoton, jossa ne ilmaisevat huolensa Kaakkois-Suomen lomituspalveluiden toimivuudesta. Yhdistykset ovat tuoneet esille maatalouslomituksen ongelmia, kuten lomitusten peruuntumisia ja viestintäongelmia. Yhdistykset ovat huolissaan maatalouden lomittajatyövoiman riittävyydestä ja pysyvyydestä. Kannanotossa toivotaan Mikkelin kaupungilta toimenpiteitä puutteiden korjaamiseksi.
Lomitusten järjestelyvastuu on MELAn mandaatilla Mikkelin kaupungilla ja palvelun tuottamisena lomituspalveluyksiköllä. Lomituspalvelun järjestämistä vastuualueella ohjaa ja valvoo Maatalousyrittäjien eläkelaitos (Mela). Karjatalousyrittäjillä on oikeus 26-vuosilomapäivään, lisäksi yrittäjällä on oikeus saada sijaisapulomitusta esim. kuntoutukseen, vanhempainvapaaseen tai sairastuessaan. Lomituspalvelut tuottivat vuonna 2024 33 200 vuosilomapäivää.
Kaakkois-Suomen lomituspalveluilla on muodostettu yhteiset asiakkuuksien toimintamallit, joilla pyritään takaamaan MELAn ohjauksen noudattaminen, yrittäjille suunnatun palvelun saatavuus ja asiakkaiden yhdenvertainen kohtelu, jonka tulee näkyä alueella tilakohtaisena lomitusresurssin saatavuutena. Lomituspalveluohjaajat kertaavat kyseisen toimintamallin ja etsivät jatkuvalla työssä oppimisella toimivia ratkaisuja virheiden ehkäisemiseksi.
Kaakkois-Suomen lomituspalveluiden yhteisen toimintamallin mukaan lomituksen muutoksista on aina oltava yhteydessä yrittäjään tai hänen varahenkilöön. Sovittuja lomituksia ei voida peruuttaa ilman yhteisymmärrystä.
Lomitusten järjestelyvastuu on lomituspalveluyksikön hallinnolla. Yrittäjät ja lomittajat eivät voi sopia lomituksia suoraan kunnallisessa lomituksessa. Lomitukset tulee suunnitella ja toteuttaa lain mukaisesti. Lomittajien työvuorosuunnittelussa on otettava huomioon työehtosopimuksen vaatimukset. Mikäli lomituspalveluilla ei ole tarjota lomittajaa, yrittäjän itse esittämä lomittaja voi tulla hyväksytyksi toimeen.
Maatalousyrittäjien eläkelaitos (Mela) korostaa ohjauksessaan, että yrittäjällä on vastuu varajärjestelmästään tilalla siihen asti, kun lomitus voidaan järjestää. Lomituspalvelut eivät voi toimia varajärjestelmänä.
Kaakkois-Suomen lomituspalveluilla on jatkuvasti avoinna oleva lomittajahaku kuntarekryssä. Lomittajien työpaikkahakemuksen paikkakunnat tarkennetaan, jotta rekrytointi jatkossa niin, että se kattaa koko yksikön alueen. Yrittäjien ja lomittajien lukumäärä vaihtelee eri puolilla paikallisyksikköä. Kaakkois-Suomen lomituspalvelut on kartoittanut lomittajien halukkuutta siirtyä lyhyt- tai pitkäjänteisesti alueille, joilla on eniten lomitustarvetta.
Lomittajien palkkausta on tarkasteltu määrärahojen puitteissa. Vuonna 2024 lomittajien palkankorotukset olivat merkittäviä. Lomittajien työkykyyn liittyviä asioita käsitellään työnjohtokäynneillä ja koulutuksissa. Lomittajien työkyvyn säilyttämiseksi tarjotaan ennakoivaa tukea. Paikallinen sopimus maatalouslomittajien korkeammasta kilometrikorvauksesta on päätetty (KH § 118 24.3.2025).
Lomituksen hallinnon työtehtäviä rseursoitiin ja esihenkilölinjauksia tarkennettiin keväällä 2024. Saadun asiakaspalautteen perusteella tulokset eivät ole olleet riittävät. Keväälläällä 2025 tehtäviä resursoidaan ja tehtävien kuvia ja vastuita jäsennellään uudestaan. Kaupunginhallitus on tehnyt Lomitushenkilön virkanimikkeen muutoksesta asiakkuuspäälliköksi (siirtyminen lomituksen linjaesimiestehtävään) on päätetty (KH § 119 24.3.2015).
Lomituspalveluiden yhteisen sähköpostin automaattiviesti on korjattu, asiakkaita pyydetään pyytämään vastaanottokuittaus, jos automatisoitu vastausviesti ei saavu. Kaakkois-Suomen lomituspalveluilla on käytössään yksi palvelunumero, johon yrittäjä voi soittaa virka-aikana. Palvelun toimivuutta ja saatavuutta tarkastellaan ja palvelua korjataan mm. puhelinoperaattorin toimittamien raporttien avulla.
Lomitushallinto on parantanut tiedottamista sähköpostitse, mm. yhteistoimintaryhmän kokousmuistiot lähetetään maatalousyrittäjille. Lomitushallinto toivoo, että yksittäiset ongelmat tuodaan suoraan ja välittömästi lomituspalveluiden tietoon, jotta niihin voidaan reagoida nopeasti.
Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela tarjoaa Kaakkois-Suomen lomituspalveluiden avuksi selvityksen lomituksen prosessien läpikäymiseen ja korjaamiseen.
Kaakkois-Suomen lomituspalvelut ottavat käyttöön Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen selvitystyössä esitettävät korjaavat toimenpiteet palveluiden parantamiseksi.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi
Kaupunginhallitus antaa edellä olevan vastauksen Etelä-Savon ja Kaakkois-Suomen maataloustuottajien tekemään kannanottoon.
Päätös
Hyväksyttiin.
Merkitään, että Jatta Juhola saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.