Kaupunkikehityslautakunta, kokous 18.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma 2040

MliDno-2025-1072

Valmistelija

  • Eija Yli-Halkola, liikennesuunnittelija, eija.yli-halkola@mikkeli.fi

Kuvaus

Liikennejärjestelmä on kokonaisuus, joka muodostuu kaikki liikennemuodot kattavasta henkilö- ja tavaraliikenteestä, niitä palvelevista liikenneverkoista, liikenteen palveluista, liikennevälineistä, liikennettä ohjaavista järjestelmistä, viestintäyhteyksistä ja liikennetiedosta. 

Mikkelin seudun ensimmäinen liikennejärjestelmäsuunnitelma valmistui vuonna 2011, ja sen rinnalla seudulle tehtiin maankäytön rakennemalli. Suunnitelman pohjalta valmisteltiin ensimmäinen liikennejärjestelmän kehittämisen aiesopimus, jota on päivitetty säännöllisesti. Viimeisin seudun liikennejärjestelmän kehittämistavoitteet, sopimuskaudella edistettävät toimenpiteet ja seurantakäytännöt sisältävä aiesopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun. Sopimuksen seurantaa ja jatkuvaa seudullista liikennejärjestelmätyötä koordinoimaan on keskeisten sidosryhmien edustajista koottu liikennejärjestelmätyöryhmä, joka on toiminut aktiivisesti vuodesta 2011 lähtien. Työryhmässä ovat edustettuina seudun kuntien lisäksi Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Liikenneturva, Pohjois-Savon ELY-keskus, Etelä-Savon ELY-keskus, Väylävirasto ja Traficom. Mikkelin seutu on mukana Itä-Suomen seutujen liikennejärjestelmäyhteistyössä, jota on vuodesta 2008 tukenut seudullinen koordinaattorihanke.

Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman suunnittelualue kattaa Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan kuntien sekä Mikkelin kaupungin alueet. Liikennejärjestelmäsuunnitelma toteutettiin konsulttitoimeksiantona, ja sen valmistelua ohjasi Mikkelin seudun liikennejärjestelmätyöryhmä. Suunnitelman laadintaa ovat ohjanneet valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma (Liikenne12-suunnitelma), Itä Suomen liikennestrategia (2023) ja Etelä Savon liikennejärjestelmäsuunnitelma (2024), joiden lisäksi keskeisiä lähtökohtia ovat tarjonneet maakunnan ilmastotyö, kuntien strategiat ja ilmasto-ohjelmat, Pohjois-Savon ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelma sekä teema- ja kulkutapakohtaiset edistämisohjelmat.  

Mikkelin seudun uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma tähtää vuoteen 2040. Epävarmaksi ja epävakaaksi muuttunut toimintaympäristö edellyttää uudenlaista sopeutumiskykyä ja varautumista myös liikennejärjestelmän suunnittelulta. Seudun haastava väestökehitys, heikot julkistalouden näkymät ja päästövähennysvelvoitteet asettavat keskeiset reunaehdot myös liikennejärjestelmän kehittämistarpeille ja -mahdollisuuksille. Toimintaympäristön merkittävimmiksi muutostekijöiksi Mikkelin seudun liikennejärjestelmän kehittämisen kannalta tunnistetiin vaihtoehtoisten käyttövoimien yleistyminen, kokonaisturvallisuuden kehitys, elinkeinorakenteen muutos ja kausiasukkaiden määrä. Liikennejärjestelmäsuunnitelman uudistamisen painotuksia ovat tulevaisuuden tarpeisiin vastaaminen, liikennejärjestelmäsuunnittelun kytkeminen nykyistä vahvemmin ilmasto- ja hyvinvointityöhön ja liikennejärjestelmäsuunnittelun kumppanuusnäkökulman vahvistaminen. Etelä-Savon hyvinvointialueen Eloisan rooli sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastuspalvelujen järjestäjänä alueella on otettu huomioon työssä. Valtion aluehallintoa uudistetaan Orpon hallitusohjelman mukaisesti – vuoden 2026 alussa Suomeen perustetaan kymmenen uutta elinvoimakeskusta. ​

Ulkoisen vuorovaikutuksen keskeisimmät sidosryhmät olivat elinkeinoelämä ja kuntapäättäjät. Työn alussa toteutettiin päättäjä- ja viranhaltijakysely ja tehtiin elinkeinoelämän haastatteluja. Työn aikana pidettiin kaksi työpajaa, joista ensimmäisessä käsiteltiin suunnitelman tavoitteita ja jälkimmäisessä tavoitteita tukevia toimenpiteitä, tehtäviä ja prosesseja. Työssä ei tehty asukasvuorovaikutusta, mutta aiempia teemakohtaisia selvityksiä hyödynnettiin käyttäjätarpeiden tunnistamisessa.

