Kuvaus
Valtioneuvosto julkaisi 30.5.2024 tuntijakoasetuksen, jossa perusopetuksen tuntimäärään on lisätty kolme vuosiviikkotuntia luokille 1-6. Tuntijakoasetus astuu voimaan 1.8.2025. Tarkennettu tieto kohdentumisesta ja siirtymäkausien tuntijakovaatimuksista saatiin Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 23.8.2024.
Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman Vahva ja välittävä Suomi mukaan hallitus panostaa luku-, kirjoitus- ja laskutaidon perustaitojen oppimiseen kasvattamalla perusopetuksen vähimmäistuntimäärää kolmella vuosiviikkotunnilla laajentamatta opetussuunnitelmaa.
Valtioneuvoston päätöksen (30.5.2024) mukaisesti perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijakoa (422/2012) koskevaa asetusta on muutettu. Niin sanotun tuntijakoasetuksen muutoksella (286/2024) vuosiluokilla 1.-2. äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen ja matematiikan opetusta lisättiin yhdellä vuosiviikkotunnilla. Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiainetta opetetaan vuosiluokilla 1.-2. yhteensä 15 vuosiviikkotuntia ja matematiikkaa yhteensä 7 vuosiviikkotuntia. Lisäksi vuosiluokille 3.-6. lisättiin yksi vuosiviikkotunti äidinkieli ja kirjallisuus -oppiainetta, jolloin opetuksen määrä vuosiluokilla 3.-6. on yhteensä 19. Samalla myös perusopetusasetusta (287/2024) muutettiin siten, että opetuksen keskimääräisiä vähimmäistuntimääriä työviikossa nostettiin.
Vuosiviikkotuntien tarkemmasta kohdentamisesta päätetään paikallisesti. Perusopetuksen oppiaineiden opetussuunnitelmaperusteisia tavoitteita ei lisätä, vaan ainoastaan resursoidaan lisää aikaa nykyisten tavoitteiden oppimiseen. Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan opetuksen lisäämisen tarkoituksena on vahvistaa kaikkien oppilaiden oppimisen perustaa luku-, kirjoitus- ja matemaattisissa taidoissa.
Uusi tuntijako (286/2024) ja sen mukaiset paikalliset opetussuunnitelmat otetaan käyttöön 1.8.2025.
Tuntijakouudistuksen myötä äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta tulee järjestää luokilla 1.-2. vähintään 15 vuosiviikkotuntia ja luokilla 3.-6. 19 vuosiviikkotuntia sekä matematiikan opetusta luokilla 1.-2. vähintään 7 vuosiviikkotuntia 1.8.2025 alkaen. Opetuksen järjestäjä voi päättää paikallisessa opetussuunnitelmassa, kuinka edellä mainitut lisätunnit sijoitetaan vuosiluokille 1.-2. ja 3.-6.
Mikkelin perusopetuksen opetussuunnitelmaan esitetään äidinkielen ja kirjallisuuden osalta tuntijakoon seuraavaa muutosta:
- 8 vuosiviikkotuntia 1. luokalla (+1 vvt aiempaan)
- 7 vuosiviikkotuntia 2. luokalla
- 6 vuosiviikkotuntia 3. luokalla (+1 vvt aiempaan)
- 5 vuosiviikkotuntia 4. luokalla
- 4 vuosiviikkotuntia 5. luokalla
- 4 vuosiviikkotuntia 6. luokalla
Ja matematiikan osalta tuntijakoon esitetään seuraavaa muutosta:
- 3 vuosiviikkotuntia 1. luokalla
- 4 vuosiviikkotuntia 2. luokalla (+1 vvt aiempaan)
- 3.-6. luokilla ei muutoksia
Opetusjohtaja on valmistellut tuntijakomuutosta yhdessä Tulevaisuuden koulu -ohjausryhmän, perusopetuksen johtoryhmän sekä perusopetuksen rehtoreiden ja opettajien kanssa. Alkavana lukuvuonna 2025-2026 on voimassa vielä B1-ruotsin tuntijakoon tulleiden muutosten takia siirtymäkauden tuntijako. Nämä alakoulun äidinkieleen ja matematiikkaan lisättävät tunnit tulevat tuntijakoon 1.8.2025 alkaen. Kyseisissä lisätunneissa ei ole käytössä siirtymäkautta. Lopullinen tuntijako ilman aiempien tuntijakomuutosten siirtymäkausivaikutuksia tulee voimaan 1.8.2026.
Mikkelin perusopetuksessa on käytössä oma tuntijako erikoisluokilla eli musiikki- ja urheiluyläkoululuokilla, joka laaditaan koko perusopetuksen ajalle, vaikka musiikkiluokka alkaa vasta 3. luokalta ja urheiluyläkoulu 7. luokalta. Tästä syystä myös niiden tuntijaot päivitetään aina, kun tuntijakoon tulee muutoksia.
Tulevaisuuden koulu -ohjausryhmä sekä koulujen rehtorit ja opettajat ovat osallistuneet laatimalla omia ehdotuksia tuntijakomuutoksista. Näitä on käyty laajasti läpi ja kerätty kommentteja koskien eri vaihtoehtoja. Valmistelun tuloksena on päädytty esittämään 1.8.2025 alkaen yllä olevaa tuntijakoa.
Valmistelun pohjalta esitetään liitteinä olevia perusopetuksen yleistä tuntijakoa, musiikkiluokkien tuntijakoa ja urheiluyläkoulujen tuntijakoa käyttöön otettavaksi 1.8.2025.
Huomioidaan kuitenkin se, että aiemmin hyväksytty B1-ruotsin tuntijakomuutoksen aiheuttama siirtymäkausi on voimassa lukuvuoden 2025-2026 ajan.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi
Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy liitteenä olevat perusopetuksen tuntijaon, musiikkiluokkien tuntijaon sekä urheiluyläkoululuokkien tuntijaon, joissa on huomioitu äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan lisätunneista johtuvat muutokset. Tämä tuntijako tulee käyttöön 1.8.2025 alkaen.