Kaupunginhallitus, kokous 17.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 Kaupunginjohtajan johtajasopimuksen ja palkkauksen tarkistaminen

MliDno-2024-2852

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtaja Janne Kinnusen välisen johtajasopimuksen mukaan kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja käyvät vuosittain helmikuun loppuun mennessä keskustelun kaupunginjohtajan työn painopisteistä ja odotuksista seuraavalle kaudelle ja keskustelun tulos saatetaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Edelleen sopimuksen mukaan arviointikeskustelun pohjaksi suoritetaan vuosittain kaupunginhallitukselle ja valtuuston puheenjohtajille suunnattu arviointikysely. Arvioinnin kohteena on mm. toiminnan tuloksellisuus, johtajan osaaminen, vastuunotto, sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin, yhteistoiminta, palvelukykyisyys ja kunnan kokonaistilanteen kehitys sekä kaupunginjohtajan tosiasiallinen mahdollisuus vaikuttaa siihen.

Kaupunginhallituksen vuodelle 2023 asettamina painopistealueina on arvioitu johtajasopimukseen kirjatut seuraavat asiat: kuntatalouden vakauttaminen, kuntakonsernin omistajaohjauksen kehittäminen, Mikkelin myönteisen julkisuuskuvan kehittäminen, kaupungin kehittämisalustojen eteenpäin vieminen, elinvoimatoiminnan organisointi sekä aktiivinen edunvalvonta.

Kaupunginhallituksen jäsenille ja valtuuston puheenjohtajille jaettiin arviointikysely huhti-toukokuun vaihteessa 2024. Vuoden 2024 tavoitteet laaditaan kaupunginjohtajan työn arvioinnista käydyn keskustelun jälkeen ja tuodaan erikseen hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle.

Hallintosäännön 156 §:n mukaan toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Koska kyse on kaupunginjohtaja Janne Kinnusen omasta asiasta, asia tulisi käsitellä kaupunginhallituksen puheenjohtajan selostuksen pohjalta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Pekka Pöyry, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, pekka.poyry@mikkeli.fi

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja esittelee arviointikyselyn tulokset,​ jonka jälkeen kaupunginhallitus keskustelee kaupunginjohtaja Janne Kinnusen työn arvioinnista,​ vuoden 2024 tavoitteista sekä johtajasopimuksen mahdollisesta päivittämistarpeesta.

Keskustelun pohjalta kaupunginhallituksen puheenjohtaja käy johtajasopimuksen mukaisen kehittämiskeskustelun kaupunginjohtajan kanssa.

Päätös

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja esitteli arviointikyselyn tulokset. Kaupunginhallitus keskusteli kyselyn tuloksista sekä johtajasopimuksen tavoitteiden täsmentämisestä.

Merkitään, että Heidi Hänninen, Petri Mattila, Topi Heinänen ja Ari Liikanen poistuivat tämän pykälän alussa. 

Merkitään, että Pekka Pöyry toimi tämän pykälän aikana sihteerinä. 

Valmistelija

  • Pekka Pöyry, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, pekka.poyry@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 21.11.2022 § 442 hyväksynyt kaupunginjohtajan johtajasopimuksen. Johtajasopimuksen 6. kohdassa palkka on sovittu muodostuvan kokonaispalkasta ja autoedun arvosta sekä vuosittaisesta kaupunginjohtajan työn arviointimenettelystä ja neuvotteluista palkan tarkistuksista.  

Kaupunginhallituksen puheenjohtajisto ja kaupunginjohtaja on neuvotelleet johtajasopimuksen tarkistuksista. Johtajasopimuksen 6. kohtaa on tarkennettu autoedun arvon osalta vastaamaan nykyistä verotusarvoa. Verotusarvo on enintään 1145 euroa kuukaudessa aikaisemman 1100 euron sijaan. Autoedun arvo lisätään kokonaispalkkaan. Kokonaispalkka muodostuu tällöin euromääräisestä rahapalkasta ja autoedun arvosta. Siinä tapauksessa, että kaupunginjohtaja haluaa luopua vapaasta autoedusta, lisätään luopumishetkellä noudatettava autoedun verotusarvo rahapalkkaan.