Mikkelin seudun liikennejärjestelmän kehittämistavoitteet on muodostettu edellä esitettyjen laaja-alaisempien suunnitelmien ja strategioiden pohjalta.  Niitä on työstetty yhteistyössä seudun toimijoiden kanssa sellaiseen suuntaan, joka parhaiten soveltuu Mikkelin seudun erityispiirteisiin. Tavoitteet on muotoiltu neljän pääteeman alle: saavutettavuus, turvallisuus, kestävyys ja tasa-arvoisuus. Liikennejärjestelmän kehittämisen toimenpideohjelma rakentuu tavoitteille ja nojaa ns. neliporrasperiaatteeseen, jossa pyritään turvaamaan tavoiteltava palvelutaso pienin askelin ja kustannustietoisesti erityyppisiä keinoja yhdistämällä ja ketjuttamalla. Suunnitelman toimenpiteet on valikoitu siten, että ne ovat seudullisten toimijoiden edistettävissä ja ne tarkentavat erityisesti valtakunnallisia, ylimaakunnallisia ja maakunnallisia toimenpiteitä. Toimenpideohjelma on luokiteltu kolmeen toimenpideluokkaan: 1) strateginen perusta, 2) liikenneverkot ja 3) liikenteen palvelut ja liikkumisen ohjaus. Toimenpideluokkien alla on esitetty toimenpidekokonaisuuksia. Kokonaisuudet muodostuvat toimista ja tehtävistä, jotka on ohjelmoitu toteutettavuuden, toteutusjärjestyksen ja aiesopimuksen päivittämisen näkökulmista. Varsinaisten toimenpiteiden lisäksi ohjelmassa esitetyt merkittävät infrakohteet lukeutuvat liikenneverkon turvaamisen luokkaan. Niiden edistämisvastuu on pitkälti muiden kuin seudun toimijoiden omissa käsissä, mistä syystä ne ovat luonteeltaan vaikuttamistyön kautta edistettäviä. 

Suunnitelman toteutus pohjautuu säännöllisesti noin neljän-viiden vuoden välein päivitettävään Mikkelin seudun liikennejärjestelmän kehittämisen aiesopimukseen. Suunnitelman valmistuttua liikennejärjestelmätyöryhmä päivittää aiesopimuksen, joka viedään sopimusorganisaatioiden päätöksentekoon. Aiesopimuksessa sovitaan lähivuosina edistettävistä kehittämistoimenpiteistä. Liikennejärjestelmätyöryhmä ohjelmoi vuosittain toimenpiteet. Toimenpiteiden toteuttamisesta ja kustannusjaosta tehdään erilliset päätökset. Liikennejärjestelmäsuunnitelman jalkautukseen liittyvät läheisesti kuntien liikenneturvallisuustyöryhmät ja hyvinvointialue sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastuspalvelujen järjestäjänä. 

Suunnitelman seuranta käsittää sekä tehtyjen toimenpiteiden toteutumisen seurannan että vaikuttavuuden arvioinnin. Mikkelin seudulla seurataan aiesopimuksen toimien lisäksi liikennejärjestelmäsuunnitelman toimenpiteiden edistymistä ja toteutumista. Vaikuttavuuden arvioinnin kehittämiseksi tehdään parhaillaan Itä-Suomi-tason kehittämistyötä, jossa kehitettävä toimintamalli seurantamittareineen otetaan jatkossa käyttöön myös Mikkelin seudulla.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää hyväksyä Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman 2040.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Kari Hillo Ramboll Oy:stä esitteli suunnitelmaa kaupunkikehityslautakunnalle ja oli läsnä kokouksessa tämän pykälän ajan.

Merkitään, että joukkoliikenneinsinööri Liisa Heikkinen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Infra- ja viheraluepalvelut, Pohjois-Savon Ely-keskus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunkikehityslautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.