Kaupunginhallitus, kokous 16.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 342 Mikkelin kaupungin kotoutumisohjelma

MliDno-2023-234

Valmistelija

  • Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kotoutumislaki muuttuu 1.1.2025 alkaen. Kotoutumislain tavoitteena on vahvistaa maahanmuuttaneiden työllisyyttä, työllisyyttä tukevia valmiuksia, kielitaitoa ja osallisuutta yhteiskuntaan. Lain tavoitteena on myös edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja myönteistä vuorovaikutusta eri väestöryhmien kesken. 

Laki kotoutumisen edistämisestä uudistetaan niin, että se ottaa huomioon eduskunnan edellytykset kotoutumisen edistämisestä ja muuttuneen toimintaympäristön. Uusi laki korvaa nykyisin voimassa olevan samannimisen lain. Uudistettu kotoutumislaki (681/2023) tulee voimaan 1.1.2025 yhtä aikaa TE-palvelujen uudistuksen kanssa.

Osana maan hallituksen säästötoimia on ollut lausuntokierroksella 24.10.2024 saakka lakiesitys, jossa esitetään muutoksia kuntien kotoutumislain (681/2023, voimaan 1.1.2025) mukaisiin velvoitteisiin ja tehtäviin. Tässä yhteydessä esitetään mm. luovuttavan velvoitteesta laatia kunnan kotoutumisohjelmaa kuvaava asiakirja. Samalla esitetään myös, että kotoutumislain mukaisten korvausten maksatuksen edellytyksiä muutettaisiin siten, että lakiesityksen tullessa voimaan maksatuksen edellytyksiä olisivat kunnan kotoutumisohjelman järjestäminen ja ELY-keskuksen kanssa laadittu sopimus kuntaan ohjaamisesta ja kotoutumisen edistämisestä. Tavoitteena on, että esitetyt lakimuutokset tulisivat voimaan 1.1.2025.

Hallituksen esityksen tiiviistä käsittelyaikataulusta johtuen muutosten voimaantuloon liittyy kuitenkin useita riskejä. Ennen esityksen hyväksymistä ja lain vahvistamista noudatetaan hyväksytyn, 1.1.2025 voimaan tulevan kotoutumislain edellytyksiä kotoutumislain mukaisten korvausten maksatukselle. TEM lähetti kunnille 19.6.2024 päivätyn kirjeen kotoutumisohjelman järjestämisestä ja kotoutumislain mukaisten korvausten maksatuksen edellytyksistä. Kyseisessä kirjeessä kuntia pyydettiin toimittamaan kotoutumisohjelmaa kuvaava asiakirja alueensa ELY-keskukselle 5.12.2024 mennessä.

ELY-keskuksen tehtävänä on huolehtia, että asiakirja on tallennettu USPA-asianhallintajärjestelmään ja KEHA-keskuksen maksatuksen jakeluluettelo on lisätty kyseiselle toimenpiteelle. KEHA-keskus tarkistaa tammikuun 2025 korvausten maksatusta varten, että kunnat täyttävät 1.1.2025 voimaan tulevan kotoutumislain mukaiset edellytykset korvausten maksatukselle. Jotta tammikuun laskennallisten korvausten maksatus pystytään toteuttamaan mahdollisimman sujuvasti, TEM suosittelee lausuntokierroksella olevasta hallituksen esityksestä huolimatta, että kunnat pyrkisivät toimittamaan asiakirjan 5.12.2024 mennessä alueensa ELY-keskukselle. 

Toimitusaikataulut on määritelty yhteistyössä KEHA-keskuksen maksatusyksikön kanssa laskennallisen korvauksen maksatuksen varmistamiseksi. Jos esitetyt lakimuutokset tulisivat voimaan vasta 1.2.2025 tai myöhemmin, eikä kunta olisi toimittanut kotoutumisohjelmaa kuvaavaa asiakirjaa maksatuksen edellytysten tarkistamista varten, KEHA-keskus ei voi maksaa tammikuun laskennallista korvausta kyseiselle kunnalle ennen kuin lain mukaiset edellytykset täyttyvät.

Kotoutumislaki ei edellytä, että kotoutumisohjelmaa kuvaava asiakirja hyväksytään valtuustossa. Kunnat voivat halutessaan käyttää kotoutumisohjelmaa kuvaavan asiakirjan valmistelussa KEHA-keskuksen ja TEM:n tuottamaa mallipohjaa. Pohjaa voi muokata kunnan tarpeisiin sopivaksi. Vaikka edellytyksestä laatia kotoutumisohjelmaa kuvaava asiakirja lakimuutosten myötä luovuttaisiinkin, kunnalle voi myös jatkossa olla hyödyksi kirjata yhteistyötahojen kanssa sovitut kotoutumispalveluiden järjestämisen vastuut ja yhteistyö yhteiseen asiakirjaan. 

Mikkelin kaupungin kotoutumisohjelma on toimitettu ELY-keskukselle 4.12.2024.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan Mikkelin kaupungin kotoutumisohjelman. 

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.