Sopimuksen mukaan kaupunginjohtajan työn arviointimenettelyn yhteydessä arvioidaan palkan taso ja neuvottelut palkan tarkistuksista käydään kaupunginhallituksen toimikauden mukaisesti kolmen vuoden välein. Sopimusta on tässä yhteydessä tarkoituksenmukaista tarkentaa siten, että sopimuksessta poistetaan sopimuksen allekirjoitusvaiheessa asetetut tavoitteet vuodelle 2023 sekä arviointimenettelyn tarkastelujakso vastaa kaupunginhaliltuksen toimikautta, jolloin tarkastelu tehdään jatkossa kahden vuoden välein.

Kaupunginjohtajan työnarviointi on toteutettu syksyllä 2024. Samalla asettiin kaupunginjohtajalle tavoitteet vuodelle 2025. Neuvotteluissa on todettu, että tässä yhteydessä ei ole tarkoituksenmukaista tehdä uutta arviointia vaan palkantarkistuksessa hyödynneteään syksyllä 2024 tehtyä arviointa.  

Sopimusluonnos on liitteenä.

Hallintosäännön 145 §:n mukaan toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Koska kyse on kaupunginjohtaja Janne Kinnusen omasta asiasta, asia tulisi käsitellä kaupunginhallituksen puheenjohtajan esittelystä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pekka Pöyry, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, pekka.poyry@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää, että kaupunginjohtaja Janne Kinnusen kokonaispalkka on 14.057,09 euroa kuukaudessa 1.3.2025 alkaen. Kokonaispalkka muodostuu tällöin euromääräisestä rahapalkasta ja autoedun arvosta (1145 e/kk). Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että sopimuksesta poistetaan vuoden 2023 tavoitteet ja muutetaan siten, että neuvottelut palkan tarkistuksista käydään 2. vuosi.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Jaana Strandman esitti, että Mikkelin kaupunginjohtajan palkkaa ei koroteta tässä vaiheessa 8%. Mikkelin valtuuston hyväksymässä talousarviokirjassa 2025 on sopimuskorotusarvio 3,3% palkkoihin tälle vuodelle, joka koskee siis myös kaupunginjohtajan palkkaa. Kevään 2025 aikaan on siis tulossa , Kunta-alan yleinen virka- ja työehtosopimus,uudistus joka tuo palkkaukseen tarkistukset myös kaupunginjohtajan osalta. Talousarviokirjassamme edellytetään talouden tasapainottamista mm. palkkamenojen hillitsemisellä. Me emme ole talousarviossa varautuneet tämän kokoiseen kaupunginjohtajan palkan korotukseen. Kaupunginjohtajan palkan arvioinnin yhteydessä perusteena ei voi käyttää vastaavien kokoisien kuntien kuntajohtajien palkan vertailua vaan tässä tulee arvioida kaupunkimme johtamisen työn tuloksellisuutta, johtamisosaamista ja vaikuttavuutta sekä mainekuvaa. Suomessa keskimääräinen kaupunginjohtajan palkka on ollut vuonna 2023 10660e. Mikkelin kaupunginjohtajan tärkein tavoite on kuntatalouden vakauttaminen. Siinä Esen vähemmistöosuuden myynti auttoi, mutta käyttötalous ei edelleenkään ole kaupungissa tasapainossa ja veroprosenttimme lasku ei ole toteutunut. Myöskin kaupungin strateginen johtaminen edunvalvonnallisesti on tärkeää. Mikkeli oli juuri julkaistujen kuntaranking tilaston peränpitäjiä. Elinkeinotoimintojen organisointi ja elinvoiman vahvistaminen ovat edelleen matalalla. Puhutaan pöhinäprojektista, mutta käytännön toimenpiteet ja tulokset kaipaavat vielä yrityksien sijoittumista Mikkeliin ja työpaikkojen lisääntymistä. Mikkelin mainekuvan parantaminen ja luottamuksen palauttaminen kaupungin juridiseen osaamiseen ja prosessien valvontaan tarvitsee edelleen kohennusta. Kaupungissamme on useita kehittämisalustoja, joiden kokonaisuus ja vaikuttavuus on jäänyt vielä hataraksi. Myöskin sisäinen organisaation kehittäminen pontevaksi ja suoraviivaiseksi sekä nopeaksi on kuntalaisten, yrityksien ja vapaa-ajanasukkaiden etu. Tällä viittaan mm. Kaavoitukseen ja lupamenettelyihin sekä yritysmäiseen toimintakulttuuriin.

