Kaupunginhallitus, kokous 16.9.2024

§ 224 Kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen hakeminen

MliDno-2024-2855

Valmistelija

  • Janne Skott, vs. talousjohtaja, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 27 §:n mukaan kunnan valtionosuutta voidaan korottaa hakemuksesta harkinnanvaraisesti valtion talousarvion rajoissa, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Taloudellisen tuen tarpeeseen vaikuttavina seikkoina otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet.

Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavista toimenpiteistä.  Suunnitelma tulee liittää valtionosuuden korotusta koskevaan hakemukseen. Valtionosuuden korotuksen myöntämiselle ja käytölle voidaan asettaa myös muita kunnan talouteen liittyviä ehtoja.

Mikkelin kaupungin tulos vuonna 2024 tulee olemaan poikkeuksellisen hyvä energiaomaisuuden myynnistä johtuen. Ilman energiaomaisuuden myyntiä kaupungin tulos olisi kuitenkin vahvasti alijäämäinen, johtuen sote-uudistuksen jälkeisestä valtionosuuksien matalasta tasosta. Sote-uudistusta edeltävinä vuosina kasvaneet sote-kustannukset ovat merkittävin osin vaikuttaneet siihen tilanteeseen, että kaupungin taseeseen kertyi alijäämää, ja sen kattamiseksi oli lopulta tehtävä mittavia omaisuusjärjestelyjä. Sote-uudistuksen jälkeinen valtionrahoituksen jakautuminen kohtelee kuntia hyvin eriarvoisesti. Valtion rahoitusuudistusta valmistellaan, ja uudistuksen jälkeen rahoituksen uskotaan kohtelevan kuntia nykyistä tasapuolisemmin. Mutta erityisen matalaksi jäävien valtionosuusvuosien aikana Mikkelin kaupungilla on perusteet hakea harkinnanvaraista valtionsosuuden korotusta, jotta taseomaisuusjärjestelyin saavutettuja taloudellisia hyötyjä ei käytetä sote-uudistuksen yhteydessä epätasa-arvoisesti toteutetun rahoitusmallin aiheuttamien talousongelmien tasoittamiseen. Mikkeli täyttää myös valtionosuuden harkinnanvaraisen korottamisen ehtona olevan vaatimuksen, jonka mukaan kaupungilla tulee olla hyväksytty suunniltema talouden tasapainottamiseksi tehtävistä toimenpiteistä. Nämä toimenpiteet esitetään hakemuksessa.

Hakemus tulee toimittaa valtiovarainministeriölle 24.9.2024 klo 16.15 mennessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Mikkelin kaupunki hakee harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta vuodelle 2024, ja valtuuttaa vs. talousjohtajan valmistelemaan ja allekirjoittamaan hakemuksen.