Kaupunginhallitus, kokous 24.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 118 Paikallinen sopimus maatalouslomittajien kilometrikorvaus korkeampi korvaus

MliDno-2025-595

Valmistelija

  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Maatalouslomittajien matkakustannusten korvaukseen sovelletaan Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) liitettä 16. KVTES:n liitteen 16 § 5 mukaan kilometrikorvausten euromäärä laskee 5 000 ensimmäisen kilometrin jälkeen. KVTES pöytäkirjamerkinnän mukaan kilometrirajaa on 1.5.2022 lukien muutettu 7 000 kilometriin. Pöytäkirjamerkintä on voimassa sopimuskauden 1.5.2022-30.4.2025.

Etelä-Savon Jyty ry, Maatalouslomittajat ry, Etelä-Savon JHL ja Mikkelin kaupunki ovat käyneet pääsopimuksen mukaiset paikallisneuvottelut maatalouslomittajien alentamattoman kilometrikorvausrajan nostamisesta 7 000 kilometristä 15 000 kilometriin. Paikallisella sopimuksella kaupungin on tarkoitus poiketa KVTES:n Liite 16:n 5 §:n mukaisesta matkakustannusten korvauksesta  7 000 kilometriin asti siten, että toistaiseksi korkeampi korvaus maksetaan 15 000 kilometriin asti Mikkelin kaupungin palveluksessa oleville maatalouslomittajille. Paikallinen työehtosopimus on voimassa toistaiseksi. Paikallinen työehtosopimus irtisanotaan mikäli valtio ei enää korotettua korvausta kustanna.

Paikallisen työehtosopimuksen tarkoitus on tarve turvata lomittajien saatavuus ja siten varmistaa lakisääteisten lomituspalvelujen järjestäminen maatalousyrittäjien lomituspalvelulain (20.12.1996/1231) mukaisesti. Mikkelin kaupungin lomituksen paikallisyksikkö on laaja kolme maakunnan kokoinen alue ja maatalouslomittajien työmatkat ovat työkohteitten vähentyessä laajemmalla alueella, mikä lisää päivittäisen työmatkan pituutta. Kaakkois-Suomen lomituspalveluissa on ollut alkuvuoden ajan avoimena useita määräaikaisia, sekä vakituisia maatalouslomittajien työpaikkoja ja niitä ei ole saatu täytettyä. Paikallisella sopimuksella pyritään turvaamaan lakisääteisten lomituspalvelujen toteutuminen ja turvaamaan maatalouslomittajien saatavuutta. Maatalouslomittajilla ei ole mahdollisuutta käyttää työnantajan yhteiskäyttöautoja työmatkojen tekemiseen.

Mikkelin kaupunki on pyytänyt Melalta 17.3.2025 ennakkoratkaisua (LPL 37 §) KVTES:n mukaisen 7 000 km korvausrajan nostosta 15 000 km:iin vuonna 2025 ajettujen kilometrien osalta ja syntyvien kustannusten korvaamiseen valtion varoista. Maatalousyrittäjien eläkelaitos (MELA) on asiasta antanut ennakkoratkaisun. Mikäli Mikkelin kaupunki maksaa paikalliseen sopimukseen perustuen maatalouslomittajille matkakorvausta ennakkoratkaisupyynnön mukaisesti KVTES:n velvoittamaan korvausta suurempana, kulut voidaan korvata valtion varoista. Mikkelin kaupungille ei näin synny kustannuksia paikallisesta sopimuksesta.

Esityslistan liitteenä on paikallinen työehtosopimus maatalouslomittajien kilometrikorvauksesta.

Mikkelin kaupungin hallintosäännön 6 luku Toimielinten tehtävät ja toimivallan jako 29 § Kaupunginhallituksen tehtävät ja toimivalta kohdan 6 mukaan kaupunginhallitus hyväksyy paikalliset virka- ja työehtosopimukset, ellei se ole tältä osin siirtänyt päätösvaltaansa kaupungin muulle viranomaiselle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan paikallisen työehtosopimuksen voimaantulevaksi välittömästi ja oikeuttaa kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan allekirjoittamaan paikallisen sopimuksen. Paikallinen sopimus on voimassa toistaiseksi ja irtisanottavissa päättymään heti, mikäli ylimääräisten korvausten osalta tulee muutoksia valtion korvausten osalta.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Maaseutu- ja lomituspalvelut/ lomituspalvelupäällikkö, lomitusesihenkilö, maaseutujohtaja, henkilöstöpalvelut, pääluottamusmies Etelä-Savon Jyty, luottamusmies Maatalouslomittajat ry, pääluottamusmies Etelä-Svaon JHL

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. 

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Sikäli kuin päätöksessä on kysymys virka- tai työehtosopimuksen tulkinnasta tai soveltamisesta, ei viranhaltija tai työntekijä saa siihen hakea muutosta oikaisuvaatimuksin tai valittamalla taikka saattaa sitä hallintoriita-asiana käsiteltäväksi, jos hänellä tai viranhaltija-/työntekijäyhdistyksellä on oikeus saattaa asia vireille työtuomioistuimessa.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.