Koska kukaan ei kannattanut Jaana Strandmanin esitystä, se raukesi.

Merkitään, että Jaana Strandman jätti asiasta eriävän mielipiteen, joka on samansisältöinen kuin hänen muutosesityksensä.

Lisäksi Jarno Strengell esitti, että kaupunginjohtaja Janne Kinnusen palkankorotus on 1.1.2023 – 1.3.2025 välisenä aikana yleiskorotukset ja autoetu huomioiden 7 prosenttia eli 868 euroa kuukaudessa, jolloin kokonaispalkka on 1.3.2025 alkaen 13 268 euroa kuukaudessa. Kunnan muiden työntekijöillä KVTES palkan yleiskorotukset ovat samaan aikaan noin 4,5 prosenttia eli 3000 euroa kuukaudessa saavalla 135 euroa kuukaudessa. Pohjaesityksessä Janne Kinnusen palkka nousisi 12 400 eurosta 1.1.2023 – 1.3.2025 välisenä aikana 13,4 prosenttia eli 1657 euroa kuukaudessa (lähes 20 000 euroa vuodessa), jolloin kokonaispalkka olisi 14 057 euroa kuukaudessa. Pohjaesityksessä kaupunginjohtajan palkka nousisi lähes samalle tasolle Joensuun, Lappeenrannan ja Rovaniemen kaupunginjohtajien palkan kanssa, joissa on 50 prosenttia enemmän asukkaita. Jos samalla pohjaesitysmallilla mentäisiin seuraavatkin kahden vuoden välein tehtävät palkantarkistukset (yleiskorotukset huomioiden), nousisi kaupunginjohtaja Janne Kinnusen palkka kuudessa vuodessa noin 5000 euroa. Edellä mainitun johdosta, maltillisempi 7 prosentin palkankorotus (yleiskorotukset huomioiden) on tällä kertaa paikallaan. Kaupungin- ja kunnanjohtajien 2023 keskimääräinen kokonaisansio oli 9 027 euroa.

Koska kukaan ei kannattanut Jarno Strengellin esitystä, se raukesi.

Merkitään, että Jarno Strengell jätti asiasta eriävän mielipiteen, joka on samansisältöinen kuin hänen muutosesityksensä.

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. 

Merkitään, että kaupunginjohtaja Janne Kinnunen (osallisuusjäävi), viestintä- ja markkinointipäällikkö Heidi Hänninen ja talousjohtaja Tiia Tamlander poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Henkilöstöjohtaja Petri Mattila ja hallintojohtaja Ari Liikanen vastasivat hallituksen jäsenten kysymyksiin taustatietoihin liittyen, jonka jälkeen he poistuivat kokouksesta. Ilmoitukset hyväksyttiin.

Merkitään, että sihteerinä tämän pykälän ajan toimi puheenjohtaja Pekka Pöyry.  

Tiedoksi

Kaupunginjohtaja, henkilöstöpalvelut, Meidän IT ja talous Oy/palkanlaskenta

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. 

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Sikäli kuin päätöksessä on kysymys virka- tai työehtosopimuksen tulkinnasta tai soveltamisesta, ei viranhaltija tai työntekijä saa siihen hakea muutosta oikaisuvaatimuksin tai valittamalla taikka saattaa sitä hallintoriita-asiana käsiteltäväksi, jos hänellä tai viranhaltija-/työntekijäyhdistyksellä on oikeus saattaa asia vireille työtuomioistuimessa.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.